Colle Santa Mustiola to nieduże
przedsiębiorstwo produkujące wino, którego winnice zajmują powierzchnię ponad czterech
hektarów, położone w południowej części Toskanii. Uprawa winogron w tym
regionie sięga czasów Etrusków, ludu który zamieszkiwał w starożytności
północną Italię.
Pierwsze kroki związane z
produkcją wina sięgają lat 90-tych. Winnica Colle Santa Mustiola stanowi
połączenie dziedzictwa produkcji wina istniejącego na tym terenie z rodzinnym
biznesem. Rezultatem były narodziny trzech win, które stanowią syntezę miłości
do ziemi, na której urodził się Fabio Cenni, właściciel winnicy.
Winnica zajmuję ponad 4 hektary,
roczna produkcja sięga 18 tys. butelek. Najważniejsze dla winiarza to szacunek
do ziemi, na której wytwarzane jest wino. To ona dyktuje warunki i stanowi
jakie będzie wino każdego kolejnego roku. Podstawowy szczep, z którego
produkowane są tu wina to Sangiovese. Szczep ten potrzebuję odpowiedniej gleby,
klimatu oraz winiarza z wielką wrażliwością i starannością w zakresie tego co
natura daje, podkreślał w rozmowie właściciel winnicy.
Ekscytującym miejscem, które wywarło
ogromne wrażenie, była unikatowa piwnica w której przechowywane są winna. W opuszczonej jaskini, która stanowiła kiedyś
grobowiec etruski, właściciel postanowił przetrzymywać swoje wina. Piwnica
stwarza idealne warunki do przetrzymywania i tworzenia wina o wysokiej jakości,
utrzymuje stałą temperaturą oraz naturalną wilgotność. Jest to jedyne na
świecie takie miejsce, którego historia sięga 2 500 lat wstecz.

Degustacja w której mieliśmy
okazję uczestniczyć obejmowała trzy rodzaje wina, które uzyskiwane są
wyłączenie z winogron szczepu Sangiovese. Pierwszym z nich było wino Kermos z
roku 2013, 100% Sangiovese. Fermentacja metodą tradycyjną, 6 miesiecy w
inoksowych tankach, następnie dojrzewanie odbywa się w butelce. Bardzo świeże,
owocowe idealne jako aperitif oraz do delikatnych serów. Kolejnym winem było
Vigna Flavia 2009, stanowiace 97% Sangiovese i 3% Colorino Toscano. Proces
fermentacji trwa 35 dni, dojrzewa 24 miesiące w Słowianskiej beczce (20/30 l) i
12 miesiecy w butelce. Wyczuwalny owocowy aromat z nutą ostrości. Ostatnim, sztandarowym winem, które było
degustowane to Poggio ai Chiari 2005 rok. 100%
Sangiovese, proces fermentacji odbywa się naturalną, starą metodą i trwa
40 dni. Dojrzewa 36 miesięcy w Slavonian beczkach i 24 miesiące w butelkach.
Wyczuwalne czerwone owoce, ostrość, cynamon, które powodują iż wino tworzy
satynową, jedwabną teksturę.
Relację fotograficzną z wizyty w winnicy znajdziecie tutaj ...
Tekst: Patrycja Sędzielska Kuziemka
Zdjęcia: Olaf Kuziemka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz