wtorek, 7 kwietnia 2015

STAR (CHILE) WINES

Jeżeli chcielibyście spróbować wszystkich win, które w swoim portfolio posiada Francois Lurton, musielibyście przebyć podróż międzykontynentalną, odwiedzając cztery kraje, w których to znajdują się winnice zarządzane przez Francois’a. Ale od początku.

Historia winiarstwa w rodzinie Lurton jest nieodłącznym towarzyszem od pięciu pokoleń, a początki jej rozpoczynają się w Bordeaux wraz z końcem XIX wieku. Dwadzieścia sześć lat, dwa miesiące, dwadzieścia pięć dni, dwadzieścia jeden godzin i pięć minut temu, Francois wraz z bratem Jacques otworzyli własną firmę konsultingową, zajmującą się poszukiwaniem etykiet dla Marks & Spencer, Tesco czy Hardy’ego. W założeniu jednak, ich plany skupiały się na zakładaniu własnych winnic i produkcji wina. 
 
Pasja, wytrwałość oraz zaangażowanie w swoje marzenia, sprawiły to, że dziś Francois Lurton to już nie tylko nazwisko, ale marka, która skrywa pod swoim brandem winnice w czterech krajach Hiszpania (Bodega El Albar Lrton), Francja (Francois Lurton), Argentyna (Bodega Piedra Negra) oraz Chile (Hacienda Araucano).

Nie sposób opisać wszystkich etykiet, które powstają pod marką Lurton, więc korzystając z okazji i uprzejmości Star Wines, sklepu mieszczącego się na Górnym Mokotowie w Warszawie, mieliśmy okazję uczestniczyć w kameralnej degustacji 13 etykiet powstających w dolinie Colchagua w Chile.
 
CHILE
To śródziemnomorski klimat, który charakteryzuje się ciepłym, suchym latem i deszczową, chłodną zimą. Sezon wegetacyjny hojnie obdarza winorośl słonecznymi dniami i spadkami temperatury w nocy. Winne grona, dzięki zmianom temperatury w ciągu doby, rozwijają smaki świeżych owoców, zyskują charakterną kwasowość, a w przypadku win czerwonych głęboki kolor i zdecydowane taniny.

Unikalne warunki geograficzne i naturalne bariery, takie jak Pustynia Atakama na północy, Kordyliera Andyjska na wschodzie, lodowce w Patagonii oraz Ocean Spokojny i Kordyliera Nadbrzeżna na zachodzie, chronią chilijską winorośl przed chorobami i nadmiernym upałem oraz wiatrami, a także zapewniają szeroki wachlarz rodzajów gleby. W przeciwieństwie do tego co sugeruje mapa, nadrzędną rolę w definiowaniu terroir odgrywa nie tyle odległość od równika co bliskość Pacyfiku lub Andów. Największa różnorodność gleby i klimatu Chile kształtuje się raczej ze wschodu na zachód niż z północy na południe.

A jak odnajduje potencjał Chile, Francois Lurton? Generalnymi założeniami jest chociaż by sadzenie odmian winorośli, takich jak Sauvignon i Pinot Noir w wyższych partiach Chile, których uprawa udaje się w chłodniejszym klimacie. Innym pomysłem w pełni zrealizowanym i kontynuowanym, jest produkcja wina w zgodzie z naturą. W 2013 roku winnica uzyskała certyfikat producenta biodynamicznych win, czego najlepszym przykładem może być HUMO Blanco Carmenere do którego nie dodaje się ani grama siarki. Wychodząc jednocześnie naprzeciw potrzebie ochrony środowiska Francois Lurton realizuje politykę zmniejszania zużycia energii oraz optymalizacji nawadniania. Dzięki temu jest to pierwsza winnica w Ameryce Południowej zasilana w 100% energią słoneczną i zabezpieczona przed suszą 45 000 m3 wody.
 
 

Przez dolinę Colchagua przeprowadzał nas przybyły ze specjalną wizytą Julien Pinot, przedstawiciel marki Francois Lurton, który podczas spotkania zaprezentował chilijskie portfolio producenta.  
HACIENDA ARAUCANO CHARDONNAY RESERVA 2013
 
Chardonnay o intensywnym żółtym kolorze z zielonymi refleksami. W nosie dość złożone z wyczuwalnymi aromatami dojrzałych cytrusowych owoców i kwiatów. W ustach dość bogate, ale zarazem miękkie z wyrazistą kwasowością, która na długo pozostaje na podniebieniu (45,00 zł).

HACIENDA ARAUCANO SAUVIGNON BLANC RESERVA 2013
 
Dość ciekawe Sauvignon Blanc, charakteryzujące się bukietem pełnym tropikalnych owoców w wysuwającym się na czele ananasem i owocami marakui. Podniebienie spotka się z dobrą budową podbitą delikatną mineralnością oraz zrównoważoną kwasowością. Wino to ma dość ciekawy finisz, w którym owoc łączy się z goryczą (45,00 zł).
 
HACIENDA ARAUCANO PINOT NOIR RESERVA 2011
 
Ten Pinot Noir dzięki fermentacji trwającej niespełna 15 dni, nabrał blado czerwone barwy z rubinowymi refleksami. Dzięki starzeniu przez okres dziesięciu miesięcy we francuskim dębie, otrzymujemy bogaty, aromatyczny nos, dominujący świeżymi truskawkami oraz śliwkami. Usta odkryją tu dość dużo ziół. W połączeniu z jedzeniem wspaniale komponować się będzie do jagnięciną oraz serami (50,00 zł). 
 
HACIENDA ARAUCANO CLOS DE LOLOL 2011
 
Stworzone z czterech odmian Carmenere, Cabernet Sauvignon, Syrah i Cabernet Franc, przechodziło fermentację w oddzielnych kadziach, aby później połączone leżakować w beczkach z dębu francuskiego przez okres 18 miesięcy. W kieliszku odnajdziemy aromaty leśnych, czerwonych owoców, nut dymnych oraz przypraw. Usta dość skoncentrowane, a zarazem idealnie złożone z subtelnymi taninami (95,00 zł).
 
Pozostałe wina od Francois Lurton, znajdziecie w sklepie stacjonarnym lub internetowym Star Wines.
 
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz