sobota, 16 maja 2015

MISTRZOSTWA POLSKI SOMMELIERÓW 2015 - ELIMINACJE


Dziś jest ten dzień, kiedy najlepsi z najlepszych rywalizują o tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015. W warszawskim hotelu Regent odbywają się Mistrzostwa Polski Sommelierów, które podzielone zostały na dwie części - eliminacje oraz finał.
 
Pod czujnym okiem jury, w eliminacjach udział biorą :
Bester Jan (Winkolekcja, Warszawa)
Bester Łukasz (
Winkolekcja, Warszawa)
Demianiuk Paweł (
Thai Thai, Warszawa)
Dudziński Norbert (
Tamka 43, Warszawa)
Głowacki Łukasz (
Mielżyński, Poznań)
Pietras Piotr (
Maze by Gordon Ramsey, Londyn / UK)
Przyborek Marek (
Northcote, Langho / UK)
Rakowski Marek (
Winkolekcja, Warszawa)
Róg Paweł (własna działalność)
Sokołowski Maciej
(Mielżyński, Poznań)
Strzelczyk Andrzej (
Le Regina i La Rotisserie, Warszawa)
Szczepański Tomasz (
La Maison, Dublin / Irlandia)
Śladewski Kamil (
OK Winebar / Wrocław)
 


 
Organizatorzy zadbali o to, aby eliminacje pokazały wiedzę oraz profesjonalizm starających się o tytuł Mistrza Polski Sommelierów 2015r. Uczestnicy podczas pierwszego etapu mieli za zadanie rozwiązanie testu teoretycznego, którego cześć pytań (dzięki uprzejmości Organizatorów oraz Winicjatywy), przedstawiamy Wam poniżej.
  1. Z jakich odmian, jak powstają i jaki styl reprezentują wina Breganze Torcolato DOC?
  2. Podaj najpopularniejsze nazwy odmian dla synonimów wymienionych poniżej:
    fromentau, navarro, breton, bombino, niella, pinot giallo, steen, sipon.
  3. Uporządkuj od północy na południe następujące apelacje:
    cerasuolo di Vittoria DOCG, lamezia terme DOC, moscato di Trani DOC, cesanese del Piglio DOCG, malvasia di Casorzo DOC, valcalepio DOC.
  4. Który z regionów wymienionych poniżej nie leży w granicach Victorii?
    Swan Hill, Bendigo, Yarra Valley, Swan Valley, Mornington Peninsula.
  5. Wymień wszystkie Grand Cru Vosne-Romanée.
  6. Opisz zjawisko millerandange. Jaką grupę związków wykorzystuje się przy zaistnieniu tego zjawiska?
  7. Podaj składniki Manhattan, sposób wykonania i rodzaj szkła w jakim podasz ten koktajl.
  8. Wyjaśnij poniższe terminy kulinarne:
    beef rossini, mornay, cream anglaise, risotto alla Milanese, taleggio
    .

Następnie przyszedł czas na rozpoznanie w ciemno dwóch serwowanych win.


Kolejnym eliminacyjnym etapem była część praktyczna, serwis. Jurorzy w skupieniu obserwowali poczynania Sommelierów, notując punktację za profesjonalne podanie wina.


Ale to nie był jeszcze koniec. ostatnim etapem eliminacji, było rozpoznanie serwowanych trunków: rodzaj, kraj, apelacja. To było jak ruletka...


Jeżeli znacie odpowiedzi na powyższe pytania, umiecie serwować wino oraz rozpoznawać alkohole, nie zastanawiajcie się, tylko zgłaszajcie do udziału w Mistrzostwach Polski Sommelierów 2016.

2 komentarze:

  1. kto sędziuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składzie jury Mistrzostw Polski Sommelierów 2015, zasiedli: Magdalena Balcerkiewicz, Ewa Wieleżyńska, Andrzej Różycki, Szymon Milonas, Adam Pawłowski, Tomasz Kolecki Majewicz, Andrzej Śmigielski, Grzegorz Jach, Piotr Kamecki

      Usuń