GRUZIŃSKA SUPRA W ŻURAWINIE
Z okazji miesiąca win gruzińskich spotkaliśmy się w
Żurawinie z Ambasadorem Gruzji Nikolozem Nikolozishvili, Davidem Gamtselidze – znawcą
gruzińskich smaków i właścicielem restauracji Gaumarjos oraz Radcą Ambasady
Tarasem Papaskua.

Wspólnie degustowaliśmy gruzińskie wina dostępne we wrześniu
i październiku w karcie win Żurawiny oraz potrawy, jakie inspirując się
gruzińską kuchnią, przygotował na ten miesiąc szef kuchni Tomasz Korniluk. Delikatnością
i bogactwem smaków urzekła nas siekana kozina z zieloną papryczką, miętą,
sokiem z pomarańczy i dodatkiem gruzińskich ziół. Pasowało do niej bogate w aromaty cytrusowe, owocowe, kwiatowe i
migdałowe, wytrawne Tsinandali rekomendowane także do sałat, kurczaka i ryb. Do
przystawki próbowaliśmy także czerwonego klasycznego Saperavi o bogatym
wiśniowo – morwowym smaku, pasujące także do wędlin, pasztetów, mięs w sosie i
twardych serów. Na danie główne otrzymaliśmy dojrzewającą polędwicę wołową
Woronoff z fantastycznym sosem z pieczonych warzyw i adżiki. Delikatne mięso
rozpływało się w ustach w zetknięciu z winem Mukhuzani, bogatym w ziołowe
aromaty o długim soczystym finiszu. Odważniejsi próbowali wołowiny także z
półsłodkim Kindzmarauli, które łączy aromaty wiśni, śliwki i migdałów, sprawdzające
się doskonale w zestawieniu z ciastami czekoladowymi. Na deser otrzymaliśmy
pełen smaku sernik, delikatnie słodzony białą czekoladą, który wypieścił nasze
podniebienia. Doskonale sprawdziło się do niego harmonijne i aksamitne Alazani,
półsłodkie wino o delikatnej kwasowości, gdzie słodycz pochodzi z owoców, które
można również pić do owocowych tart oraz solo. Wszystkie degustowane wina
pochodzą z Georgian Valleys, w Polsce dystrybuowane są przez Dom Wina.

Relację fotograficzną z degustacji znajdziecie tutaj ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz