W drugiej połowie czerwca Niemiecki Instytut Wina, reprezentowany przez
Annę Gmurczyk, wraz z partnerami z całej Polski zorganizował Riesling Weeks.
Przez dwa tygodnie w całym kraju organizowane były bezpłatne degustacje, zniżki
i letnie oferty, warsztaty kulinarne z Rieslingiem w tle, oraz wykwintne
kolacje z udziałem króla niemieckich win. W letniej promocji Rieslinga wzięło udział
ponad 36 lokali z całego kraju, których listę mieliśmy okazję przedstawić tutaj.
My również wspieraliśmy Riesling Weeks, poprzez degustacje wspaniałych Rieslingów od Weingut Steinmuhe, Weingut Rappenhof czy też Weingut Sommer.
Nie umknęły nam również wspaniałe warsztaty kulinarne z Rieslingiem w tle. Na zaproszenie zaprzyjaźnionej restauracji Jung&Lecker, uczestniczyliśmy w warsztatach kulinarnych, gdzie mieliśmy okazję przygotowywać potrawy idealnie komponujące się z królem niemieckich win jak również oddać się szaleństwu, dzięki któremu powstał rieslingowy deser.

W świat kuchni zabrał nas Marcin Śnieżek – szef kuchni Jung&Lecker,
który z bardzo dużą precyzją oraz wytrwałością przeniósł nas do rieslingowego
menu.
Łososiowe trio:
- konfitowany łosoś z piklowanym selerem naciowym, papryczką jalapeno,
białym winogronem i kolendrą,
- łosoś smażony a la tataki z salsą mango, miętą imbirową i sezamem,
- łosoś poche z grillowanym ananasem, kozim serem i rucolą.
- Riesling Quinterra, winnica K. Gillot,
- Riesling Kabinett feinherb, winnica Rappenhof,
- Riesling Spatlese feinherb, winnica Kerpen
Sum afrykański z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i oliwą cytrynową

i do tego wino:
- Riesling Spatlese trocken, winica Kerpen
Rieslingowe trio:
Sorbet z wytrawnego rieslinga z jagodami goji, marynowanymi w
rieslingu, podawany z rieslingową galaretką.
i do tego wino:
- Riesling Spatlese Trocken, winnica Kerpen.
Warsztaty kulinarne w naszym obiektywie
Zachęcamy do Rieslinga przez cały rok!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz