Na wiosnę i lato LIDL przygotował nową, bardzo ciekawą ofertę
francuskich win, dostępnych w sklepach już po wyborach. Jak zwykle starannego
wyboru dokonał Michał Jancik, a degustacja win, w której uczestniczyliśmy, powiązana
była z degustacją wyśmienitych przekąsek, tym razem przygotowanych przez
Restaurację Dwie Trzecie. To już kolejny raz, kiedy LIDL prezentuje nam ofertę
francuskich win, tym razem w przemyślany sposób stawia na orzeźwienie i świeży
smak, stąd ponad połowa z 25 nowych etykiet to wina białe i różowe; ale także
proponuje rozmaite wina na różne okazje i do rozmaitych potraw. Zachęcamy do
skorzystania z tej dobrze skrojonej oferty na każdą kieszeń i opisujemy w
skrócie spróbowane przez nas wina wraz z sugestiami ich podania i zestawienia z
potrawami…
Klasyczny Muscadet delikatny, lekko kamienny i owocowy. To wino świetne na lato będzie pasować do owoców morza ale także do szparagów… Polecamy
Entre-Deux-Mers,
Chateau Tertre de Launay 2014
Delikatne, nieco trawiaste białe Bordeaux z
pazurem świetnie sprawdzi się do szparagów i rozmaitych sałat…
Bardziej ułożone, a co za tym idzie krągłe, ale jakby o mniejszej intensywności owocu białe Bordeaux sprawdzi się z delikatnymi rybami z grilla...
Lekki i bardzo przyjemny riesling o charakterystycznych nutach mineralnych i cytrusowych, będzie dobrym kompanem do ryb, szczególnie wędzonych...
Półwytrawny szary pinot nie zachwyca swoim
charakterem, ale z uwagi na delikatność i wysoki cukier na pewno znajdzie
swoich zwolenników… Nie warto
Soczysty chardonnay z południa Francji z dobrze ułożoną beczką, lekko dymny i maślany w smaku. Sprawdzi się w wielu konfiguracjach od ryb przez drób do popijania w letnie popołudnie na tarasie… Polecamy
Zaskakujący, bo wytrawny, muskat o delikatnych aromatach kwiatowych, rozwija się w ustach, można na aperitif i do owoców morza…
Mocno aromatyczny o muszkatowo-bakaliowych nutach i słodko gorzkich ustach, sprawdzi się do dań kuchni orientalnej na bazie curry i mleczka kokosowego…
Pamiętajcie, że białe wina, a także różowe należy porządnie schłodzić przed podaniem, szczególnie w słoneczny upalny dzień. Wtedy smakują najlepiej. Wszystkie będą w sprzedaży w bardzo dostępnych cenach od 20 do 25 złotych.
Owocowe, radosne wino z południowej części Doliny Rodanu, wytworzone głównie z winogron Grenache o barwie bardziej łososiowej niż różowej, w ustach soczyste i okrągłe, bardzo pijalne i uniwersalne gastronomicznie… Polecamy
Jedyny poza-bordoski rodzynek - wino powstałe w dolinie Rodanu, z winogron Grenache, średniej ciężkości z dojrzałym owocem i porządną taniną o aromatach wiśni, jeżyny i lukrecji, codzienne wino do pieczonego drobiu i mięs z grilla, bardzo uniwersalne…
Wino przedębione, usta mocno ściągnięte taniną, dla miłośników silnych wrażeń… Nie warto
Wino zbalansowane, chociaż w nosie mocno roślinne i beczkowe, to w ustach sycące soczyste o skoncentrowanym owocu, do wszelakich mięs, wędlin i serów… Polecamy
Wino mocne i jeszcze nie do końca zbalansowane, wyraźne aromaty wanilii i lukrecji, zdecydowane w smaku z bogatymi taninami, do steka…
Wino o mocnym dębowym nosie i zaskakująco delikatnymi choć pełnymi ustami, niestety dość krótkie w smaku, chociaż bardzo przyjemne w odbiorze, spróbujcie do pizzy i makaronów…
Zbalansowane wino delikatnym lukrecjowym nosie z nutami skórzanymi i pełnymi ustami z dodatkiem dojrzałych tanin…
Pełnokrwiste dojrzałe Bordeaux o pięknym wiśniowym nosie z dębowymi nutami, ustach pełnych przyprawionych dymem i pieprzem, wysoki alkohol dobrze wbudowany w strukturę wina, do steka lub mięs z grilla… Polecamy
Bardzo eleganckie wino o aromatach ziołowych i czekoladowych, w ustach ułożone i miękkie z posmakiem lukrecji i czekolady, na romantyczny wieczór we dwoje…
Dość płytkie, słodkie wino, bez odpowiedniej kwasowości równoważącej cukier… Nie warto
Bardzo dobrze zrównoważone wino deserowe, jest kwasowość, owoc i nie za wysoki alkohol, w cenie 26 zł to rzeczywiście skarb… Polecamy
Klasyczny, elegancki Sauternes z wyczuwalnymi nutami ziołowymi, pigwowymi oraz benzynowymi pochodzącymi ze szlachetnej pleśni Botytis cinerea, pełne i bardzo atrakcyjne w smaku, najdroższe w całej ofercie 66 zł ale czasem warto zaszaleć…
Galeria zdjęć z degustacji...
Muscadet Sevre et Maine sur Lie, Chateau de la Thebaudiere 2013
Klasyczny Muscadet delikatny, lekko kamienny i owocowy. To wino świetne na lato będzie pasować do owoców morza ale także do szparagów… Polecamy
Graves Les Queyrats 2014
Bardziej ułożone, a co za tym idzie krągłe, ale jakby o mniejszej intensywności owocu białe Bordeaux sprawdzi się z delikatnymi rybami z grilla...
Alsace Riesling 2013
Lekki i bardzo przyjemny riesling o charakterystycznych nutach mineralnych i cytrusowych, będzie dobrym kompanem do ryb, szczególnie wędzonych...
Alsace Pinot Gris 2013
Limoux Oc Cellus 2011
Soczysty chardonnay z południa Francji z dobrze ułożoną beczką, lekko dymny i maślany w smaku. Sprawdzi się w wielu konfiguracjach od ryb przez drób do popijania w letnie popołudnie na tarasie… Polecamy
Alsace Muscat Cuvee Caroline Paul Bruckert 2013
Zaskakujący, bo wytrawny, muskat o delikatnych aromatach kwiatowych, rozwija się w ustach, można na aperitif i do owoców morza…
Alsace Gewurztraminer 2013
Mocno aromatyczny o muszkatowo-bakaliowych nutach i słodko gorzkich ustach, sprawdzi się do dań kuchni orientalnej na bazie curry i mleczka kokosowego…
Pamiętajcie, że białe wina, a także różowe należy porządnie schłodzić przed podaniem, szczególnie w słoneczny upalny dzień. Wtedy smakują najlepiej. Wszystkie będą w sprzedaży w bardzo dostępnych cenach od 20 do 25 złotych.
Bordeaux Clairet, Port de Bordeaux 2014
Różowe wytrawne wino tarasowe
o delikatnych owocowych aromatach, niezobowiązujące, dobre na popołudniowe
garden party, podawać schłodzone w towarzystwie serów i truskawek…
Tavel, Domaine Saint Ferrol 2014
Owocowe, radosne wino z południowej części Doliny Rodanu, wytworzone głównie z winogron Grenache o barwie bardziej łososiowej niż różowej, w ustach soczyste i okrągłe, bardzo pijalne i uniwersalne gastronomicznie… Polecamy
Oferta win czerwonych prezentowanych przez LIDL opiera się głównie na
regionie Bordeaux. A szkoda, bo Francja ma wiele innych regionów winiarskich i
wiele ciekawych czerwonych win, ale na wybór bordoski narzekać nie można:
Cotes du Ventoux Vieilles Vignes 2012
Jedyny poza-bordoski rodzynek - wino powstałe w dolinie Rodanu, z winogron Grenache, średniej ciężkości z dojrzałym owocem i porządną taniną o aromatach wiśni, jeżyny i lukrecji, codzienne wino do pieczonego drobiu i mięs z grilla, bardzo uniwersalne…
Bordeaux, Chateau Roc de Levraut 2013
Wino przedębione, usta mocno ściągnięte taniną, dla miłośników silnych wrażeń… Nie warto
Bordeaux, Chateau Haut Claribes 2012
Wino zbalansowane, chociaż w nosie mocno roślinne i beczkowe, to w ustach sycące soczyste o skoncentrowanym owocu, do wszelakich mięs, wędlin i serów… Polecamy
Bordeaux Chateau Marjosse 2011
Wino mocne i jeszcze nie do końca zbalansowane, wyraźne aromaty wanilii i lukrecji, zdecydowane w smaku z bogatymi taninami, do steka…
Medoc, Chateau Taffard de Blaignan 2011
Wino o mocnym dębowym nosie i zaskakująco delikatnymi choć pełnymi ustami, niestety dość krótkie w smaku, chociaż bardzo przyjemne w odbiorze, spróbujcie do pizzy i makaronów…
Fronsac, Chateau La Venelle 2010
Zbalansowane wino delikatnym lukrecjowym nosie z nutami skórzanymi i pełnymi ustami z dodatkiem dojrzałych tanin…
Bordeaux, Chateau Laforet Pimouguet 2009
Pełnokrwiste dojrzałe Bordeaux o pięknym wiśniowym nosie z dębowymi nutami, ustach pełnych przyprawionych dymem i pieprzem, wysoki alkohol dobrze wbudowany w strukturę wina, do steka lub mięs z grilla… Polecamy
Lussac-Saint-Emilion, Chateau Bonnin Pichon 2008
Bardzo eleganckie wino o aromatach ziołowych i czekoladowych, w ustach ułożone i miękkie z posmakiem lukrecji i czekolady, na romantyczny wieczór we dwoje…
Wina czerwone różnią się ceną i jakością, jednakże nadal są to ceny
bardzo przystępne od niecałych 20 do 35 złotych. Poza klasyczną bielą i
czerwienią, LIDL przygotował dla nas także trzy wina deserowe:
Cotes de Bordeaux, Chateau Tertre de Gravelines 2012
Dość płytkie, słodkie wino, bez odpowiedniej kwasowości równoważącej cukier… Nie warto
Muscat de Rivesaltes, Tresor du Roussillon 2012
Bardzo dobrze zrównoważone wino deserowe, jest kwasowość, owoc i nie za wysoki alkohol, w cenie 26 zł to rzeczywiście skarb… Polecamy
Sauternes, Madame de Rayne
Klasyczny, elegancki Sauternes z wyczuwalnymi nutami ziołowymi, pigwowymi oraz benzynowymi pochodzącymi ze szlachetnej pleśni Botytis cinerea, pełne i bardzo atrakcyjne w smaku, najdroższe w całej ofercie 66 zł ale czasem warto zaszaleć…
Muscat i Saternes podajemy także schłodzone, a polecamy z foie gras lub
musem / pasztetem z wątróbki drobiowej ewentualnie z mocnymi serami dojrzewającymi
lub miękkimi serami kozimi…
Galeria zdjęć z degustacji...
Świetny wpis, a najbardziej podoba mi się, że do każdego wina dodany jest stosowny opis, który laikom takim jak ja pomoże w dokonaniu wyboru. Wielkie dzięki.
OdpowiedzUsuń