Nasz pierwszy kontakt z CIMAROSA - autorską winną linią Lidla –
rozpoczął się od Chardonnay-Viognier 2013, które wydało się nam bardzo
aromatyczne, a zarazem uniwersalne i niewymagające. Tym razem jednak z palety
win Lidla, która dostępna jest w sieci sklepów od dwóch tygodni, wybraliśmy:
- CIMAROSA Chardonnay - Viognier 2013 (Chile)
- CIMAROSA Chardonnay 2013 (Chile)
- CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia)
- CIMAROSA Syrah 2012 (Chile)
- CIMAROSA Carmenere 2012 (Chile)
- CIMAROSA Malbec 2013 (Chile)
- CIMAROSA Pinot Noir 2012 (Chile)
CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia) – dla niektórych może wydawać się winem mało pijalnym (że tak ładnie ujmę). My natomiast do tej butelki podeszliśmy z trochę innej strony. Założyliśmy sobie, że ten Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, będzie nam towarzyszył przy posiłku. Wybór padł na pieczonego pstrąga łososiowego na białym winie z karmelizowaną marchwią. A jak wypadło to połączenie?
Biały Nowozelandczyk, choć solo może wydawać się dość szorstki i kwaśny, tak z rybą ukazał swoje skryte walory. W nosie tak jak poprzednik jest bardzo aromatyczny, przeważają słodkie nuty kwiatowe, przebija się akacja oraz słodkie owoce cytrusowe. Usta namaszczone zostają dużą kwasowością z cierpkim gorzkawym posmakiem. Faktycznie wino, może nie spełnić oczekiwań większości konsumentów, lecz w połączeniu z skropionym cytryną pieczonym pstrągiem będzie ciekawym połączeniem i może sprawić wiele przyjemności.
Sauvignon Blanc z autorskiej linii Lidla dostępny jest w cenie 24,99 zł.
Przepis na PIECZONEGO PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO NA BIAŁYM WINIE Z KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ niebawem znajdziecie na stronie Polecane do wina
Przepis na PIECZONEGO PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO NA BIAŁYM WINIE Z KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ niebawem znajdziecie na stronie Polecane do wina
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za cenne spostrzeżenie, już poprawiam błąd.
Usuń