Ta nowa winnica w rejonie
Monforte d’Alba powstała w 2003 roku na miejscu dawnego gospodarstwa
wiejskiego. Obecnie winnica Amalia zajmuje 8 hektarów i dzierżawi kolejne 6 ha,
produkując od 2010 ok. 80.000 butelek wina rocznie. Winnica należy do rodziny
Boffi, działającej wcześniej w branży budowlanej. Odznacza się nowoczesną
architekturą, jeśli chodzi o zabudowania jak również nowoczesnymi technologiami
winifikacyjnymi oraz wyjątkową pieczołowitością w selekcji gron czy procesie
fermentacji.
Nebbiolo
DOC 2013, to dojrzewające 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu wino
charakteryzuje się mocną owocowością z dominującym aromatem dżemu
truskawkowego, ziół oraz mocniejszymi taninami, przy zawartości alkoholu ok
15%.
Barbera
D’Alba Superiore DOC 2012 powstaje z wyselekcjonowanych gron szczepu Barbera i
dojrzewa w beczkach około dwóch lat. W nosie wyczuwalne nuty kakao, kawy,
wiśni, ziół, lukrecji i ziemi. Bardzo eleganckie i soczyste w smaku.
Barolo
DOCG 2010, wytworzone w trudnym dla Lange, znacznie chłodniejszym roczniku,
dało wino ziemiste i czekoladowe w nosie oraz mocno owocowe w ustach o dużym
potencjale dojrzewania.
Barolo
DOCG 2011, z bardzo gorącego rocznika dało wino znakomite, o smolistych i
ziołowych aromatach oraz gładkim owocowym smaku. Winogrona do jego produkcji
pochodzą z dwóch parceli Le Coste o podłożu gliniastym oraz Bussia o podłożu
piaszczystym.
Barolo Le Coste DOCG 2011,
pochodzące z jednej tylko parceli o tej samej nazwie, wytwarzane jest tylko w
wybranych rocznikach z wyselekcjonowanych gron szczepu Nebbiolo. Wino rozwija w
kieliszku mocne i eleganckie aromaty jeżyn, śliwek i lukrecji, w ustach mocne i
charakterystyczne dla swojej apelacji ale pełne dojrzałej owocowości i
subtelności.
Serdecznie polecamy te wina
importerom, którzy chcą mieć w swoim portfolio prawdziwe perełki Piemontu...
Miałem okazję próbować wino z tej winnicy, potwierdzam ich wysoką jakość :)
OdpowiedzUsuń