Na zaproszenie Niemieckiego Instytutu Wina podczas targów Wine Expo w Warszawie degustowaliśmy 15 win niemieckich, głównie rieslingów. Ten szczep, znany na terenie Niemiec już od XV wieku, jest prawdopodobnie krzyzówką dwóch starożytnych szczepów europejskich Traminera i Heunish, znanego także jako Gouais Blanc.
W XVIII wieku Riesling trafił na doskonałe siedliska nad Renem i Mozelą, gdzie obecnie powstają z najlepsze wina z tego szczepu. Na przełomie XIX i XX wieku niemieckie rieslingi obok francuskich burgundów były ozdobą stołów królewskich i książęcych w całej Europie. Obecnie, Riesling obecny jest we wszystkich 13 regionach winiarskich Niemiec i stanowi ponad 1/3 calego areału winnic niemieckich, oddając jak żaden inny szczep charakterystykę terroir i indywidualne podejście winiarza do zbiorów i winifikacji.
Riesling charakteryzuje się przede wszystkim świeżą owocowością i wysoką kwasowością, która często łamana jest zwiększonym poziomem cukru. W związku z tym większość rieslingów jest klasyfikowana jako wina półwytrawne (halbtrocken, lieblich lub feinherb). Podczas degustacji probowaliśmy rieslingi obecne w ofercie polskich importerów, jak i te niedostępne jeszcze na polskim rynku.
Wśród tych pierwszych wyróżniały się dwa: Georg Breuer, Rudensheim Estate Riesling 2013 z regionu Rheingau, obecny w ofercie Mielżyńskiego – wino wytrawne, soczyste, lekko cierpkie, grejpfrutowe, orzeźwiające z dymnymi nutami oraz Weingut Heinrich Spindler, Rural Riesling 2014 z regionu Rheinhessen, dostępny w Winny Garaż – wino wytrawne, mineralne, o bardzo dobrze wyważonym balansie między owocem i jego słodyczą oraz kwasowością.
Wśród win jeszcze nieobecnych na naszym rynku odznaczył się Weingut Schlossgut Diel, Dorsheim Riesling 2008 z regionu Nahe – wino mineralne o rozwinietych już nutach samochodowych, owocu lekko macerowanym i pełnych kształtnych ustach. Na deser próbowaliśmy trzy wina słodkie, z których najciekawsze było Weingut Grans Fassian, Trittenheimer Aphoteke Riesling Auslese 2013, Grosse Lage, z regionu Mozeli, importowany przez Foodwine.pl – wino słodkie (ponad 100 g na litr) o aromatach mineralnych i mocno owocowych, w tym pigwy i ananasa.
Trzeba bowiem dodać na koniec, że na rynku niemieckim rieslingi pija się głównie młode,w ciągu maksymalnie dwóch lat od zbiorów, jednakże rieslingi z dobrych siedlisk odznaczające się wysoką mineralnością i kwasowością mogą dojrzewać w butelce przez kolejne kilka, a nawet kilkanaście lat rozwijając w sobie bogactwo aromatów i smaków...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz