czwartek, 8 października 2015

AMALIA – CASCINA IN LANGA, NOWOCZEŚNIE I SMACZNIE...


Ta nowa winnica w rejonie Monforte d’Alba powstała w 2003 roku na miejscu dawnego gospodarstwa wiejskiego. Obecnie winnica Amalia zajmuje 8 hektarów i dzierżawi kolejne 6 ha, produkując od 2010 ok. 80.000 butelek wina rocznie. Winnica należy do rodziny Boffi, działającej wcześniej w branży budowlanej. Odznacza się nowoczesną architekturą, jeśli chodzi o zabudowania jak również nowoczesnymi technologiami winifikacyjnymi oraz wyjątkową pieczołowitością w selekcji gron czy procesie fermentacji.
 
Pozwoliło to właścicielom na osiągnięcie bardzo wysokiej jakości wina w dość krótkim okresie czasu. Chociaż najjaśniej świecącą gwiazdą tej winnicy jest Barolo Le Coste, to każde z degustowanych przez nas win pod względem jakości było perełką w swojej kategorii.
 
 
Rossese Bianco DOC 2013 wytwarzane ze szczepu o tej samej nazwie pochodzącego oryginalnie z Ligurii, skąd pochodzą też obecni własciciele winnicy, ale obecnego także od pokoleń w Lange. Wino w połowie dojrzewa w beczkach, w połowie w stalowych kadziach, charakteryzuje się nutami owocowymi, głównie cytrusowymi z maślanymi i mineralnymi akcentami, co w efekcie daje mu doskonały balans smakowy.
 
Dolcetto D’Alba DOC 2013 produkowane było na tych zboczach także przez poprzednich właścicieli posiadłości, obecnie jednak jest świetnie zbudowanym winem o pełnym ciele, alkoholu 13,5%, pięknej ciemno-pupurowej barwie i smaku dojrzałych wiśni z delikatnymi taninami.
 
Nebbiolo DOC 2013, to dojrzewające 6 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu wino charakteryzuje się mocną owocowością z dominującym aromatem dżemu truskawkowego, ziół oraz mocniejszymi taninami, przy zawartości alkoholu ok 15%.
 
 
Barbera D’Alba Superiore DOC 2012 powstaje z wyselekcjonowanych gron szczepu Barbera i dojrzewa w beczkach około dwóch lat. W nosie wyczuwalne nuty kakao, kawy, wiśni, ziół, lukrecji i ziemi. Bardzo eleganckie i soczyste w smaku.
 
 
Barolo DOCG 2010, wytworzone w trudnym dla Lange, znacznie chłodniejszym roczniku, dało wino ziemiste i czekoladowe w nosie oraz mocno owocowe w ustach o dużym potencjale dojrzewania.
 
Barolo DOCG 2011, z bardzo gorącego rocznika dało wino znakomite, o smolistych i ziołowych aromatach oraz gładkim owocowym smaku. Winogrona do jego produkcji pochodzą z dwóch parceli Le Coste o podłożu gliniastym oraz Bussia o podłożu piaszczystym.
 
 
Barolo Le Coste DOCG 2011, pochodzące z jednej tylko parceli o tej samej nazwie, wytwarzane jest tylko w wybranych rocznikach z wyselekcjonowanych gron szczepu Nebbiolo. Wino rozwija w kieliszku mocne i eleganckie aromaty jeżyn, śliwek i lukrecji, w ustach mocne i charakterystyczne dla swojej apelacji ale pełne dojrzałej owocowości i subtelności.
 
Serdecznie polecamy te wina importerom, którzy chcą mieć w swoim portfolio prawdziwe perełki Piemontu...
 

1 komentarz:

  1. Miałem okazję próbować wino z tej winnicy, potwierdzam ich wysoką jakość :)

    OdpowiedzUsuń