poniedziałek, 9 lutego 2015

TOSKANIA W ZIMOWEJ SZACIE…

POSKAKUJ WINNEGO KARNAWAŁU, to cykl degustacji organizowanych przez importera win włoskich, który na warszawskim Ursynowie ulokował się ze swoim sklepem oraz slow food’ową restauracją. O samym projekcie pisaliśmy już w artykule "SPÓŹNIENI TRZEJ KRÓLOWIE", gdzie mieliśmy okazję degustować Barolo, Brunello oraz Amarone. Tym razem w DaWino, zaplanowano cykl winnych degustacji wpisanych w karnawałowy okres, który poniekąd wpisuje się w ramy nadchodzących wydarzeń.


Pisząc ten artykuł jesteśmy już po pierwszej degustacji, której tajemnicza nazwa brzmiała „Wszystko jest super…”. Co kryło się pod tą tajemniczą nazwą? Degustacja Supertuscanów. Na tą okazję początkowo otwarte zostały trzy etykiety:

Supertuscan Argiano Non Confunditur 2012 IGT Toscana (59,00 zł), wino pochodzące z okolic Montalcino, gdzie w historycznych piwnicach liczących około czterysta lat, powstaje z kupażu Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah oraz Sangiovese potężny Supertuscan. Co ciekawe, każdy rodzaj winogron użytych do produkcji tego wina fermentuje oddzielnie. Następnie krótki okres czasu spędza w beczkach, aby następnie połączyć się w butelce. W nosie trochę zamknięte, ale to być może spowodowane było zbyt późnym odkorkowaniem butelek. Jeżeli będziemy mieli trochę czasu, to w kieliszku nos odnajdzie porzeczki, jagody… jest las oraz delikatnie wyczuwalna beczka. Kubki smakowe odnajdą tu pełne wigoru wino, a zarazem ładnie zrównoważoną taninę.


Supertuscan Canonica a Cerreto Sandiavolo 2008 IGT (89,00 zł), ta dwudziestojedno hektarowa winnica produkuje rocznie 150000 butelek. Jej port folio jest dość ubogie, bo oferta składa się z Chianti Calssico, Chianti Classico Riserva oraz IGT Rosso San Diavolo, które mieliśmy okazję degustować. To wino powstało z trzech szczepów Sangiovese (33%), Merlot (33%) oraz Cabernet Sauvignon (33%). Dojrzewane przez 16 miesięcy w beczce, daje wino (o dziwo) również o mało aromatycznym nosie, tu też mogło zaważyć dość późne odkorkowanie butelki. Podniebienie pieści się zbalansowanymi taninami oraz zrównoważoną kwasowością. Końcówka należy do przypraw, które potrafią pozostawić na długi czas umiarkowaną gorycz.
 

Aurora Offida Rosso Barricadiero DOCG (99,00 zł), eksplozja aromatów zamknięta w butelce. Już w kieliszku wino ukazuje swój potencjał. Stuprocentowe Montepulciano spędza dwadzieścia cztery miesiące w beczce, dając napój o pięknych aromatach wiśni, jeżyn, kawy oraz nut dymnych. Usta zagłębiają się w taninach oraz kwasowości zbalansowanej podbijającą wanilią. Wino to może nie przypaść do gustu początkującym wino maniakom, lecz ci bardziej wytrawni poznają smaki dobrego wina.


Na koniec mieliśmy okazję poznać dwa jokery, Rosso Dei Poderi 2011 IGT oraz Estatatura 2008 IGT z winnicy Barone Pizzini, co ciekawe wina wyprodukowane w Franciacorcie z gron pochodzących z toskańskich wzgórz. Jednakże do tych win będziemy musieli jeszcze raz wrócić.



Kolejne degustacje z cyklu „Posmakuj Winnego Karnawału” odbędą się

Słodki czwartek 12.02.2015 godz: 19:00, gdzie będziemy mieli okazję degustować:
- Fiorini Lambrusco di Modena Re Gusto DOP,
- Moretti Omero Argo Passito IGT,
- Zecchini Recioto della Valpolicella DOCG

Zakochaj się w Brunello 14.02.2015 godz: 19:00, gdzie będziemy mieli okazję degustować:
- Ballaria Brunello di Montalcino DOCG,
- Assunto Brunello di Montalcino DOCG,
- Terre NereBrunello di Montalcino DOCG.

Ostatnie kieliszki karnawału 17.02.2015 godz: 19:00, gdzie będziemy mieli okazję degustować:
- najciekawsze wina degustowane podczas wcześniejszych degustacji.

Podczas degustacji możecie liczyć na super rabaty przy winnych zakupach, nawet do 33% (a szczegóły znajdziecie na www.dawino.pl)
 

Pamiętajcie jednak, aby dokonać rezerwacji e-mail’owej na info@dawino.pl



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza