Jeronimo Martins Polska przygotował dla fanów i amatorów portugalskich win wielką niespodziankę, a może właśnie spodziewaną od wielu tygodni ofertę win portugalskich… 20-tu zgrabnych Portugalczyków pojawi się niebawem w Biedronkach w całej Polsce. Mieliśmy okazję spróbować ośmiu z nich podczas niedawnej prezentacji w szykownych wnętrzach Ufficio Primo w Warszawie…
Na pierwszy ogień poszło Vinho Verde, Loureiro 100% - wino aromatyczne i świeże, lekko musujące, doskonałe do sałatek, delikatnych owoców morza oraz jako aperitif – pić nie czekać. (12,99 zł)
Kolejne białe to Loios Alentejano z winogron Arinto, rabo de Ovelha i Roupeiro – wino owocowe, cytrusowe z nutami śliwki i pestki – polecamy do białych mięs i ryb w sosach śmietanowych. (14,99 zł)
Czy wiecie, że w Portugalii uprawianych jest ok. 300 endemicznych szczepów winogron?
W bardziej pękatej butelce kolejne białe wino Casa de Santar ze szczepów Encruzado, Cerceal i Bical, od renomowanego producenta z regionu Dao – delikatne, kwiatowe z nutami pomarańczy i cytryny do równie delikatnych dań. (24,99 zł)
Czwarte białe wino Dona Ermelinda ze szczepów Fernao Pires, Arinto, Antao Vaz i Chardonnay z regionu Palmaela na Półwyspie Setubal było starzone w beczkach z dębu kanadyjskiego, co dało mu bardzo intensywne aromaty ziołowe, dymne i kokosowe. W ustach zaskakująco przyjemne, pełne, gruszkowo—orzechowe. Sprawdzi się w kuchni orientalnej, indyjskiej oraz do mocnych serów. (14,99 zł) Naszym zdaniem najlepsze wino białe.

Cabriz Colheita Seleccionada powstałe ze szczepów Touriga Nacional, Alfrocheiro i Tinta Roriz, to typowe kupażowane wino z regionu DAO – posiada aromaty czekolady, ziół i powideł, w ustach gładkie ale charakterne, o dobrej kwasowości, owocowe i delikatnie taniczne, do pieczonego drobiu i wieprzowiny, pasztetów i wędlin. Chce się pić codziennie… (19,99 zł)
Czy wiecie, że konsumpcja wina na głowę w Portugalii jest jedną z najwyższych na świecie?
Vale da Raposa pochodzące z najważniejszego regionu winiarskiego Portugali, Douro. Powstało ze szczepów Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinto Cao, Tinta Barroca – posiada wiele aromatów: słodkie kwiaty, prażone migdały, ziemia i wiatr i smaków: maliny, jeżyny, truskawki… Wino wyraziste i mocne, pasujące do mięs z grilla, steków, potraw z grzybami. (24,99 zł)
Herdade dos Grous, Alentejano powstało z winogron Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Aragonez i Syrah, mocno owocowe z bogatą paletą aromatów tytoniu, skóry, ziół i wędzonki, w ustach również rozbudowane, pieprzne, dębowe, z pazurem. Polecamy do dziczyzny, wołowiny i mocnych dojrzewających serów typu Cheddar.(29,99 zł) Naszym zdaniem najlepsze wino czerwone.
Pingo Doce. Porto LBV powstałe w Douro ze szczepów Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Roriz pochodzi z jednego rocznika i dojrzewa co najmniej 4 lata w dużych beczkach. W nosie oddaje złożone aromaty owocowe z nutami jeżyn i fig oraz wiśni z nalewki, w ustach czekoladowe, ziołowe, momentami apteczne, intensywne. Podawać do deserów czekoladowych oraz mocnych dojrzewających serów pleśniowych typu Rochefort i Stilton lub samo w sobie jako deser. (39,99 zł)
Czy wiecie że najstarszym regionem winiarskim jest właśnie Porto? Jego granice zdefiniowano już w 1756 roku…
Prezentujemy również pełną ofertę win portugalskich dostępnych w Biedronce:
- Pingo Doce, Vinho Verde, Loureiro, białe - 12,99 zł
Podawać do: sałatek, owoców morza, delikatnych i chudych ryb, serów kozich.
- Loios, Regionale Alentejano czerwone - 14,99 zł
Podawać do: makaronów z sosami mięsnymi, żeberek wieprzowych z grilla, pieczonej kaczki.
- Adega de Borba, Alentejo, czerwone - 19,99 zł
Podawać do: czerwonych mięs, carpaccia z cielęciny, żeberek cielęcych z grilla lub pieczonych.
- Terras do Po, Regionalne, Półwysep de Setubal, czerwone - 19,99 zł
Podawać do: mięs chudych z grilla, jagnięciny, makaronów z mięsnymi sosami.
- Esteva, Duoro, czerwone - 19,99 zł
Podawać do: pieczonej kury, cielęciny duszonej lub z grilla, makaronów z sosem pomidorowym.
- Vale da Raposa, Duoro, czerwone - 24,99 zł
Podawać do: mięs wędzonych, mięs czerwonych z grilla lub pieczonych, risotta.
- Pingo Doce, Reserva Selecao, Regionalne Alentejano czerwone - 24,99 zł
Podawać do: duszonej cielęciny, golonki z pieca, kiełbas wieprzowych, twardych serów.
- Pingo Doce, LBV Porto - 39,99 zł
Podawać do: deserów z owocami leśnymi, serów pikantnych lub o bardzo intensywnym smaku.
- Loios, Regionalne, Alentejano, białe - 14,99 zł
Podawać do: ryb z kremowym sosem, gotowanych warzyw, drobiu, lasagni.
- Monte da Ravasqueira, Regionalne, Alantejano, czerowne - 14,99 zł
Podawać do: tłustych mięs, prosięcia, wieprzowiny, pieczonego jagnięcia, dań z kiełbasą.
- Cabriz Colheita Seleccionada, Dao, czerwone - 19,99 zł
Podawać do: drobiu (kury, indyka, kaczki), polędwicy wołowej lub pieczonej wieprzowiny.
- Herdade dos Grous, Regionalne, Alentejano, czerwone - 29,99 zł
Podawać do: wieprzowiny, pieczonego koźlęcia, dań z dziczyzny, serów o intensywnym smaku.
- Herdada dos Grous, Regionalne, Alentejano, białe - 29,99 zł
Podawać do: tłustych ryb, owoców morza w sosie, dorsza, ryb wędzonych.
- Dona Ermelinda, DO Palmela, Półwysep Setubal, czerwone - 14,99 zł
Podawać do: czerwonych mięs, drobiu, makaronów z mięsnym sosem, twardych serów.
- Dona Ermelinda, DO Palmela, Półwysep Setubal, białe - 14,99 zł
Podawać do: ryb z kremowym sosem, drobiu z curry, sashimi z tuńczyka, pieczonej kaczki.
- Casa de Santar, Dao, białe - 24,99 zł
Podawać do: chudych ryb z grilla, sałatek, makaronów z owocami morza lub rybą.
- Adega de Pegoes, Moscatel de Setubal - 11,99 zł
Podawać do: deserów z pomarańczą lub innymi cytrusami, lodów owocowych, deserów mlecznych.
- Adega de Pegoes, Colheita Sellecionada, Regionalne, Półwysep Setubal, czerwone - 16,99 zł
Podawać do: chudych czerownych mięs, drobiu, makaronów z mięsnym sosem.
- Adega de Pegoes, Colheita Sellecionada, Regionalne, Półwysep Setubal, białe - 16,99 zł
Podawać do: dorsza, tłustych ryb, risotta, pieczonej kury, kaczki w słodko-kwaśnym sosie.
- Vinhas de Pegoes, Regionalne, Półwysep Setubal, biale - 9,99 zł
Podawać jako aperitif przed posiłkiem lub do sałatek i lekkich dań.
A tak poznawaliśmy nową portugalską ofertę Biedronki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz