TOKAJSKIE REKOLEKCJE…


Na zaproszenie Zbyszka Kmiecia w słonecznym ogrodzie Zielonego Niedźwiedzia degustowaliśmy wspaniałe tokajskie wina od dwóch rodzin Árvay János (posiada stronę w języku polskim) i Lenkey Pincészet. Każda z rodzin posia...da niewielką, nawet jak na europejskie standardy, kilkunasto-hektarową winnicę rozproszoną w kilkunastu parcelach. Obecnie Janos Arvay i Geza Lenkey osobiście nadzorują prace w winnicy oraz powstawanie win, które nawiązują do wielkiej tradycji winiarskiej regionu i odzwierciedlają jego specyficzne terroir. Na terenie obecnego Tokaju przed kilkoma tysiącami lat istniało ponad 400 czynnych wulkanów, zalanych później wodami morza Panońskiego. Wina w tym regionie powstają od ponad 500 lat. Specyficzny klimat Tokaju charakteryzujący się upalnym latem, deszczową i mglistą jesienią oraz mroźną, słoneczną i suchą zimą. Co pozwala w doskonałych warunkach dojrzewać winogronom, a późnej stwarza warunki do rozwoju szlachetnej pleśni Botrytis cinerea. Jednakże większość win z tego regionu to nie słodkie Tokaje Aszu ale białe wytrawne wina ze szczepów Furmint i Harsevelu, fermentowane lub starzone w beczkach pełne aromatów mineralnych, owocowych, kwiatowych, czasem benzynowych i żywicznych. Próbowaliśmy głównie takich właśnie win, bogatych w aromaty i smaki, ale jednocześnie posiadających szeroki potencjał gastronomiczny dla domowej kuchni oraz restauracji. Wina Arvaya i Lenkeya do Polski sprowadza Monte Di Vino z siedzibą w Lublinie, gdzie można je dostać w cenach od trzydziestu kilku do dwustu złotych…