Już od 5 października nowe francuskie wina w Winnicy Lidla. Kilka dni temu w restauracji La Maison degustowaliśmy 40 win z nowej kolekcji win pochodzących z najważniejszych regionów winiarskich Francji. Po raz kolejny Lidl stara się nas przekonać do francuskiej klasyki. Czy mu się to uda? Z tej kolekcji wybraliśmy dla Was kilka propozycji, które zwróciły naszą uwagę i które wam polecamy.
Na
początek musujące wino z Doliny Loary – Saumur Brut Marquis de Plagne, o
eleganckim musowaniu, delikatnych aromatach grejpfruta i jabłek oraz aromatach
ciasta drożdżowego, cena 23 zł. Świetne na aperitif w gronie przyjaciół.
Chablis,
Marechal 2014, pochodzące z Burgundii, to klasyczne wino dla tej apelacji o
nutach pieczonego jabłka i żywych mineralnych nutach, o dobrze zbudowanym ciele
i wyważonej kwasowości, cena 40 zł. Chociaż nie jest to cena marketowa, to
jednak bardzo umiarkowana jak na tej jakości wino. Polecamy z tłustymi rybami i
drobiem.

Muscadet Sevre et Maine sur Lie, Cuvee Viellies Vignes, Gobin 2014,
klasyka z Doliny Loary, nos mineralny i kremowy dzięki autolizie drożdży, w
ustach gładkie, owocowe z muślinowym wykończeniem, cena 19 zł. Do chudych ryb i
skorupiaków.
Sauvignon
Blanc, Val de Salis 2014, wino z Lagwedocji Roussillion, wytrawne o owocowych
aromatach, głównie czarnej porzeczki, ale nie tak mocnych jak w Sauvignon Blanc
z Nowego Świata, w ustach zbalansowane,
soczyste, fantastyczna cena 16 zł.
Pinot
Gris, Jean Cornelius 2014, Alzacja w swoim najlepszym wydaniu, nos mineralny z
nutami benzyny, zarazem owocowy z nutami brzoskwini i marakui, półwytrawne, w
ustach brzoskwinie, benzyna, lychee, cena 28 zł. Do dań pikantnych, kuchni
tajskiej, indyjskiej, marokańskiej.
Malbec Reserve, Val de Salis 2004, wino z Langwedocji Roussillion, porządnie
zrobione i dobrze zbudowane wino, o aromatach tytoniu, jeżyn i ziemi, w ustach
zbalansowane o miękkich taninach, lekko pieprzna w końcówce, cena 20 zł. Do mięs
pieczonych, grillowanych, smażonych.
Saint-Emilion
Grand Cru, Chateau La Fleur Cravignac 2012, eleganckie zrównoważone Bordeaux,
pełne aromatów lukrecji, skóry i dymu, ustach mocnych o nutach czekolady, karmelu
i ziół. Polecamy do mięs, wędlin i serów.
Haut
Medoc, Remparts de la Commanderie 2011, tym razem wino z lewego brzegu Garonny,
zbudowane głównie na winogronach szczepu Cabernet Sauvignon, wino o średniej
budowie, aromatach porzeczki, śliwki, usta lekkie, mineralne oraz pieprzne,
cena 22 zł. Klasyczny Medoc w bardzo dobrej cenie.
Saint-Estephe,
Cuvee Prestige, Chateau Saint-Corbian 2012, wino z małej winnicy w regionie
Bodeaux, zrównoważone i eleganckie, w nosie porzeczki, czereśnie, jeżyny oraz
kawy i tostów, w ustach te same owoce i nadal mocne taniny. Potrzebuje jeszcze
roku lub dwóch, żeby osiągnąc pełnę smaku, będzie świetnym kompanem do
dziczyzny, cena 60 zł.
Saint-Estephe,
Chateau Phelan Segur 2009, wielkie wino w dobrym roczniku, o aromatach
owocowych, wiśni, śliwki i czarnej porzeczki, ale także wanilii, lukrecji, w
ustach – nadal owocowe, czekoladowe, tytoniowe z nutami pieprzu i skóry. To
wino trzeba otworzyć na kilka godzin przed spożyciem i dobrze napowietrzyć, aby
oddało nam wszystkie swoje aromaty, cena wysoka, ale za to wino warto zapłacić 149
zł.
W
nowej ofercie pojawiły się także 3 słodkie wina, z których najlepszy jest
Sauternes Chateau Maras 2009, wino o świetnym balansie między słodyczą i
kwasowością, powstałe z winogron dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis
cinerea, cena 50 zł. Pozostałe dwa słodkie wina Luopiac, Chateau Cornelien
2014, cena 22 zł oraz Muscat de Mireval 2011, cena 20 zł sprawią miłośnikom
słodkości także wiele przyjemności, szczególnie w towarzystwie francuskich
dojrzewających i kozich serów.
Czy Lidl Was przekonał do francuskiej klasyki? Koniecznie do nas
napiszcie...
Galeria zdjęć z degustacji... (link)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz