![]() |
Paola Bassi |
Rodzinna, winnica z tradycjami, produkująca najbardziej
znane wina na świecie, Barolo, Barberę d’Alba, Dolcetto d’Alba oraz Moscato d’Asti.
Posiadająca ponad 100 hektarów winnic, z czego większość to szczepy Nebbiolo,
najsłynniejszego wina na świecie, jakim jest słynne Barolo.
P.S. Jaka
jest historia twojej winnicy oraz pochodzenie nazwy Beni di Batasiolo?
P.B Nasza winnica
jest rodzinną firmą. Obecnie jest to już trzecie pokolenie, które zajmuje się
winiarstwem oraz produkcją wina. W 1978 roku winnica składała się z siedmiu
agroturystyk wraz z winnicami rozmieszczonymi w najlepszych dla Barolo
obszarach, gdzie uprawiane jest Nebbiolo. Od kiedy bracia Dogliani rozszerzyli
rodzinny majątek do dziewięciu parceli, nasz obszar, z którego produkowane są
wina w Piemoncie, obejmuje 100 hektarów, z czego sześćdziesiąt hektarów to
nasadzenia Nebbiolo.
W kwestii
pochodzenia nazwy winnicy, rodzina Dogliani stwierdziła, iż nie będzie sygnować
winnicy swoim nazwiskiem, gdyż Dogliani jest również nominacją dla wina Dolcetto.
Dlatego też w nazwie winnicy umieścili nazwę jednej ze swoich posiadanych,
najlepszych cru „Batasiolo”, która identyfikuje rzeczywistą wartość oraz jakość
produkowanych win. Co do pierwszego członu nazwy winnicy, „Beni” w lokalnym
dialekcie rolniczego Piemontu słowo to oznacza „posiadłość” - wyjście w pole
lub do winnicy.
P.B. Posiadamy
siedem różnych winnic z których produkuje się Barolo, pięć z nich są
pojedynczymi parcelami. Każde z nich zostało nazwane od nazwy wzgórza, na
którym się znajduje. Różnica jaka istnieje pomiędzy winami, to rodzaj gleby na
której rosną winorośla z których później jest produkowane wino, nachylenie wzgórza,
nasłonecznienie oraz usytuowanie, to wszystko ma ogromne znaczenie.

P.S. Jak
możemy rozróżnić wysoką jakość Barolo?
P.B Obecnie
bardzo dużo produkuje się wina Barolo. Jest ono coraz bardziej znane, wśród
miłośników wina. Winiarze często produkują te wina w dużych ilościach do
supermarketów, obniżając przy tym zarówno cenę, jak i jakość. I tak dla
wyróżnienia…. może w takim winie z marketu znajdziesz odpowiedni smak, ale nie znajdziesz
elegancji i szyku, które znajdziesz w dobrym Barolo. Tak jak już wspomniałam
winogrona użyte do produkcji wina Barolo potrzebują bardzo dobrych warunków, nasłonecznionych
powierzchni, umiejscowionych na wzgórzach. Dlatego wszystkie nasze winnice, na
których rośnie Nebbiolo są umieszczone na nasłonecznionych stokach wzgórz.
Wywiad przeprowadziła Patrycja Sędzielska
Zdjęcia Olaf Kuziemka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz