sobota, 20 września 2014

GRUZIŃSKA SUPRA W ŻURAWINIE


Z okazji miesiąca win gruzińskich spotkaliśmy się w Żurawinie z Ambasadorem Gruzji Nikolozem Nikolozishvili, Davidem Gamtselidze – znawcą gruzińskich smaków i właścicielem restauracji Gaumarjos oraz Radcą Ambasady Tarasem Papaskua.
Wspólnie degustowaliśmy gruzińskie wina dostępne we wrześniu i październiku w karcie win Żurawiny oraz potrawy, jakie inspirując się gruzińską kuchnią, przygotował na ten miesiąc szef kuchni Tomasz Korniluk. Delikatnością i bogactwem smaków urzekła nas siekana kozina z zieloną papryczką, miętą, sokiem z pomarańczy i dodatkiem gruzińskich ziół. Pasowało do niej bogate  w aromaty cytrusowe, owocowe, kwiatowe i migdałowe, wytrawne Tsinandali rekomendowane także do sałat, kurczaka i ryb. Do przystawki próbowaliśmy także czerwonego klasycznego Saperavi o bogatym wiśniowo – morwowym smaku, pasujące także do wędlin, pasztetów, mięs w sosie i twardych serów. Na danie główne otrzymaliśmy dojrzewającą polędwicę wołową Woronoff z fantastycznym sosem z pieczonych warzyw i adżiki. Delikatne mięso rozpływało się w ustach w zetknięciu z winem Mukhuzani, bogatym w ziołowe aromaty o długim soczystym finiszu. Odważniejsi próbowali wołowiny także z półsłodkim Kindzmarauli, które łączy aromaty wiśni, śliwki i migdałów, sprawdzające się doskonale w zestawieniu z ciastami czekoladowymi. Na deser otrzymaliśmy pełen smaku sernik, delikatnie słodzony białą czekoladą, który wypieścił nasze podniebienia. Doskonale sprawdziło się do niego harmonijne i aksamitne Alazani, półsłodkie wino o delikatnej kwasowości, gdzie słodycz pochodzi z owoców, które można również pić do owocowych tart oraz solo. Wszystkie degustowane wina pochodzą z Georgian Valleys, w Polsce dystrybuowane są przez Dom Wina.



Relację fotograficzną z degustacji znajdziecie tutaj ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz