poniedziałek, 16 czerwca 2014

BAROLO PEREŁKA WINNICY BENI DI BATASIOLO

Paola Bassi
Paola Bassi
PoWINOwaci w rozmowie z Paolą Bassi
 
Rodzinna, winnica z tradycjami, produkująca najbardziej znane wina na świecie, Barolo, Barberę d’Alba, Dolcetto d’Alba oraz Moscato d’Asti. Posiadająca ponad 100 hektarów winnic, z czego większość to szczepy Nebbiolo, najsłynniejszego wina na świecie, jakim jest słynne Barolo.
 
P.S. Jaka jest historia twojej winnicy oraz pochodzenie nazwy Beni di Batasiolo?
P.B Nasza winnica jest rodzinną firmą. Obecnie jest to już trzecie pokolenie, które zajmuje się winiarstwem oraz produkcją wina. W 1978 roku winnica składała się z siedmiu agroturystyk wraz z winnicami rozmieszczonymi w najlepszych dla Barolo obszarach, gdzie uprawiane jest Nebbiolo. Od kiedy bracia Dogliani rozszerzyli rodzinny majątek do dziewięciu parceli, nasz obszar, z którego produkowane są wina w Piemoncie, obejmuje 100 hektarów, z czego sześćdziesiąt hektarów to nasadzenia Nebbiolo.
W kwestii pochodzenia nazwy winnicy, rodzina Dogliani stwierdziła, iż nie będzie sygnować winnicy swoim nazwiskiem, gdyż Dogliani jest również nominacją dla wina Dolcetto. Dlatego też w nazwie winnicy umieścili nazwę jednej ze swoich posiadanych, najlepszych cru „Batasiolo”, która identyfikuje rzeczywistą wartość oraz jakość produkowanych win. Co do pierwszego członu nazwy winnicy, „Beni” w lokalnym dialekcie rolniczego Piemontu słowo to oznacza „posiadłość” - wyjście w pole lub do winnicy.


P.S. Czym charakteryzuje się Wasze Barolo oraz które jest twoje ulubione?
P.B. Posiadamy siedem różnych winnic z których produkuje się Barolo, pięć z nich są pojedynczymi parcelami. Każde z nich zostało nazwane od nazwy wzgórza, na którym się znajduje. Różnica jaka istnieje pomiędzy winami, to rodzaj gleby na której rosną winorośla z których później jest produkowane wino, nachylenie wzgórza, nasłonecznienie oraz usytuowanie, to wszystko ma ogromne znaczenie.
BatasioloJeśli chodzi o moje ulubione Barolo to jest nim Cerequio. Produkowane w naszej winnicy od 1991 roku. Winogrona pochodzą z historycznej, pojedynczej parceli.  Jest ona umiejscowiona w okolicach miasta La Morra w Piemoncie. W nosie wyczuwalny jest intensywny bukiet dzikich jagód z nutą tytoniu, miętą oraz czekoladą. W smaku jest pełne, mocne, eleganckie  oraz balsamiczne.
 
P.S. Jak możemy rozróżnić wysoką jakość Barolo?
P.B Obecnie bardzo dużo produkuje się wina Barolo. Jest ono coraz bardziej znane, wśród miłośników wina. Winiarze często produkują te wina w dużych ilościach do supermarketów, obniżając przy tym zarówno cenę, jak i jakość. I tak dla wyróżnienia…. może w takim winie z marketu  znajdziesz odpowiedni smak, ale nie znajdziesz elegancji i szyku, które znajdziesz w dobrym Barolo. Tak jak już wspomniałam winogrona użyte do produkcji wina Barolo potrzebują bardzo dobrych warunków, nasłonecznionych powierzchni, umiejscowionych na wzgórzach. Dlatego wszystkie nasze winnice, na których rośnie Nebbiolo są umieszczone na nasłonecznionych stokach wzgórz.
 

Wywiad przeprowadziła Patrycja Sędzielska
Zdjęcia Olaf Kuziemka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz