Valpolicella, to jedna z najbardziej znanych apelacji w regionie Veneto i być może nawet w całych Włoszech. Leży na wschód od jeziora Garda, pomiędzy zielonymi wzgórzami, na górzystym obszarze w przedsionku Alp Włoskich liczącym 12 km z północy na południe, oraz 25 km ze wschodu na zachód. Według zapisów historycznych jej nazwa w czasach antycznych brzmiała „Vallis Polis Cellae”, co z łacińskiego oznacza „dolinę wielu piwnic”.
![]() |
Żrógło gardalake.com |
Na zaproszenie Winicjatywy pod patronatem Consorzio per la tutela dei vini valpolicella, do Warszawy przyjechało 17 producentów z regionu Valpolicella, którzy w hotelu Mamaison Le Regina, prezentowali swoje wina. Na bazaltowych glebach apelacji Valpolicella uprawiane jest około 36 rodzajów szczepów (w tym 5 białych), jednakże prezentowane wina Valpolicella, Ripasso, Amarone oraz Recioto powstały jako kupaże czerwonych szczepów regionu: Corvina, Corvinone, Rondinella oraz Molinara, przy czym dominującym szczepem zawsze jest Corvina.
Nie sposób jednak opisać wszystkich prezentowanych win podczas wielkiej degustacji Valpolicelli i Amarone. O subiektywnych opiniach, pokrywających się jednak z naszymi gustami, możecie przeczytać tu…
Przepisy apelacji okreslają proporcje szczepów wykorzystanych do produkcji wina: Corvina (od 45% do 95%), Rondinella (od 5% do 30%), Molinara (wymagana obowiązkowo do 2003r, obecnie wykorzystywana opcjonalne) oraz szczep Corvinone, który może zastąpić szczep Corvina. Te same przepisy dopuszczają wykorzystanie innych szczepów do produkcji Valpolicelli. Maksymalny udział pozostałych czerwonych włskich szczepów wynosi do 25%. Stąd pochodzi znaczne zróżnicowanie Valpolicelii, co moglśmy sprawdzić podczas degustacji...
VALPOLICELLA NIEJEDNO MA IMIĘ...
Podstawowe wino tej apelacji, czyli Valpolicella, Valpolicella Classico oraz Valpolicella Valpantena to fermentowane i dojrzewane jest w kadziach ze stali nierdzewnej. Rubinowy kolor oraz owocowy bukiet z nutami wiśni oraz śliwek, daje wino lekkie i świeże, do codziennej konsumpcji, które idealnie sprawdzi się z makaronami, pizzą oraz serami.
Valpolicella Superiore to wino o bardziej złożonym aromacie i rozbudowamym smaku. Swoje walory zawdzięcza dojrzewaniu rok w beczkach, co wzbogaca jego aromat o nuty dymne i waniliowe oraz nadaje mu krągłości i ciała, To wino z całą pewnością możemy polecić do grillowanej wołowiny, dojrzewających wędlin oraz serów.
Valpolicella Ripasso to wino o rozbudowanej strukturze z nutami czekoladowo – dymnymi. Swój charakter zawdzięcza podwójnej fermentacji. Kiedy fermentacja moszczu dobiega końca, dodaję się skórki z wytłoczyn, które wznawiają ferementację i dodają winu charakteru. Wino będzie idealnym kompanem do steków lub bardziej wyrazistych potraw.
Amarone (Amarone della Valpolicella), to pierwszy z flagowych produktów apelacji Valpolicella, produkowany jedynie w pięciu gminach. Do powstania tego wina używa się tych samych odmian winogron, co do opisywanych powyżej win. Znacząca różnica wynika jednak z metody produkcji. Winogrona po zbiorach są starannie selekcjonowane i suszone przez okres około 4-5 miesięcy na słomianych matach lub podwieszane na poddaszach w przewiewnych miejscach. Jest to typowa, wykorzystywana w kilku regionach włoskich metoda na koncentrację zawartości cukru w moszczu (Appassimento). Metoda ta służy do wytwarzania win słodkich, lecz w przypadku Amarone, fermentacja przebiega do końca, zamieniając cały cukier w alkohol. Po okresie fermentacji, wino przelewane jest do beczek w celu starzenia. Minimalny okres starzenia dla Amarone to 24 m-ce, w przypadku Riservy okres ten powinien wynosić 48 miesięcy. Amarone to wino o ciemno rubinowej barwie z refleksami granatu, aromatami czekolady, powideł, suszonych owoców, przypraw oraz nut tytoniowych. Jest winem pełnym, cielistym a zarazem bardzo zrównoważonym, gdzie w końcowej fazie wyczuwalna jest subtelna gorycz (amaro), od której wino to zapożyczyło nazwę. Idealne w połączeniu z dziczyzną, potrawami z grilla oraz dzikim ptactwem.
Na końcu tej drabiny znajduje się „słodycz Valpolicelli”, Recioto Della Valpolicella. Wino to wytwarzane jest podobną metodą jak Amarone. Różnica jednak polega na zatrzymaniu fermentacji na pewnym etapie, aby zatrzymać procentową zawartość cukru, konieczną dla zachowania typowej dla tego wina struktury. Wino o aromacie suszonych rodzynek oraz likieru wiśniowego z domieszką czekolady z zachowaną subtelną kwasowością będzie idealne do deserów lub w połączeniu z gorzką czekoladą.
Wszyscy przybyli do Warszawy wystawcy, zrzeszeni są w Consorzio per la tutela dei vini valpolicella (konsorcjum promującym region Valpolicella), którego Dyrektorem jest Olga Bussinello, uhonorowana nagrodą za wkład w promocję regionu na świecie. Oczywiście nie mogło zabraknąć jej również w Warszawie. Olga jest bardzo zaangażowana w rozwój promocji Valpolicelli, a podróżując z winiarzami ma szansę, tak jak w przypadku Polski poznać rynek oraz promować swój region. Mimo, iż Wielka degustacja pochłaniała jej całą uwagę, poświęciła nam czas i odpowiedziała w wywiadzie na nasze pytania.
Wszyscy przybyli do Warszawy wystawcy, zrzeszeni są w Consorzio per la tutela dei vini valpolicella (konsorcjum promującym region Valpolicella), którego Dyrektorem jest Olga Bussinello, uhonorowana nagrodą za wkład w promocję regionu na świecie. Oczywiście nie mogło zabraknąć jej również w Warszawie. Olga jest bardzo zaangażowana w rozwój promocji Valpolicelli, a podróżując z winiarzami ma szansę, tak jak w przypadku Polski poznać rynek oraz promować swój region. Mimo, iż Wielka degustacja pochłaniała jej całą uwagę, poświęciła nam czas i odpowiedziała w wywiadzie na nasze pytania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz