poniedziałek, 23 lutego 2015

CIMAROSA NA BIAŁO, CZYLI NOWA ZELANDIA W LIDLU…

Nasz pierwszy kontakt z CIMAROSA - autorską winną linią Lidla – rozpoczął się od Chardonnay-Viognier 2013, które wydało się nam bardzo aromatyczne, a zarazem uniwersalne i niewymagające. Tym razem jednak z palety win Lidla, która dostępna jest w sieci sklepów od dwóch tygodni, wybraliśmy:  
  • CIMAROSA Chardonnay - Viognier 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Chardonnay 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia)
  • CIMAROSA Syrah 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Carmenere 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Malbec 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Pinot Noir 2012 (Chile)


CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia) – dla niektórych może wydawać się winem mało pijalnym (że tak ładnie ujmę). My natomiast do tej butelki podeszliśmy z trochę innej strony. Założyliśmy sobie, że ten Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, będzie nam towarzyszył przy posiłku. Wybór padł na pieczonego pstrąga łososiowego na białym winie z karmelizowaną marchwią. A jak wypadło to połączenie?
 
 
Biały Nowozelandczyk, choć solo może wydawać się dość szorstki i kwaśny, tak z rybą ukazał swoje skryte walory. W nosie tak jak poprzednik jest bardzo aromatyczny, przeważają słodkie nuty kwiatowe, przebija się akacja oraz słodkie owoce cytrusowe. Usta namaszczone zostają dużą kwasowością z cierpkim gorzkawym posmakiem. Faktycznie wino, może nie spełnić oczekiwań większości konsumentów, lecz w połączeniu z skropionym cytryną pieczonym pstrągiem będzie ciekawym połączeniem i może sprawić wiele przyjemności.
 
 
Sauvignon Blanc z autorskiej linii Lidla dostępny jest w cenie 24,99 zł.

Przepis na PIECZONEGO PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO NA BIAŁYM WINIE Z KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ niebawem znajdziecie na stronie Polecane do wina

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za cenne spostrzeżenie, już poprawiam błąd.

      Usuń