sobota, 22 sierpnia 2015

PALATYNAT NIE TYLKO Z RIESLINGA SŁYNIE…

Kiedy myślimy o naszych zachodnich sąsiadach przez pryzmat produkowanych win, na myśl przychodzi nam jedno, Riesling!. I jest to prawda, ale z drugiej strony jednak patrząc, prócz Rieslinga najpopularniejsze w Niemczech rodzime odmiany białe to Silvaner, Rivaner, Grauburgunder, Weissburgunder, Kerner oraz Scheurebe. Z win czerwonych natomiast możemy wybierać pomiędzy Dornfelder, Portugieser, Trollinger, Lamberger, Fruhburgunder oraz Schwarzriesling. Są również szczepy, które coraz śmielej dają sobie radę na ziemiach, których historia sięga ludów indoeuropejskich. Takim właśnie szczepem jest Sauvignon Blanc, który w 2008 roku w Niemczech był uprawiany tylko na 434 ha (0,4% powierzchni winnic), ale z wyraźną tendencją wzrostową, gdyż od 2005 roku powierzchnia upraw wzrosła niemal dwuipółkrotnie.
 
Fitz-Ritter
 
To już kolejne nasze podejście do win, które opuszczają bramy winnicy Fitz-Ritter w południowo-wschodnim Palatynacie. Tym razem w naszych kieliszkach zagościł stuprocentowy Sauvignon Blanc Dürkheim 2014. Wino bardzo świeże, zbliżone do nowozelandzkiego Sauvignon Blanc. Nos ukazuje mocno nasycone cytrusowe owoce, agrest oraz biały pieprz. Podniebienie bardzo ładnie zbalansowane z charakterną kwasowością. Jeżeli powrócą upały, to szybko kupujcie na www.wein-land.pl,  idealnie sprawdzi się jako aperitif, lecz również pasować będzie do ryby z grilla, indyka z pieca, cajun (kuchni opierającej się na ryżu z warzywami i dodatkami mięsnymi, głównie wieprzowiną lub skorupiakami), oraz do koziego sera.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz