niedziela, 15 lutego 2015

CALIFORNIA DLA NAJLEPSZYCH...

Jak to jest, kiedy na chwilę dołącza się do grupy najlepszych Sommelierów Polskich? Powiem tak, Godnie!
Niech Was to nie zwiedzie, nie zostałem członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ani nawet Sommelierem. Do takich nazwisk jak Piotr Kamecki, Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk, czy też wielu innych, jeszcze mi bardzo, bardzo daleko. Nie ma takiego światełka w tunelu, które by mogło nawet delikatnie dla mnie zaświecić. Mam swoje miejsce w szeregu i nadal stoję w kolejce po winną wiedzę.
 
 
Kiedy nadarzyła się okazja wzięcia udziału w seminarium skierowanym do Sommelierów, a dotyczącym win kalifornijskich, od razu na mojej twarzy zagościł uśmiech. Na Zaproszenie California Wines-Polska oraz Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, miałem zaszczyt zasiąść przy jednym stole z najlepszymi i uczestniczyć w Discover California Wines. Gościem specjalnym, a zarazem prowadzącą degustację była Claudia Schug Schutez – Ambasador win kalifornijskich w Europie, która przeprowadziła nas przez winny świat Zachodniego Wybrzeża Stanów Zjednoczonych – Kalifornię.
 
 
Wina na tą okazję zostały dostarczone przez czołowych importerów, których pozwolę sobie wymienić przy notach degustacyjnych. O samej Kalifornii natomiast pisałem już w artykule „California Wine & Food”, więc tym razem uwagę skupię na degustowanych winach.
 
MIRASSOU SAUVIGNON BLANC 2013 (CALIFORNIA)

Opis wina: Nasze wino Mirassou Sauvignon Blanc cechuję wspaniałe aromaty cytryny Meyer, kwiatów cytrusowych, kiwi i passiflory, które rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc.
Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa.
Moja nota: Wino bardzo przyjemne i orzeźwiające. Nos bardzo intensywny, zgłębiający aromaty owoców egzotycznych oraz wanilii. Podniebienie odnajdzie tu dość żwawą kwasowość, która jednak nie naprasza się. Końcówka przyjemnie pieszczona jest limonką.
Importer: PWW Sp. z o.o. 

PANAMERA CHARDONNAY 2013 (CALIFORNIA)
 
Opis wina: Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów.
Moja nota: To Chardonnay na pierwszy "rzut oka" nie zachwyciło. Owoc wydał mi się schowany za dębem, gdzieś w oddali ukazywał się owoc nektarynki leżącej na talerzu razem z grejpfrutem. Usta również dębowe i kwasowe z końcówką kojarzoną z ryżowymi waflami.
Serwowałbym to wino do kurczaka oraz potraw z ryżem.
Importer: Cerville Investments Sp. z o.o.
 
IRONSTONE RESERVE CHARDONNAY 2012 (SIERRA FOOTHILLS)

Opis wina: Winnica Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń. To, co początkowo było ranczem dla bydła, z czasem zamieniło się w ponad 100 hektarów górskich winnic klasy Premium. Winnica położona jest w bliskiej odległości od winiarni Ironstone.
Program Ironstone Reserve opiera się na trzech kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji wina. Reserve Chardonnay 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu.
Moja nota: To Chardonnay ganiało po moich nozdrzach, aby udowodnić im, że ma w sobie owoc. Ganiało, ganiało i padło. Usta natomiast zostały rozpieszczone pięknie zrównoważoną beczką, dzięki której wino bardzo ładnie się obroniło. Dość dobrze zbudowane i pełne ciała wymaga jednak powrotu w poszukiwaniu owoców.
Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)
 
MARIMAR ESTATE, LA MASIA CHARDONNAY 2009 (RUSSIAN RIVER)
 
Opis wina: Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 październikiem. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu. 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze.
Moja nota: Ależ tu się dzieje. Początek ukazuje nuty warzywne, wydobywają się aromaty kapuściane, aby potem ukazać dość skoncentrowany owoc cytrusowy. W ustach również dość kwasowe, ale skoncentrowane i solidne. Choć wino ma już sześć lat, jest nadal w świetnej kondycji i niejednemu miłośnikowi win może sprawić wiele przyjemności.
Importer: Piwnica Wybornych Win
 
ROBERT MONDAVI PINOT NOIR 2009 (CALIFORNIA)
 
Opis wina: To wino jest prawdziwym hołdem złożonym odmianie Pinot Noir. Bujne aromaty owocowe, truskawek, wiśni i jagód, z nutami przypraw. W ustach pełne, głębokie, o mocnych owocowych smakach i miękkiej fakturze z aksamitnymi taninami. Perfekcyjnie zrównoważona kwasowość i bogaty finisz. Wyborne do dań z wołowiny, kaczki i grzybów, półtwarde sery.
Moja nota: Kolejna eksplozja aromatów. Nos otwiera rodzynka i podsuszane owoce. Kwasowość pięknie tańczy tu ze zrównoważoną taniną, łącząc ze sobą delikatną i subtelną końcówkę. Jest to jedno z tych win, które na długo pozostaje w pamięci.
Importer: Partner Center
 
MARIMAR ESTATE, LA MASIA PINOT NOIR 2004 (RUSSIAN RIVER)
 
Opis wina: Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór trwa od 12 września do 15 października. Po delikatnym kruszeniu zachodzi fermentacja, która odbywa się w stalowych, nierdzewnych kadziach. Wino dojrzewa w dębowych francuskich beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha. Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs.
Moja nota: Jeżeli każde wino z Marimar Estate, jest takie jak to Pinot Noir, czy też wcześniej opisywane Chardonnay, to ja już mam swoich faworytów z Kalifornii. Dużo owocu przenikającego się z francuskim dębem prezentuje wspaniały bukiet. Występują tu również moje ulubione nuty dymne. Podniebienie zazna delikatnie skrytego owocu przebitego (chyba przez okres 11 lat) nutami beczkowymi. Jednakże mimo poważnego wieku, wino to jest w świetnej formie i jakże żywej kondycji.
Importer: Piwnica Wybornych Win
 
PANAMERA CUVEE CALIFORNIA 2011 (CALIFORNIA)

Opis wina: Jasny rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej.
Moja nota: Niestety to wino nie dało się poznać. Nie wytrzymało próby czasu.
Importer: Cerville Investments Sp. z o.o.
 
WENTE SANDSTONE MERLOT 2011 (LIVERMORE)

Opis wina: Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce chłodne, gleby świetnie odprowadzają wodę, a bryza znad Zatoki San Francisco daje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Idealny kompan do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Ten merlot jest niezwykle uniwersalny.
Moja nota: W kieliszku odnajdziemy leśne, czerwone owce oraz wiśnie. Wino pięknie się rozwija, (w notatkach zapisałem sobie - można się w nim zakochać). Usta ukazują perfekcyjne i harmonijne idealnie zbudowanego Merlota. Wino jest w idealnym momencie, aby się nim w całości cieszyć. 
Importer: VININOVA SP. Z O.O.
 
NOBLE VINES 181 MERLOT 2012 (LODI)

Opis wina: Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość. Polecane do pieczonego indyka, włoskich wędlin, i twardych serów.
Moja nota: Tego Merlota miałem okazję już poznać podczas California Wine & Food, którego przypisaliśmy do Wieprzowych żeberk z oryginalnym sosem Hickory Barbecue podawanych z ziemniakami zapiekanymi z serem i pieczonym bekonem, fasolą kowbojską i cytrusowym Colesławem. Tym razem jednak troszkę zabrakło owocu, jednakże uwidoczniona beczka wpasuje się idealnie w sugerowaną wyżej potrawę lub te wyszczególnione w opisie wina.
Importer: VININOVA SP. Z O.O.
 
IRONSTONE RESREVE OLD VINE ZINFANDEL 2012 (LODI)

Opis wina: Lodi, region z klasycznym śródziemnomorskim klimatem i odpowiednią glebą jest idealnym miejscem do produkcji światowej klasy zinfandeli. Winogrona pochodzą z 80-letnich krzewów winorośli. Old Vine Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały zinfandel. Ma miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem. Zinfandel o tak bogatej strukturze potrzebuje konkretnego towarzysza. Na przykład dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych.
Moja nota: Tutaj pewnie zostanę przybity gwoździami do ściany, ale dla mnie owoc zaginął bezpowrotnie, była gdzieś jakaś kiszonka oraz coś sztucznego się w powietrzu unosiło. Usta to już co innego. Dość szorstkie, ściągające podniebienie. Jest ciężkie, ale właśnie powinno być. Mocny owoc, dobra taniczność i długi finisz. Ze stekiem śmiało pójdzie na parkiet.
Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)
 
SEGHESIO ZINFANDEL 2012 (SONOMA)

Opis wina: Soczysty kalifornijski Zinfandel od słynnego producenta Seghesio, który specjalizuje się w produkcji win z tego szczepu. Wino rozwija akcenty wyraźnie jagodowe w zapachu, przełamane nutą gorzkiej czekolady. Bardzo kremowa i skoncentrowana budowa oraz niska kwasowość. Polecane do degustacji w miłym towarzystwie.
Moja nota: Ten Zin jakże odmienny od swojego poprzednika. Aromaty, aż wyrywają się z kieliszka. Co prawda jest tu wyczuwalny alkohol, jednakże owoc jest dużo silniejszy i wychodzi obronnie. Jak dla mnie wydaje się nieco ziemiste, usta gubią owoc i beczkę, gdzieś w oddali dochodzi do głosu anyż.
Importer: Mielżyński Sp. z o.o.
 
HESS SELECT CABERNET SAUVIGNON 2011 (NORTH COAST)
 
Opis wina: 
BARWA: Intensywna, rubinowa barwa.
AROMAT: Dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw.
SMAK: W ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia już teraz.
Szczepy: 84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1% Malbec
Beczka: 12-13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (35% nowe beczki)
Moja nota: Wiśniowo - pieprzne aromaty dość intensywnie ukazują charakter Caberneta. Owocowy bukiet zaprasza do zgłębienia smaku. Na podniebieniu dużo się dzieje, od intensywnego owocu, poprzez umiarkowaną kwasowość przeplatającą się z idealnie zrównoważonymi taninami. Końcówka długa i bardzo miękka.

Importer: Sommelier Dystrybucja
 
LOUIS M. MARTINI CABERNET SAUVIGNON 2010 (NAPA VALLEY)
 
Opis wina: Wino Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego cedru i suszonych ziół. Skoncentrowane smaki czarnej wiśni oraz jagody, są przyjemnie zharmonizowane z nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i zrównoważone, wino charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywą paletą. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa.
Moja nota: W tym bardzo przyjemnym winie odnajdziemy dużo aromatów, od wiśni, przypraw poprzez wanilię. Pomimo, iż kwasowość jest dość wysoka, to wino bardzo ładnie się ułożyło, dając ciekawy pieprzny finisz.
Importer: PWW Sp. z o.o.
 
STARMONT CABERNET SAUVIGNON 2010 (NAPA VALLEY)
 
Opis wina: Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny Merlot sprawiło, że dużo wcześniej taniny zyskują na miękkości i dojrzałości. Ekstraktywne i atłasowe.
Moja nota: To wino osobiście mnie nie urzekło. Nie odnalazłem tu zbyt dużo owocu, może tak jak w opisie pojawia się trochę nalewki, ale świeżej. Dość mocno taniczne z umiarkowaną końcówką. Na pewno lepiej się zaprezentuje z dobrze przyprawionym czerwonym mięsem.
Importer: Mielżyński Sp. z o.o.
 
 
Druga część spotkania była również bardzo ciekawym doświadczeniem. Podczas lunchu mieliśmy okazję spróbować, jak powyższe wina łączą się z serwowanymi, wspaniałymi potrawami.
 
MARYNOWANE PRZEGRZEBKI Z KOPREM WŁOSKIM W POŁĄCZENIU
Z JOGURTEM CURRY ORAZ SOKIEM Z CYTRYNY
Degustowane wina:
Leaping Horse Chardonnay 2013 (California)
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay 2012 (California)
 
SMAŻONA PIERŚ KURCZAKA Z RISOTTO, MIODEM TRUFLOWYM
ORAZ CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
Degustowane wina:
Backhouse Chardonnay 2012 (Sonoma)
Wente Chardonnay 2013 (Livermore)
 
DUSZONA W OLIWIE WOŁOWINA Z BAKŁAŻANEM ORAZ SOSEM WIŚNIOWYM
Degustowane wina:
Leaping Horse Merlot 2013 (California)
Gnearly Head Old Zin 2012 (Lodi)
 
CZEKOLADOWA TARTA Z SOSEM Z MARAKUJI
Degustowane wina:
Branzin Old Vine Zinfandel 2012 (Lodi)
 
 
Galeria zdjęć z seminarium Discover California Wines


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz