W
sercu dolnej Austrii, niecałą godzinę drogi z Wiednia, leży malownicze miasteczko
Krems an der Donnau czyli nad Dunajem. Na malowniczych zboczach schodzących w
dół rzeki położone są winnice w których powstaje prawdopodobnie najlepszy
Gruener Veltliner na świecie. Najlepsze miejsca pod uprawę tej odmiany znajdują
się na glebach lessowych, gdzie jego warstwa zakumulowana przez setki tysięcy
lat liczy nawet ponad 10 metrów. Historyczna nazwa tej lessowej parceli to
Sandgrube. Na takich właśnie lessowych glebach leży większość z 24 hektarów
należących do winnicy Weingut Zoehrer.
Uprawa
winogron i produkcja wina na tych terenach posiada dwu-tysiącletnią historię. Jednakże Toni Zoehrer nie trzyma
się kurczowo tradycji. Poza klasycznym eleganckim Gruener Veltilnerem Sand 1 o
ustach delikatnych, krągłych i ziołowych czy Rieslingiem Sand 1 o nutach
mineralnych oraz ananasowych, szuka wciąż nowych rozwiązań i nowych
smaków.
Ciekawym
winem jest jego Rose Sand 1 wytworzony z wielu czerwonych odmian rosnących w
winnicy (Gemischtersatz) tłoczonych i fermentowanych razem. Innym osiągnięciem
Toniego jest jego Sauvignon Blanc dojrzewających 2,5 roku w beczkach o nutach
zielonych pomidorów, muszkatu, tytoniu i karmelu.
Podobno doskonałe wino do
cygara.
Toni
eksperymentuje również z winem pomarańczowym, nie z pomarańczy, ale z odmiany
Gruener Veltliner. Wino o nazwie Magnifizenz powstaje poprzez ręczne wyciskanie
moszczu, a następnie długą fermentacje i 100-dniową macerację na skórkach. W
efekcie powstaje wino o silnych aromatach pomarańczy, moreli i przejrzałych
jabłek, w ustach pieprzne i pomidorowe. Tylko dla amatorów mocnych wrażeń i
tylko 260 butelek.
Wina z
winnicy Weingut Zoehrer można znaleźć w Polsce dzięki importerowi Monte di Vino
z Lublina oraz w Cafe Zielony Niedźwiedź w Warszawie. Winnicę można odwiedzić,
skorzystać z degustacji i przenocować na miejscu w pensjonacie utrzymanym w rustykalnym austriackim stylu…
Galeria zdjęć z wizyty w Weingut Zoehrer.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz