wtorek, 3 marca 2015

WINO DO POTRAW, CZY POTRAWY DO WINA…

CZYLI KULINARNE ORAZ NOWATORSKIE TECHNIKI Z WINEM W TLE
 

W życiu codziennym utarło się, że wino dobieramy do serwowanych potraw, a co w przypadku gdy musimy dobrać potrawy do wina? Każdego dnia zgłębiamy tajniki wiedzy winiarskiej, a ostatnio również bardzo często zaglądamy do kuchni, aby dopasować odpowiednie potrawy do win, którymi zamierzamy się raczyć. Ostatni weekend był świetną okazją, aby przyrządzić potrawy do takich win, jak Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc lub win musujących, które mogą idealnie łączyć się z deserami.
 
 
Na zaproszenie Królestwa Garów oraz restauracji Baltazar by Mondovino, mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, gdzie pod auspicjami Szefów kuchni, Jakuba i Michała Budników, zmagaliśmy się z sandaczem, polędwicą oraz cytrusami.
 
 
Co trzeba posiadać, aby zrobić wykwintne danie? W przypadku Jakuba i Michała wystarczy tylko pasja i zaangażowanie, które podczas spotkania starali się nam przekazać, ucząc nas jak przyrządzić:

 
 CEVICHE Z SANDACZA KOMPRESOWANE Z CYRUSAMI, MUSEM AVOCADO, KAWIOREM
PORZECZKOWY I PIANĄ MORSKĄ
które idealnie sprawdzi się z Chardonnay lub Sauvignon Blanc
 
 
 TATAR Z POLĘDWICY WOŁOWEJ PODWĘDZANY WIŚNIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI,
RUKOLĄ, SIEMIENIEM LNIANYM I GRANITĄ Z OLIWY TRUFLOWEJ 
w parze z Pinot Noir.
 
 
SORBET NA CIEKŁYM AZOCIE Z GRYSEM OWOCOWYM
który orzeźwi nas wraz z winami musującymi.

A gotowali z nami: Katarzyna Piecychna (Magazyn Wino), która dzielnie walczyła z sandaczem, Joanna Krzewińska (Królestwo Garów), wędząc polędwicę, Sylwia (Kuchnia w formie), będąca na różnych frontach, Tomek (Magiczny składnik) oraz Patrycja (PoWINOwaci), przygotowywali magiczne składniki na sorbet.
 
 
Galerię z kulinarnych warsztatów znajdziecie tu.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz