poniedziałek, 19 stycznia 2015

AUSTRALIA ZNANA I MNIEJ ZNANA...

Australia to jeden z największych producentów wina na świecie, a winogrodnictwo to jedna z ważniejszych gałęzi australijskiej gospodarki. Pierwsze krzewy były sprowadzone do kolonii karnej utworzonej w 1788 roku w Nowej Południowej Walii.
Obecnie Australia jest siódmym producentem wina na świecie (ok. 1200 mln litrów) i jego czwartym eksporterem (ok. 750 mln litrów). Chociaż w Polsce dominują tanie przemysłowe australijskie shirazy, to przy odrobinie dobrej woli w niektórych sklepach można znaleźć również wina wysokiej jakości, odzwierciedlające charakter winiarza oraz terroir.


Nasz panel poświęcony średniej i wyższej półce australijskich shirazów i rieslingów dowodzi, że wysoka jakość nie jest zarezerwowana tylko dla Europy, a w korzystnych warunkach klimatycznych Barossa Valley, Hunter Valley czy Clare Valley powstają całkiem porządne wina, a niekiedy nawet wybitne. Wina ocenialiśmy w skali 10-punktowej, przy czym dopiero od 6 punktów dajemy im naszą pozytywną rekomendację i zachęcamy do ich wypróbowania w domowym zaciszu…
 
PETER LEHMANN RIESLING EDEN VALLEY 2008 

 
Nos: Elegancki, jak nowe dywaniki do BMW, delikatny, lekko mineralny.
Usta: Wodniste, stary grejpfrut.
Cena: 59/40 zł po przecenie.
Import: Winestory.
Ocena wspólna: 7.0
Ocena Powinowatych: 6,5.
 
WAKEFIELD ESTATE RIESLING CLARE VALLEY 2010

 
Nos: Nowa deska rozdzielcza, plastik, trawa, zielone jabłko.
Usta: Krągłe, mineralne, nieco zielone.
Foodpairing: ryba pieczona w słonej bezie (przepis TKM), wędzona ryba, tempura...
Cena: 74 zł.
Import: Vininova.
Ocena wspólna: 6,6.
Ocena Powinowatych: 6,5. 
 
JACOB'S CREEK STEINGARTEN RIESLING EDEN VALLEY 2012 

 
Nos: Aromat nowej dętki rowerowej, lekko przydymiony, atrakcyjny.
Usta: Początkowo intensywnie cytrusowe, już potem szczupłe i lekkie, wysoko kwasowe. Foodpairing: Białe ryby, carpaccio z ...surowej ryby, ceviche, sałaty z vinegretem…


Cena: 99 zł.

Import: Brak.
Ocena wspólna: 7,8.
Ocena Powinowatych: 7,5.


WOLF BLASS BILYARA SHIRAZ SOUTH AUSTRALIA 2012

 
Nos: jak pogorzelisko po śliwkowym sadzie, poza tym trochę kapusty.
Usta: pestkowe, nieświeże, zielone i gorzkie, owoc zabity deską.
Cena: 36,90 zł.
Import: Alkohole Świata.
Ocena wspólna: 4,4.
Ocena Powinowatych: 4,5.

JACOB’S CREEK CENTENARY HILL SHIRAZ BAROSSA VALLEY 2009

 
Nos: krzaczki czarnej porzeczki, delikatna wanilia.
Usta: pełne, porzeczkowe z nutami lukrecji, wędzonki i pieprzu; bardzo soczyste, delikatnie likierowe.

Foodpairing: śliwka w wędzonym boczku, polędwiczki wieprzowe w boczku.

Cena: 190 zł.
Import: Brak.
Ocena wspólna: 9.
Ocena Powinowatych: 9.
 
COOL WOODS SHIRAZ SOUTH AUSTRALIA 2012


Nos: delikatny aromat czerwonych owoców, skóry i wiatru.
Usta: owoc stonowany, lekko ziemiste z taniną i słonym posmakiem, zrównoważone i staroświatowe, przypomina wina z południa Francji.
Foodpairing: pasztety, wędliny.
Cena: 45 zł.
Import: Dom Wina.
Ocena wspólna: 6,8.
Ocena Powinowatych: 6,5.

HEREFORD SHIRAZ VICTORIA HEATHCOTE 2012


Nos: mokry kamień, atrament z nutami lukrecji i porzeczki.

Usta: gładkie, lekko taniczne, oszczędne.
Cena: 99/39 zł po przecenie.
Import: dobrewina.pl - Winobranie przy Paryskiej 28
Ocena wspólna: 7,0.
Ocena Powinowatych: 7,0.

PETER LEHMANN FUTURES SHIRAZ BAROSSA VALLEY 2009 


Nos: ewoluowana, likierowa porzeczka.
Usta: pełne, owocowe (znowu porzeczka), do tego jagody, zioła i pieprz.
Cena: 89 zł.
Import: Winestory.
Ocena wspólna: 9,2.
Ocena Powinowatych: 9,5.

Pozostałe relacje uczestników spotkania znajdziecie na:

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza