piątek, 5 grudnia 2014

PIĘĆ TWARZY PIEMONTU W WINE CASE…

To wydarzenie, choć z założenia miało być kameralne, spotkało się z tak dużym zainteresowaniem, że  nie dla wszystkich chętnych starczyło miejsc. W pewien chłodny, środowy wieczór w Wine Case na warszawskim Mokotowie, z wizytą gościł piemoncki winiarz, Giovani Abrigo z winnicy AziendaAgricola Orlando Abrigo, który prezentował wina ze swojej oferty, jak również z winnicy Virna Borgogno należącej do jego małżonki Virny.
 
 
Warto czasami być pierwszym gościem, a nagrodą za to w tym przypadku był czas na rozmowę z Giovanim, który z zamiłowaniem opowiadał o swojej nowo wybudowanej winiarni oraz winnicy, gdzie na 20 ha, powstają najbardziej charakterystyczne wina Piemontu: Barbaresco (Montersino, Rongalio oraz Meruzzano), Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Langhe, Dolcetto d’Alba oraz Moscato d’Asti.

Giovani Abrigo
Do degustacji przystąpiły 2 wina z jego winnicy a następnie 3 z winnicy Virna Borgogno.
Barbera d’Alba Roreto 2012.
Wino, proste i szczere jak piemoncki winiarz, świeże i łatwo pijalne o rubinowej barwie i aromatach śliwkowych w ustach lekko pieprzne być może dzięki półrocznemu dojrzewaniu w beczce. Za około 60 zł, może stanowić dobry wstęp do winiarskiej podróży do Piemontu lub miłej kolacji. 


Barbaresco Rocche Meruzzano 2011.
Wino znaczenie bardziej złożone. W nosie leśne owoce połączone z nutami dymnymi oraz ziołowymi. W ustach mocne, taniczne z bardzo długim pieprznym finiszem. Za około 150 zł, będzie dobrym kompanem do dzikiego ptactwa lub swojskiej kaczki… 


Barolo 2009 DOCG.
Podstawowe Barolo o rubinowej barwie z granatowymi refleksami, dość dobrze wyważone i eleganckie z nutami owoców, wanilii oraz przypraw. Jednakże w porównaniu do ceny (150 zł) nie zaskakuje nas bukietem.


Barolo Cannubi Boschis 2009 DOCG.
To wino pochodzące z najsłynniejszej parceli Barolo na świecie daje prawdziwe pojęcie o potencjale tej apelacji. Wino dojrzewało przez 18 miesięcy w beczkach oraz rok w butelkach. W kieliszku ukazało swoją suknię o rubinowym kolorze z pomarańczowymi refleksami. Nos bardzo aromatyczny, odnajdujący nuty kwiatowe, truflowe, drewniane, oraz dymne. W smaku wyczuwalne przyprawy, bogate taniny oraz żywa owocowość. Już teraz jest dość zrównoważone, a zarazem mocno złożone. Polecamy koneserom za około 200 zł, pić już teraz lub schować na kolejne pięć lat do piwniczki.


Barolo Preda Sarmassa 2007 DOCG.
Gwiazda wieczoru. Wino to wytworzone z winogron pochodzących z dwóch parceli: Sarmassa, której wino zawdzięcza aromaty oraz Preda, które nadają struktury oraz ciała. To połączenie dało winu głęboką rubinową barwę, mocne aromaty leśnych owoców oraz wanilii. Rocznik 2007 jest idealnie zbalansowany, wyważony oraz w sile swojego wieku. Za 230 zł postawić na świąteczny stół i cieszyć się z niego już teraz lub schować w piwniczce i cieszyć oczy do odpowiedniej okazji, bo potencjał starzenia ma na pewno na co najmniej 20 lat.



Giovani w opowieści o winach
Galerię zdjęć z degustacji znajdziecie tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz