Od dzisiaj w Lidlu wielki wybór węgrzynów. Polska od XVI do XVIII wieku intensywnie korzystała z dostępu do znakomitych węgierskich win. Szlak winny prowadził z Tokaju przez Duklę, Krosno, Kraków, aż do Warszawy. Sprowadzone do Polski wina zgodnie z łacińską sentencją „Hungariae natum, Poloniae educatum” dojrzewały w słynnych piwnicach w Krośnie u Roberta Wojciecha Portiusa oraz w Warszawie u rodziny Fukierów. A i później w okresie rozbiorów, i w latach II Rzeczypospolitej Polacy często sięgali po węgierskie wina, które najczęściej kojarzone z Tokajami, uważane były za jedne z najznakomitrzych na świecie. Do tej wielowej tradycji nawiązuje teraz Lidl sprowadzając do Polski ponad 20 węgierskich etykiet.
Chociaż niektórzy będą zawiedzeni, że nie są to wina z wyższej półki i brakuje choćby Tokajów Aszu, to w jednak w bardzo dostępnej cenowo ofercie znajduje się sporo ciekawych win reprezentacyjnych dla węgierskiego winiarstwa.
Z win białych szczególnie polecamy:
Tokaji Furmint Dry, Chateau Dereszla 2013, wino o nosie owocowym i mineralnym zarazem, w smaku soczystym, pełnym, owocowym (19,99 zł) polecamy do pieczonych ryb i drobiu.
Tokaji Furmint Dry, Chateau Dereszla 2013, wino o nosie owocowym i mineralnym zarazem, w smaku soczystym, pełnym, owocowym (19,99 zł) polecamy do pieczonych ryb i drobiu.
Tokaji Furmint Classic 2009, w nosie miodowe, z nutami naftowymi i mineralnymi, w ustach żywiołowe, pełne owoców, ale i nut kamiennych (21,99 zł) serwować do serów i deserów ale także solo.
Z win czerwonych:
Egri Bikaver, Gal Tibor 2011, o aromatach leśnych owoców, w ustach świeże, owocowe, lekko taniczne i dobrą kwasowością (24,99 zł) podawać do pieczeni, gulaszu, makaronów z sosem pomidorowym.
Szekszardi Bikaver, Wekler 2012, o nosie ziołowym, jagodowym, lekko dymnym w ustach lekkie owocowe z posmakiem wanilii (24,99 zł) sugerujemy do wędlin, kiełbas, pasztetów.
Szekszradi Merlot, Takler 2012, w nosie owoce malin, truskawek i wiśni (29,99 zł) do delikatnych serów (camembert z żurawiną), pasztetów i drobiu z grilla.
Wszystkie wina dla Lidla wyselekcjonował sommelier Michał Jancik. Degustacja została zorganizowana w bardzo przyjaznym winebarze Baltazar by Mondovino przy ul.Kruczej w Warszawie. Winom towarzyszyły węgierskie przekąski przygotowane z produków dostępnych w sklepach Lidl.
Warto skorzystać…
Warto skorzystać…
Galerię zdjęć z degustacji znajdziecie tu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz