Od ponad 20 lat trwa w Chile prawdziwa rewolucja w winiarstwie. Do historii odchodzą tradycyjne szczepy jak Pais czy Pedro Jimenez produkowane z myślą o przetworzeniu go na Pisco. Obszar zajęty pod uprawę winorośli liczy już ponad 100.000 hektarów i ciągle rośnie. Oprócz znanych nam już siedlisk na południe od Santiago de Chile w poszukiwaniu interesującego terroir nowe winnice powstają zarówno na północy (Elqui, Limari, Choapa), jak i na dalekim południu (Malenco, Bio Bio) kraju. Ukształtowanie terenu i klimat są znacznie zróżnicowane na całym obszarze Chile rozciągniętym na długości 4300 km i położonym pomiędzy Andami a wybrzeżem Pacyfiku stwarzając dogodne warunki dla rozmaitych szczepów i rodzajów produkcji winiarskiej. Niektórzy bardziej ambitni winiarze już teraz eksperymentują ze szlachetnymi szczepami jak Pinot Noir, Riesling czy Gewurztraminer. Jednakże o wiele bardziej przewidywalny klimat, niższe koszty siły roboczej, prawie dwa razy wyższa wydajność z hektara niż w krajach europejskich; do tego - z uwagi na suchy klimat - dozwolone nawadnianie winnic, pozwala właścicielom winnic cieszyć się stałą i pewną jakością zbiorów.
Nie dalej jak kilka dni temu mieliśmy okazję kolejny raz spotkać się z chilijskimi winami podczas Chilean Wine Tour 2015, które zostało zorganizowane w warszawskim Regent Warsaw Hotel (dawniej Hyatt). Całodzienne spotkanie z chilijskimi winami podzielone zostało na trzy części:
Akt I - Seminarium
Przez seminarium „New wines from old vines", przeprowadził nas Piotr Kamecki – Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz gość specjalny, Pablo Morande - Odkrywca winiarskiego potencjału doliny Casablanca; pierwszy winemaker win Don Melchor, który stworzył i wypromował na chilijskim rynku wino late harvest a także całą gamę młodych win. Pracował w winnicy Concha y Toro w czasie gdy firma przekształcała się w giganta klasy światowej. Założył własną winnicę, noszącą obecnie jego nazwisko. Na początku lat 80 był pionierem w dolinie Casablanca, jako pierwszy rozpoczął tam nasadzanie winorośli i tym samym odkrył dla win ten, dziś powszechnie uznany, region. W 1996 zainaugurował nowy, autorski projekt - winnicę Viña Morandé, w której do dzisiaj pełni funkcję dyrektora i głównego enologa. Jest laureatem wielu znaczących wyróżnień i nagród branżowych, a w 2007 r, został uznany za najlepszego Enologa Chile przez Przewodnik Win Chilijskich (Guía de Vinos de Chile).
![]() |
Pablo Mornade, Piotr Kamecki |
P A I S
M I G U E L T O R R E S , R E S E R V A D E P U E B L O, P A I S 2 0 1 3.
M I G U E L T O R R E S , R E S E R V A D E P U E B L O, P A I S 2 0 1 3.
Intensywna czerwona barwa z delikatnym bukietem owoców wiśni, śliwki oraz wanilii. Na podniebieniu delikatne i świeże z dość zdecydowana kwasowością i długim wykończeniem. Idealne w parze z gulaszami oraz wołowiną.
C I N S A U L T
M O N T E S, O U T E R L I M I T S, C I N S A U L T, R A N Q U I L, 2 0 1 4.
M O N T E S, O U T E R L I M I T S, C I N S A U L T, R A N Q U I L, 2 0 1 4.
Z zeszłorocznego zbioru otrzymano wino o czerwono rubinowym kolorze z fioletowymi refleksami na krawędziach. Nos odnajdzie tu aromaty świeżych leśnych owoców oraz wiśni. Cztery miesiące w beczce nadaje wyważony smak z dość mocnymi taninami. Wino to potrzebuje jeszcze około dwóch lat, aby pokazać cały swój potencjał. Polecane do przepiórki, a bardziej schłodzone współgra z rybami takimi jak tuńczyk czy halibut.
B I S Q U E R T, C R A Z Y R O W S, C I N S A U L T, I T A T A, 2 0 1 3.
To wino z doliny Colchagua, ukazuje aromaty truskawek, malin, jagód i eukaliptusa. Podniebienie zasypane zostanie przyprawami, a całość zwieńczona zostaje długim finiszem z nadmierną kwasowością. Czy zdobyłbym się na połączenie tego wina z łososiem z przyprawami? Raczej nie, ale do makaronów oraz gulaszu, jak znalazł.
M A L B E C
H O U S E C A S A D E L V I N O. M A L M A U, M A L B E C, M A U L E, 2 0 1 3.
Wino, nad którego powstaniem sprawował pieczę Matias Michelini, ukazuje głęboką czerwień z przebijającym fioletem. Nos bardzo owocowy, ukazujący czerwone owoce, lukrecję oraz nuty dymne. Początkowo dość agresywne, lecz po chwili odkrywa swój majestat. Bardzo ładnie ułożone ze zrównoważonymi taninami. Dobry kompan do wędlin oraz jagnięciny.
G R E N A C H E
M O R A N D E, E D I C. L I M., B L A C K, G R E N A C H E 54%, S Y R A H 22%,
M A R S A N N E 4%, C A R I G A N 17%, R O U S S A N E 3%, M A U L E, 2 0 1 1.
Ten kupaż 5 szczepów dał wino dość potężne z 15% alkoholem. W koszyku aromatów odnajdziemy czerwone owoce takie jak jagody, maliny, wiśnie oraz nuty orzechowe trochę przypraw. Usta odczują dość wysoką kwasowość dominującą nad skrytą słodyczą oraz taninami.
C A R I G N A N
V A L D I V I E S O, E C L A T - V I G N O, M A U L E, 2 0 1 0.
Valdivieso miałem już okazję poznać za sprawą Pinot Noir 2009 Reserva oraz wytwarzanego metodą Solera, Caballo Loco No. XII. Tym razem jednak w kieliszkach znalazło się Eclat-Vigno 2011. Ten kupaż Carignan 66% oraz Mourvedre 34%, dał wino z eksplozja aromatów wiśni, jagód z mocną wanilią. Delikatne taniny mogą spodobać się mniej wytrawnym miłośnikom wina, zapewniając im bardzo pijalne wino. Jak sugeruje karta techniczna wino idealnie skomponuje się z jagnięciną, dziczyzną, kaczką, makaronami z lekkimi sosami, indykiem oraz rybami z grilla.
VINA ROJA, VIGNO, MAULE, 2009.
100% Carignan dało wino o czerwono wiśniowej barwie. W kieliszku odnajdujemy aromaty wiśni, dzikiej róży, pieczonych kasztanów oraz orzechów. Wino jest dość pikantne z przebijającą się wanilią pełnym ciałem i eleganckim finiszem. Idealny food pairing z czerwonym mięsem, zwłaszcza z baraniną oraz dziczyzną. Dobrze też zgra się z kuchnią śródziemnomorską w dodatkiem dużej ilości duszonych warzyw.

Aby cieszyć się tym winem trzeba uszczuplić budżet o około 200 zł, a co za to otrzymamy?
15,5% Carignan z Bodegas RE, „dziecka” Pablo Morande, które zostało stworzone w Casablanca Valley. Wino to zostaje winifikowane w glinianych, prawie 100 letnich amforach. Fermentacja przebiega spontanicznie, bez kontroli temperatury. W nosie otwiera się powoli ukazując aromaty jagód, wiśni oraz nut ziołowych. Usta dość kwasowe, pikantne i ziołowe.
Akt II – Morskie przysmaki z Chile
Wino wzmaga apetyt, więc po seminarium udaliśmy się do restauracji Venti-tre, aby poznać smaki i aromaty morskich przysmaków Chile, które przygotowywał dla nas Szef Kuchni Witold Drobny.
Wino wzmaga apetyt, więc po seminarium udaliśmy się do restauracji Venti-tre, aby poznać smaki i aromaty morskich przysmaków Chile, które przygotowywał dla nas Szef Kuchni Witold Drobny.
Podczas lunchu mieliśmy okazję skosztować chilijskich win w połączeniu z morskimi przysmakami.
CEVICHE Z ŁOSOSIA Z AWOKADO
PRZEGRZEBKI ZAPIEKANE W CZOSNKOWEJ OLIWIE Z OLIWEK Z ZIELONYM SOSEM PEBRE
PRZEGRZEBKI ZAPIEKANE W CZOSNKOWEJ OLIWIE Z OLIWEK Z ZIELONYM SOSEM PEBRE
Serwowane wino
: Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – ARESTI
PAILA MARINA – CHILIJSKA ZUPA Z MAŁŻY, OWOCÓW MORZA I WARZYW
SMAŻONY MORSZCZUK, PUREE Z DYNI I ZIEMNIAKÓW,
GRILLOWANE ZIELONE SZPARAGI I CZERWONA SALSA
Serwowane wina
: Reserva, Pinot Nior 2011 – VERAMONTE, Reserva, Chardonnay 2014 – MONTEGRAS
ZAPIEKANE OWOCE LEŚNE
Serwowane wino: Late Harvest, Muscat 2011 – TABALI
Akt III – Degustacja branżowa oraz dla miłośników win
Degustacja dla branży winiarskiej oraz miłośników win skupiła w sali balowej hotelu Regent, wielu importerów oraz fanów napoju Bogów, którzy przemieszczając się pomiędzy stołami mieli okazję degustować wina oraz prowadzić rozmowy biznesowe. Osiemnastu winiarzy oraz ich przedstawicieli zaprezentowało ponad 150 chilijskich etykiet, wśród których każdy miłośnik wina mógł znaleźć swoich faworytów. Były prezentowane nowe winnice, które poszukują na polskim rynku importerów, jak również pojawili się Ci, którzy na stałe goszczą u nas od wielu lat. A Chile w tym roku reprezentowali:
Degustacja dla branży winiarskiej oraz miłośników win skupiła w sali balowej hotelu Regent, wielu importerów oraz fanów napoju Bogów, którzy przemieszczając się pomiędzy stołami mieli okazję degustować wina oraz prowadzić rozmowy biznesowe. Osiemnastu winiarzy oraz ich przedstawicieli zaprezentowało ponad 150 chilijskich etykiet, wśród których każdy miłośnik wina mógł znaleźć swoich faworytów. Były prezentowane nowe winnice, które poszukują na polskim rynku importerów, jak również pojawili się Ci, którzy na stałe goszczą u nas od wielu lat. A Chile w tym roku reprezentowali:
- ARESTI (Importer: ROLMEX S.A.)
- BISQUERTT (Importer: MONDOVINO)
- BODEGAS RE (Importer: Brak)
- CASAS DEL TOQUI (Importer: ABAGRO EXPORT-IMPORT)
- CONCHA Y TORO (Importer: CEDC INTERNATIONAL SP. Z O.O.)
- CONO SUR (Importer: TIM S.A)
- CREMASCHI FURLOTTI (Importer: Brak)
- EL PRINCIPAL (Importer: MIELŻYŃSKI SP. Z O.O.)
- HUGO CASANOVA WINES (Importer: BHS – 7 SP. Z O.O.)
- MAIPO (Importer: PARTNER CENTER SP. Z O.O.)
- MONTES (Importer: DOMAIN MENADA SP. Z O.O.)
- MONTEGRAS (Importer: Brak)
- MORANDE (Importer: Brak)
- TINAJAS DEL MAULE (Importer: ABAGRO EXPORT-IMPORT)
- VALDIVIESO (Importer: Brak)
- VALLE FRIO WINES (Importer: Brak)
- VINEDOS VILLASENOR (Importer: Brak)
- VSTP WINE GROUP (Importer: JNUS S.A., GRUPA ŻYWIEC S.A., KONDRAT WINA WYBRANE SP. Z O.O., AN.KA WINES SP. Z O.O., PARTNER CENTER SP. Z O.O.)
Galeria zdjęć z Chile Wine Tour 2015 oraz na Facebook.
Witam,
OdpowiedzUsuńUprzejmie proszę o wpisanie poprawnej nazwy naszej firmy Abagro Export-Import, (a nie Abargo). Na CWT reprezentowaliśmy winnice Casas del Toqui (nr 4) y Tinajas del Maule (nr 14). Pozdrawiam Jolanta Gromacka