środa, 31 grudnia 2014

AFRYKA NIE TAKA DZIKA...

Rozmowa Powinowatych z Kobie Lochnerem z winnicy Rust en Vrede.


Dlaczego warunki geologiczne i klimatyczne panujące w okolicy Stellenbosch zostały uznane za korzystne do uprawy wina i kiedy powstały tam pierwsze winnice?
RPA to zróżnicowany kraj, pod względem kulturowym i pod względem geograficznym. Stellenbosch, gdzie zlokalizowana jest winnica, położone jest 10 km od wybrzeża, jednakże jest osłonięte od wiatru w dolinie między dwoma masywami górskimi. Winnice położone są w dolinie głównie na glebach bogatych w granty i piaskowce. Holenderscy osadnicy pierwsze krzewy winorośli posadzili w regionie Cape Winelands w roku 1659, sama winnica Rust en Vrede została założona w 1694. W tych czasach Cape Town było bardzo ważnym portem przeładunkowym, gdzie statki w drodze morskiej do Indii uzupełniały zapasy żywności i wina.


Czym różnią się wina pochodzące winnicy Rust en Vrede od win z innych winnic Cape Winelands?
Winnica Rust en Vrede licząca w sumie 50 ha jest stosunkowo niedużą posiadłością, jednakże do produkcji wina wykorzystuje tylko własne winogrona, nad których jakością ma bezpośredni nadzór. Skupia się jedynie na trzech czerwonych szczepach: Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot, tworząc wina o pełnym ciele, ekspresyjne, jednakże zrównoważone i eleganckie. Flagowym winem jest Estate – blend tych trzech szczepów, który już po raz 5., jako jedyne wina z RPA, zostało zaliczone przez Wine Spectator do “Top 100 Wines of the World”.


W jaki sposób rozwijać się będzie winiarstwo z RPA, a w szczególności w regionie Cape Winelands?
Południowo-afrykańskie winnice, dopiero po zniesieniu sankcji handlowych związanych z apartheidem w 1994, zaczęły znacząco podnosić jakość wytwarzanego wina, aby skutecznie konkurować na rynkach zagranicznych. Winiarze w większości inspirują się stylem win europejskich, jednakże tutejsze wina posiadają i zapewne zawsze będą posiadać nowoświatową obfitość owocu. Mimo istniejącej wciąż produkcji win klasy marketowej, większość młodych winiarzy otwartych jest na nowe pomysły i stara się na istniejących fundamentach tworzyć wina coraz lepszej jakości z wykorzystaniem wybranych szczepów dopasowanych do terroir.


Wina z tej winnicy sprowadza do Polski importer South Wine.

Tekst Paweł Grotowski
Zdjęcia Olaf Kuziemka

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza