
Pomysł
stworzenia butelki odmiennej kształtem od innych butelek był wynikiem dumy
lokalnych winiarzy, którzy chcieli w ten sposób odróżnić swoje winna od innych.
I
tak narodziła się Albeisa, butelka o charakterystycznym, cylindrycznym
kształcie wykonana z brązowego szkła, której znakiem firmowym jest wytłoczenie
nazwy na szyjce butelki, a używać jej mogą wyłącznie winiarze ze wzgórz Langhe
i Roero, napełniając je tak szlachetnymi trunkami takimi jak Barolo, Barbera,
Barbaresco czy Dolcetto.

Do 1973 roku, południowy Piemont zapomniał o swojej tradycji, jakim była Albeisa. Jednakże w tym roku 16 producentów postanowiło przywrócić do życia swój odmienny charakter prezentacji i wyróżnienia swoich win poprzez wznowienie produkcji butelek typu Albeisa. Ponadto producenci połączyli swe siły i stworzyli organizację non-profit o nazwie Unione Produttori Vini Albesi (Unia Producentów Wina z Alby), której głównym zadaniem jest rozwijanie i wspieranie produkcji wina w okolicy Alby. W chwili obecnej organizacja zrzesza ponad 200 producentów, którzy rocznie wykorzystują około 13 milionów butelek Albeisa do wypełnienia ich swoimi winami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz