Emocje, emocje, emocje… tymi tylko słowami da się opisać to, co działo
się w ostatni weekend w Warszawie. W hotelu Regent (Hyatt), spotkało się
szesnastu wspaniałych, aby rywalizować o tytuł Mistrza Polki Sommelierów 2015.
Najlepsi z najlepszych, o których pisałem już tu, zmagali się podczas eliminacji
z testem teoretycznym oraz prezentowali swoją wiedzę praktyczną. Byłem,
widziałem, śledziłem… nie było łatwo, ba, było bardzo trudno. Powiem tak, z
moją skromną wiedzą nie odważyłbym się jeszcze długo, długo stanąć w szranki z
najlepszymi.
![]() |
Paweł Demianiuk, Piotr Pietras, Andrzej Strzelczyk |
Ale cóż, miejsc na podium jest tylko trzy, więc do finału
zakwalifikowało się trzech sommelierów: Andrzej Strzelczyk (Le Regina i La Rotisserie, Warszawa), Piotr
Pietras (Maze
by Gordon Ramsey, Londyn / UK)), oraz Paweł Demianiuk (Thai Thai,
Warszawa), którzy po wylosowaniu kolejności przystąpili do finału.
W tym roku jednak komisja wprowadziła „delikatne” zmiany, polegające na
tym, iż każdy z finalistów musiał dobrać sobie z pozostałych uczestników
mistrzostw commis sommeliera (pomocnika), który wesprze finalistę w pierwszej
konkurencji, jaką był serwis.
Serwis polegał na obsłudze dwóch restauracyjnych stołów, poprzez
zaserwowanie szampana, dekantację, podanie wina oraz w między czasie udzielenie
odpowiedzi z sugestią doboru win do anglojęzycznego menu, które przedstawiamy
poniżej.
6 month Aged Grujere tart fine, grilled new seasons eve figs and sunflower seed dressing.
Roasted new seasons Porcini, buttered fettuccini, roasted shallot, parmesan and watercress.
Roast lion of milk-fed veal, seasonal mushrooms with ground cherries and glazed port.
Valrhona chocolate mousse, macerated summer barriers and caramelized white chocolate.
Roasted new seasons Porcini, buttered fettuccini, roasted shallot, parmesan and watercress.
Roast lion of milk-fed veal, seasonal mushrooms with ground cherries and glazed port.
Valrhona chocolate mousse, macerated summer barriers and caramelized white chocolate.
A Wy jakie wina polecilibyście do powyższego menu?
Następnie zawodnicy musieli zmagać się z kartą win która zawierała
błędy. I tu dla przykładu przedstawiamy ową kartę:
Wina białe
2012 Selbach-Oster Qster Qualitatswein Pinot Blanc Trocken Mosel,
2008 Armin Diel Jahrgang Riesling Sekt Brut Nahe,
2010 Reichsrat von Buhl Forster Jesuitengarten Erste Lage Pfalz,
2010 Marcel Deiss Riesling Mambourg Grand Cru Alsace,
2007 Domaine Leflaive Bonne Mares Grand Cru.
Wina czerwone
2009 Dugat-Py gevrey-Chambertin Petite Chapelle Grand Cru,
2008 Leroy Romane-St-Vivant Grand Cru,
2006 Daniel-Etienne Defaix Pommard Les Lys Premier Cru.
Ile udało Wam się wyłapać błędów?
Trzecim zadaniem, które otrzymali finaliści było rozpoznanie dwóch win „w
ciemno”, ale żeby znów ni e było zbyt łatwo, jedno wino finaliści oceniali po
polsku, drugie natomiast w języku angielskim.

Kolejną konkurencją było rozpoznanie również „w ciemno”, pięciu mocnych alkoholi. Tu zawodnicy zachodzili w głowę, ale trzeba przyznać, iż komisja nie dała łatwego zadania.
Na koniec komisja przygotowała konkurencję wspólną, składającą się z „10
pytań do”, w tym przypadku jednak, finaliści mieli 100% poprawnych odpowiedzi.
Po długich i burzliwych naradach, zliczaniu uzyskanych w konkurencjach punktów, jury ogłosiło werdykt.
Trzecie miejsce Paweł Demianiuk,
Drugie miejsce Andrzej Strzelczyk,
Pierwsze miejsce i tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015 - Piotr Pietras
Serdecznie gratulujemy, lecz również gratulujemy wszystkim uczestnikom i trzymamy kciuki za Mistrzostwa Polski Sommelierów 2016.
Jeżeli chcecie zobaczyć zmagania w fotograficznym skrócie, to zapraszamy do eliminacji oraz finałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz