Po raz kolejny Lidl prezentuje wybraną przez swojego
sommeliera Michała Jancika nową ofertę win francuskich, która towarzyszy serii
francuskich produktów żywnościowych. Degustacja win odbyła się w Hotelu Le
Regina w ramach spotkania winnej blogosfery. Spróbowaliśmy 16 win z nowej oferty,
a szczególnie polecamy kilka z nich:
Bodeaux
AOP Chateau Moulin du Terrier 2013
Typowe białe Bordeaux z charakterystycznym ziołowo, trawiastym aromatem Sauvignon Blanc z kwasowymi ale jednocześnie pełnymi ustami. Doskonałe do lekkich przekąsek na gorące lato, podawać schłodzone do 10C, cena 16,99 zł.
Bourgogne
Hautes Cotes de Nuits AOP Philippe de Bois d’Arnault 2013
Zrównoważony
biały Burgund z lekko przydymionym nosem, w ustach świeże, jabłkowe z wysoką
kwasowością. To wino warto kupić i potrzymać przynajmniej pół roku w piwniczce,
ładnie się rozwinie i zaokrągli. Będzie świetnym kompanem do białej ryby np.
dorady czy szczupaka, lub delikatnego drobiu, cena 39,99 zł.
Coteux
Bouguignons AOP Cyril et Virginie 2013
Delikatny
i świeży burgundzki Pinot Noir, o wiśniowych ustach, bardzo rześki i młodzieńczy,
nieco nieokrzesany, ale dający dużo przyjemności, do delikatnych mięs z grilla,
warto również potrzymać z pół roku aż trochę dojrzeje, cena 19,99 zł.
Fronsac
AOP Chateau Saint Remy 2011
Żywiołowe wino o ziołowo czekoladowym nosie, zrównoważonych ustach z mocnymi ale nie dominującymi taninami, podawać do mięs z grilla, pasztetów i mocnych serów, cena 24,99 zł.
Wino
bardzo rozbudowane w aromatach, nos lukrecjowy, waniliowy, skórzany, dymny z
rustykalnym podkładem, który nie każdemu może się spodobać, ale na pewno to
wino ma charakter, usta żywe, taniny mocne, cena 24,99 zł.
Saint-Georges
Saint-Emilion AOP Doamine de Maisonneuve 2011
Mocne
wino, nos dymny i skórzany, usta pełne, żywe, owocowe, głównie wyczuwalny jest
owoc wiśni, dobre do mięs z grilla i pieczonego drobiu, cena 29,99 zł.
Saint-Emilion
Grand Cru AOP Chateau Pontet Fumet 2007
Dojrzałe wino w pełni sił, nos skórzany, porzeczkowy, bardzo dojrzały, usta pieprzne, bardzo atrakcyjne, owocowe z lekką taniną, dobre do dojrzałych serów, pieczonego drobiu albo samo, pic nie czekać bo już bardziej nie dojrzeje, cena 49,99 zł.
Medoc
AOP Chateu La Valiere 2007
Wino
bardzo atrakcyjne, nos ziołowy, dymny, czekoladowy, usta dojrzałe, pieprzne i
zrównoważone, wino bardzo uniwersalne, powinno być docenione tak przez amatorów
jak i profesjonalistów, hit cenowy w tej klasie, cena 27,99 zł.
I na koniec coś słodkiego:
Sainte-Croix-du-Mont
AOP Chateau Peynon 2009
Wino w stylu Sauternes, nos owocowy, podbity aromatem botrytis, usta lekkie, owocowe, słodycz naturalna z akcentami pigwowca, cena 27,99 zł.
Galeria ze Szlaku francuskich winnic
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz