Na zaproszenie organizatorów, restauracji Żurawina oraz
importera Wineonline mieliśmy okazję uczestniczyć w wieczorze poświeconym degustacji włoskich
win, celebrując 100-lecie winnicy Icardi.
Początki winnicy sięgają początkom XX wieku, kiedy to w 1914 roku, rozpoczęła działalność polegającą na sprzedaży winogron do innych, obcych winnic. W 1960 roku Piereno Icardi, ojciec Claudio i Marie Grazie postanowił rozpocząć produkcję wina ze swoich winogron. Była to w tamtym okresie bardzo odważnie podjęta decyzja, która przyniosła szybko niebywały sukces.
Obecnie
styl oraz ideę produkcji wina przejęło kolejne pokolenie. Syn Claudio jest
enologiem, natomiast Maria Grazia współpracuje z bratem, jest odpowiedzialna za
winnicę, sprzedaż oraz marketing. Rodzeństwo przykłada duże znaczenie i wagę,
aby wino było produkowane zgodnie z naturą, jej cyklami oraz z klimatem. Dzięki
dużemu zaangażowaniu, miłości do wina firma Icardi może zaoferować klientom
różne rodzaje win, zarówno białe, jak i czerwone, które przez swój charakter
ukazuje nam czym jest szlachetny, winny Piemont.
Winnica posiada 65 ha. Wina są
produkowane za pomocą systemów organicznych oraz biodynamicznych. Styl rodzinny
winnicy Icardi charakteryzuje się silną, a zarazem zrównoważoną owocowością,
elegancją, szykiem oraz unikalnym smakiem.
Po smakach rodzinnych receptur oprowadzała nas Maria Grazia, która z wielką pasją i zaangażowaniem wyjaśniała nam subtelne różnice pomiędzy poszczególnymi rocznikami szlachetnego wina, jakim jest Barbaressco oraz Barolo, tzw. Królowa oraz Król wśród win.
Mieliśmy okazję spróbować zarówno
rocznik 2008, 2006 oraz 2004. Degustacja wertykalna (pionowa) dała nam możliwość
porównania oraz wyszukania drobnych niuansów w poszczególnych winach, jak chociażby
jak dany rocznik wpłyną na wino oraz jak ewoluuje rodzinna winnica.
Ciao...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz