piątek, 23 stycznia 2015

TRZECH AUSTRALIJCZYKÓW Z RÓŻNYCH PÓŁEK…

Na panel degustacyjny średniej i wysokiej półki win z Południowo-Wschodniej Australii zorganizowany przez Winne Blogi trafiło kilka win, które z uwagi na kupaż z innym szczepem lub cenę znacznie poniżej 50 zł nie zakwalifikowały się do tej kategorii. Postanowiliśmy jednak je również opisać i ocenić w kategorii dobrych win codziennych.
 


BANROCK STATION, CHARDONNAY&VERDELHO RESERVE


Nos: cytrusowy z nutą ananasa i migdałów, dość zamknięty.
Usta: tłuste, lekko mineralne, grejpfrutowe, trawiaste z lekką goryczką (efekt verdelho) i cukrem resztkowym.
Import: PartnerCenter.pl dostępne także na www.dobrewino.pl.
Cena: 27,90 zł
Foodpairing: dania orientalne na bazie krewetek i kurczaka, makaron z sosem serowym.
Ocena Powinowatych: 7,0 (czyli całkiem dobrze).


 

BANROCK STATION, CABERNET SAUVIGNON&SHIRAZ RESERVE


Południowo-Wschodnia Australia w kategorii wino codzienne.
Nos: lekki, kamienisty, dymny, owoc ukryty, lekko apteczny.
Usta: porzeczkowe z delikatną taniną i wyczuwalnym alkoholem.
Foodpairing: wędliny, pasztety, tłuste mięsa.
Import: www.PartnerCenter.pl, dostępne także na www.dobrewino.pl.
Cena: 27,90 zł
Ocena Powinowatych: 6,5 (czyli można pić).


THORN CLARK, MILTON PARK, CHARDONNAY 2014
 


To wino trafiło do naszego panelu za sprawą naszego roztargnienia. Mieliśmy degustować rieslingi i shirazy, a otrzymałem od importera chardonnay, który jednakowoż okazał się kawałkiem dobrego wina.
Nos: maślany, owocowy (białe śliwki), miodowy, atrakcyjny.
Usta: owocowe (jabłka, grejpfruty), lekko landrynkowe (ale nie słodkie), ostre, obecna beczka.
Import: Dom Wina.
Cena: 50 zł.
Ocena Powinowatych: 7,5 (czyli kawał dobrego wina).

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza