niedziela, 21 grudnia 2014

GRUZIŃSKA GOŚCINNOŚĆ W LE SALON…


Gruzja jest najstarszym regionem winiarskim świata z historią sięgającą przeszło osiem tysięcy lat wstecz. Według przekazów archeologicznych, na tych właśnie terenach odnaleziono pierwsze gliniane naczynia ze skamielinami nasion winorośli oraz osadem kwasu winnego na glinianych fragmentach naczyń. Produkcja wina przez ludność kaukaską zakorzeniona jest w ich historii i tradycji od zalania wieków i praktycznie do dnia dzisiejszego wytwarzają je według starożytnych metod.


Produkcja wina odbywa się tu w glinianych naczyniach zwanych qvevri, w których to wino fermentuje, dojrzewa i jest przechowywane. Gliniane naczynia przypominające kształtem amforę o pojemności od 800 poprzez 2000, aż do 8000 litów, zakopywane są w ziemi w piwnicach (marani) dla zapewnienia optymalnych warunków. Gruzja to nie tylko starożytność wielu producentów korzysta dziś z nowoczesnych technik produkcji, wykorzystując stalowe kadzie oraz beczki. To ich wina ze względu na wielkość produkcji częściej goszczą na naszych stołach.

Dzisiaj w osiemnastu apelacjach winiarskich uprawia się od 50 do 500 (wg. różnych źródeł) odmian endemicznych szczepów, z czego trzydzieści osiem zarejestrowanych jest komercyjnie. Najbardziej popularnymi szczepami nasadzanymi na powierzchni 40.000 hektarów są saperavi, rkatsiteli, mtsvane.



Ostatnia degustacja w tym roku odbyła się w Le Salon przy ulicy Nowogrodzkiej w Warszawie, którego wnętrza gościły Vano Makhniashvili z firmy Marani – czołowego producenta gruzińskich win. Komentowana degustacja połączona z wspaniałymi historiami o winie, jego produkcji, gruzińskiej gościnności oraz kuchni, przeniosła gości w podkaukaskie doliny. Podczas spotkania mieliśmy okazję degustować cztery rodzaje gruzińskich win.

Kondoli Rkatsiteli 2011
Białe, wytrawne, rocznikowe wino w 100% produkowane z odmiany Rkatsiteli. Ma swój ciężar i ekstraktywność. Jest dobrze wyważone, dość gęste. Lekko roślinne, ma goryczkę i woskowe tło. Dość długie, z lekko ziołowym finałem, który nadaje mu charakteru. Wyraziste i intensywne.


Satrapezo 10 Kvevri 2010
Wytrawne rocznikowe, białe wino w 100% produkowane z odmiany Rkatsiteli. Gęste i ciekawe. O aromatach jesiennych, suchych liści, trochę masła oraz dojrzałych owoców egzotycznych. W smaku ekstraktywne, bardzo naturalne. Wnosi coś z pszczelego wosku i gliny, są także dalekie echa sherry czy win żółtych. Ciekawy finisz (orzechy, masło, słoma i lekkie tło ziołowe).


Kondoli Saperavi 2011
Wytrawne rocznikowe, czerwone wino w 100% produkowane z odmiany Saperavi. W smaku bardzo przyjazne i miękkie, sporo świeżego owocu, mięsiste dojrzałe jeżyny, w tle soczyste tonacje malinowe. Trochę dymu, wędzonej śliwki, intensywne, gładkie.


Satrapezo Saperavi 2012
Wytrawne rocznikowe, czerwone wino w 100% produkowane z odmiany Saperavi. Wyczuwalne są intensywne aromaty owoców leśnych – tarnina jeżyny, borówki, owocu czarnego bzu. Wyraziście zaakcentowane taniny, ale nie agresywne, a także mokre drewno, przypalona kawa, gorzka czekolada, jeżyny. Korzenno-pikantny finał.




Spulchnię ziemię na zboczu i pestkę winogron w niej złożę
A gdy winnym owocem gronowa obrodzi mi wić
Zwołam wiernych przyjaciół
I serce przed nimi otworzę…
Bo doprawdy – czyż warto na innej ziemi żyć?
 
Bułat Okudżawa, Pieśń Gruzińska.
 
Więcej informacji znajdziecie na www.poznajsmakgruzji.pl
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza