Niespełna miesiąc temu zakończyła się
pierwsza edycja Riesling Weeks, która dała możliwość wielu miłośnikom wina
uczestniczyć w degustacjach, warsztatach kulinarnych z Rieslingiem w tle,
uroczystych kolacjach oraz wielu promocjach na te wspaniałe wina, które można
było zakupić w całym kraju, dzięki kilkunastu partnerom, którzy przystąpili do Tygodnia
Rieslinga.
A że mamy środek lata, Riesling towarzyszy nam prawie
przy każdej okazji. Cóż może być lepszego, niż kwaskowato-owocowe wino, które
orzeźwi nasze organizmy podczas lipcowych upałów. Tak więc dziś sięgnęliśmy po Rieslinga Extra Trocken Sekt b.A. od Weingut
Fitz-Ritter, które dostępne jest na Nizinie Śląskiej w Brzegu lub też na www.wein-land.pl.
Riesling
Extra Trocken Sekt b.A. to efekt 230 letniej winiarskiej tradycji w
rodzinie Fitz, która od dziewięciu pokoleń wywarza wina w południowo-wschodniej
części Palatynatu. O świetności winnicy może świadczyć fakt, iż w 1843 roku,
Rodzina Fitz stała się oficjalnym dostawcą wina dla królewskiego dworu
Bawarskiego.
Ten musujący Riesling oznaczony „Sekt b.A” – (Bestimmter Anbaugebiete) powstał wyłącznie z winogron pochodzących z jednego z 13 regionów win gatunkowych w Niemczech, w tym przypadku w Palatynacie. Winogrona zebrane na parcelach zlokalizowanych w Bad Dürkheim dają wino o blado słomkowym kolorze z przyjemnym aromatem liczi, gruszki oraz ananasa, które tworzą owocowy nos, a zielone jabłko oraz cytryna pięknie równoważą smak powodując, iż podniebienie odczuje orzeźwienie oraz świeżość. Idealnie sprawdza się w upalne lipcowe dni z wędzonym oscypkiem, jak również możecie śmiało serwować z owocami morza oraz białym mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz