niedziela, 18 stycznia 2015

CALIFORNIA WINE & FOOD...

Na zaproszenie Magazynu Wino oraz California Wines Polska mogliśmy uczestniczyć w niezwykłych warsztatach kulinarno-wniarskich „California wine and food”, które zorganizowane zostały 14 stycznia w restauracji Hard Rock Cafe w Warszawie. Warsztaty prowadził redaktor naczelny Magazynu Wino Tomasz Prange-Barczyński.
 
 
Kalifornia trochę bliżej….
Europa ma Prowansję i Toskanię, Ameryka Kalifornię. Ciepły klimat sprawia, że wina z Kalifornii są pełne oraz mają mocno owocowy charakter. Położona na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych Kalifornia, znacznie większa niż Włochy, to jeden z najbardziej znanych regionów winiarskich świata. Jest największym światowym producentem żywności i jednym z lepszych regionów, które produkuje znakomite wina.
www.discovercaliforniawines.com

Ponad 90% produkowanego w Stanach Zjednoczonych wina pochodzi właśnie z tego rejonu. Kalifornia jest czwartym co do wielkości producentem wina na świecie z 231 tys. ha winnic, gdzie sadzonych jest ponad 100 odmian winorośli. Od 1983 roku w USA na podobieństwo AOC, ustanowiono obszary winiarskie zwane AVA. Najważniejsze regiony i okręgi produkcji win w Kalifornii to: North Coast (ze strefami Napa Valley, Sonoma County, Mendocino County, Lake County), region North Central Coast (ze strefami LiveMore Valley, Santa Clara Valley, Santa Cruz Montains, Monterey County), Sierra Foothills oraz South Central Coast (zawierający dwie strefy San Luis Obispo County i Santa Barbara County).
 
Centrum amerykańskiego przemysłu jest Napa Valley, region północnej Kalifornii. Pierwszy, który otrzymał status AVA. Pomimo, iż stąd pochodzi tylko 4% win produkowanych z Kalifornii, to region te cieszy się światową reputacją i słynie z wysokiej jakości win. Podstawowym szczepem dzięki któremu powstają wyśmienite białe wina jest tutaj Chardonnay oraz Sauvignon Blanc. Najpopularniejsze szczepy dla win czerwonych to: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel oraz Merlot.


Zadaniem warsztatów była degustacja poszczególnych win kalifornijskich oraz potraw kuchni amerykańskiej i dopasowanie ich do siebie, tak by tworzyły idealną kompozycję oraz balans.

Jako aperitif podane zostało wino Ironstone Leaping Horse Merlot (Vine Avenue). Wino przyjemne, łatwe do picia, idealne do lekkich przekąsek. Mocno wyczuwalne zioła oraz aromat wiśni.
 

 
Skrzydełka kurczaka wędzone według specjalnej receptury w pikantnym sosie. Podawane z dressingami Blue Cheese, Honey-Mustard, chrupiącą marchewką i selerem naciowym.
 


Wina:
  • Duckhorn Sauvignon Blanc Decoy (Wine Express)
  • Chamisal Stainless Chardonnay (Mielżyński)

Pierwszym daniem, do którego mieliśmy dopasować wino, były skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie. Poprzez sos, który nadawał pikanterii, danie to było ostre i idalnie tonizowało tą ostrość Chardonnay, w przeciwieństwie do Sauvignon, które jeszcze bardziej podkreślało ostry charakter potrawy.
 
 
Grillowany filet z łososia z dodatkiem słodko-pikantnego sosu Barbecue i masła Maitre d'Butter podawanych z gotowanymi warzywami i puree ziołowym
 
Wina: 
  • Robert Mondavi Fume Blanc, Napa Valley (Partner Center)
  • Wente Morning Fog Chardonnay
Kolejną podaną potrawą był grillowany łosoś z dodatkiem pikantnego sosu wraz z puree ziołowym, które było bardzo aromatyczne, o intensywnym zapachu. W tym zestawieniu Sauvignon znacznie lepiej współgrało z zaserwowaną rybą, niż Chardonnay. Mocno owocowe, pełne świeżych ziół oraz cytrusów stanowiło dobre zestawienie.

 
Wieprzowe żeberka z oryginalnym sosem Hickory Barbecue podawana z ziemniakami zapiekanymi z serem i pieczonym bekonem, fasolą kowbojską i cytrusowym Colesławem
 
Wina:
  • The Orginal Darkhorse Chardonnay (Gallo)
  • Delicato Noble Vines 181 Merlot (Vininova)
Żeberka w sosie Barbecue to potrawa do której pasuje bardziej Merlot, niż Chardonnay. Wino to jest eleganckie, wyczuwalne są aromaty leśnych owoców, m.in. jeżyn.
 
 
Grillowana wołowina, opiekana bułka z dodatkiem salsy Jalapeno, sera Jack, domowego guacamole, Pico De Gallo, sałaty i pomidora i frytkami z patatów
 
Wina:
  • Black Stallion Cabernet Sauvignon, Napa Valley (Centrum Wina)
  • Hess Collection Mount Veeder 19 Block Cuvee, Napa Valley (Sommelier)
  • Ironstone Old Vine Zinfandel Reserve 2012, Lodi (Vine Avenue)

Smak grillowanej wołowiny idealnie komponował się z Cabernet Sauvignon z regionu Napa Valley. Jest to wino pełne, wyczuwa się aromaty jeżyn, wiśni i szałwii. Intensywne, bujne taniny. Długa i elegancka końcówka. Ten bogaty w owoce trunek współgra z soczystym mięsem.
 
Brownie-domowe ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi, siekanymi orzechami, sosem czekoladowym Hot Fudge i wisienką
 
Wina:
  • Gnarly Heads Old Vine Zinfandel, Lodi (Centrum Wina)
  • Beringer Fouders Zinfandel 2011 (Alma)
Wisienką na torcie był amerykański deser, ciasto czekoladowe Brownie. Znane na całym świecie ciastko, bardzo czekoladowe i sycące. Idealną kompozycją do tak zaserwowanego deseru okazało się wino Gnarly Heads Old Zinfandel z regionu Lodi, które charakteryzuje się intensywnym aromatem malin, wiśni oraz przypraw, a także wyczuwalne są nuty czekolady. Starzone w beczkach, nabiera złożoności, staje się bardziej okrągłe i głębokie. Końcówka długa i intensywna.
 
 
 
Galeria zdjęć z warsztatów "California Wine & Food"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz