Dziś jest ten dzień, kiedy najlepsi z najlepszych rywalizują o tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015. W warszawskim hotelu Regent odbywają się Mistrzostwa Polski Sommelierów, które podzielone zostały na dwie części - eliminacje oraz finał.
Pod czujnym okiem jury, w eliminacjach udział biorą
:
Bester Jan (Winkolekcja, Warszawa)Bester Łukasz (Winkolekcja, Warszawa)
Demianiuk Paweł (Thai Thai, Warszawa)
Dudziński Norbert (Tamka 43, Warszawa)
Głowacki Łukasz (Mielżyński, Poznań)
Pietras Piotr (Maze by Gordon Ramsey, Londyn / UK)
Przyborek Marek (Northcote, Langho / UK)
Rakowski Marek (Winkolekcja, Warszawa)
Róg Paweł (własna działalność)
Sokołowski Maciej (Mielżyński, Poznań)
Strzelczyk Andrzej (Le Regina i La Rotisserie, Warszawa)
Szczepański Tomasz (La Maison, Dublin / Irlandia)
Śladewski Kamil (OK Winebar / Wrocław)
Organizatorzy zadbali o to, aby eliminacje pokazały wiedzę oraz profesjonalizm starających się o tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015r. Uczestnicy podczas pierwszego etapu mieli za zadanie rozwiązanie testu teoretycznego, którego cześć pytań (dzięki uprzejmości Organizatorów oraz Winicjatywy), przedstawiamy Wam poniżej.
- Z jakich odmian, jak powstają i jaki styl reprezentują wina Breganze Torcolato DOC?
- Podaj najpopularniejsze nazwy odmian dla synonimów wymienionych poniżej:
fromentau, navarro, breton, bombino, niella, pinot giallo, steen, sipon. - Uporządkuj od północy na południe następujące apelacje:
cerasuolo di Vittoria DOCG, lamezia terme DOC, moscato di Trani DOC, cesanese del Piglio DOCG, malvasia di Casorzo DOC, valcalepio DOC. - Który z regionów wymienionych poniżej nie leży w granicach Victorii?
Swan Hill, Bendigo, Yarra Valley, Swan Valley, Mornington Peninsula. - Wymień wszystkie Grand Cru Vosne-Romanée.
- Opisz zjawisko millerandange. Jaką grupę związków wykorzystuje się przy zaistnieniu tego zjawiska?
- Podaj składniki Manhattan, sposób wykonania i rodzaj szkła w jakim podasz ten koktajl.
- Wyjaśnij poniższe terminy kulinarne:
beef rossini, mornay, cream anglaise, risotto alla Milanese, taleggio.
Następnie przyszedł czas na rozpoznanie w ciemno dwóch serwowanych win.
Kolejnym eliminacyjnym etapem była część praktyczna, serwis. Jurorzy w skupieniu obserwowali poczynania Sommelierów, notując punktację za profesjonalne podanie wina.
Ale to nie był jeszcze koniec. ostatnim etapem eliminacji, było rozpoznanie serwowanych trunków: rodzaj, kraj, apelacja. To było jak ruletka...
Jeżeli znacie odpowiedzi na powyższe pytania, umiecie serwować wino oraz rozpoznawać alkohole, nie zastanawiajcie się, tylko zgłaszajcie do udziału w Mistrzostwach Polski Sommelierów 2016.
kto sędziuje?
OdpowiedzUsuńW składzie jury Mistrzostw Polski Sommelierów 2015, zasiedli: Magdalena Balcerkiewicz, Ewa Wieleżyńska, Andrzej Różycki, Szymon Milonas, Adam Pawłowski, Tomasz Kolecki Majewicz, Andrzej Śmigielski, Grzegorz Jach, Piotr Kamecki
Usuń