wtorek, 22 grudnia 2015

GAL TIBOR W WARSZAWIE CZYLI: NIE MA WINA NAD WĘGRZYNA...

Już minął ponad miesiąc i dwie skrzynki węgierskiego wina, kiedy to Warszawę odwiedził Gal Tibor junior, syn znanego mistrza węgierskich enologów, który tworzył wina także we Włoszech czy w RPA. Młody Gal przyjechał na zaproszenie importera Dariusza Kowalczyka winnice.eu, prezentując nowe roczniki swoich win. Na degustacji mieliśmy szansę spróbować dwóch win białych i czterech czerwonych. Wszystkie opisane wina są do dostania w świetnych cenach ok. 30 zł, w składzie win winnice.eu przy Alei Krakowskiej w Warszawie.
 
 
 
Egri Csillag (czyli gwiazda Egeru) powstaje z gron aż z 11 białych odmian: Leányka, Királyleányka, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Pinot blanc, Traminer, Sauvignon Blanc, Viognier, Zengő) w tym min. 50% to odmiany węgierskie. Wino świeże, kwiatowe, mineralne, lekko trawiaste i roślinne, w głębi czeka na nas brzoskwinia i cytrusy. Bedzie świetnym aperitifem lub kompanem do delikatnych ryb na wigilijnej kolacji.
 
Fuzio powstaje z wyselekcjonowanych gron czterech szczepów: Viognier, Riesling, Szürkebarát, Traminer, następnie fermentuje i dojrzewa przez 14 miesięcy w dwuletnich beczkach z węgierskiego dębu. Wino poważne i eleganckie z nosem korzennym, waniliowym i zarazem owocowym, o pełnym sycącym ciele, zrównoważonej kwasowości i długiej końcówce. Polecane do ryb wędzonych lub mocniej doprawionych, można spróbować także do smażonego karpia lub ryby po grecku.
 
 
Pinot Noir 2012, to jedyne wino w obecnej ofercie pochodzące tylko z jednego szczepu. Po 20-dniowej maceracji, wino dojrzewa przez 18 miesięcy w beczkach z węgierskiego dębu. Pinot w wydaniu Gala Tibora to hedonistyczne choć delikatne wino, pełne aromatów truskawkowych i ściółkowych o gładkich taninach i niezmiernej soczystości. Pije się z łatwością dużymi łykami jakby oddychało się świeżym porannym powietrzem. Polecane specjalnie do kaczki, pasztetów i delikatnych wędlin.
 
 
Pinot Noir Superior 2012, powstaje podobnie jak pierwszy Pinot, jednakże z jagód specjalnie wybranych klonów Pinot Noir pochodzących z Północnych Włoch. To wino o wiele bardziej skoncentrowane, rozwinęło w sobie silne aromaty owocowe, ale także nuty atramentu, lukrecji czy palonej kawy. Wino będzie ozdobą stołu i wspaniale połączy się z pieczoną kaczką, gęsiną oraz daniami z papryką.
 
 
TITI czyli Egri Bikaver 2012, czyli klasyka tego regionu, chociaż warto wiedzieć, że do końca XVI wieku w Egerze wytwarzano tylko wina białe. Powstaje na bazie szczepu Kékfrankos z dodatkiem Kadarki, Cabernet Franc, Syrah i Portugieser. Fermentacja i dojrzewanie każdego z nich zachodzi osobno w dębowych beczkach przez 18 miesięcy, następnie wino jest kupażowane i dojrzewa kolejne 6 miesięcy w beczce. W efekcie tych zabiegów otrzymujemy wino mocno owocowe (wiśnie i śliwki), z aromatami ziół, pieprzu i skóry. To wino nada się do pieczonych mięs, a nawet do nawet do bigosu.
 
 
Egri Bikaver Superior 2011, powstaje podobnie jak poprzednie wino, z tym jednak, że powstaje w wyselekcjonowanych gron i dojrzewa o 6 miesięcy dłużej w dębowych beczkach. W pierwszym kontakcie wino wydaje się być przesuszone dębem, ale z czasem rozwija się w butelce i kieliszku dlatego warto je otworzyć przynajmniej pół godziny przed podaniem. Oprócz aromatów czerwonych owoców wino zniewala nutami przypraw, może też powalić zawartością alkoholu 14,5%, więc pijcie rozważnie. Najlepiej sprawdzi się z aromatycznym bigosem, gulaszem z dzika, wołowiną.
 
 
Ps. Do Egeru łatwo i szybko można dojechać biorąc na cel m.in. winiarnię Gala Tibora, który chętnie spotyka się z polskimi fanami jego win. Powinowaci odwiedzili te egerskie winnice i piwnice, żeby na miejscu organoleptycznie sprawdzić smak tych wyśmienitych węgrzynów. Wy nie musicie tak daleko jechać, wystarczy podjechać w 15 minut do składu win winnice.eu.
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz