piątek, 27 lutego 2015

HERDADE DOS GROUS Z KRAINY ZA TAGIEM...

Alentejo od tysiącleci uważane jest za region posiadający wspaniałe ziemie pod uprawy, gdzie w przewadze górują obecnie winnice, gaje oliwne oraz znane na całym świecie dęby korkowe, z których kora wykorzystywana jest do produkcji korków do wina. Jako pierwsi w poszukiwaniu dobrych gleb przybyli na te tereny Rzymianie, którzy poprzez (jak na starożytne czasy) dopracowane systemy nawadniające zakładali wielkie gospodarstwa. Sam region Alentejo otrzymał swoją nazwę od słów „Além do Tejo”, co oznacza w bezpośrednim tłumaczeniu „za Tagiem”, zajmuje powierzchnię około 26.000 tyś/km² (⅓ powierzchni Portugalii), lecz zamieszkiwany jest przez niespełna 10% ludności portugalskiej.
 
 
To właśnie z krainy za Tagiem pochodzi Herdade dos Grous 2012 (29,99 zł), które dostępne jest w ofercie Smaków Portugalii, która gości od niespełna 10 dni, na półkach Biedronki. O etykiecie tej wspomnieliśmy już w artykule Luzomania w Biedronce, gdzie mieliśmy okazję to wino degustować.
Dziś natomiast powracamy do tej butelki, aby jeszcze raz przypomnieć sobie Herdade dos Grous 2012.

Wino to powstało z kupażu Alicante Bouschet (30%) szczepu powstałego w XIX w, we Francji, który idealnie sprawdza się w portugalskich klimatach, Touriga Nacional (20%) szczepu rodzimego, z którego wina mają twardy kręgosłup oraz wspaniałe aromaty leśnych owoców i kwiatów, Aragonez (35%) pochodzącego rodem zza wschodniej granicy Portugalii, a nadającego winom nut konfiturowych jak również dość mocnej taniny oraz Syrah (15%), z nadający pikantny i aromatyczny charakter.
 
 
Herdade dos Grous 2012, o ciemno czerwonej barwie z fioletowymi refleksami, gdzie nos odnajduje moc ciemnych owoców z bogatą paletą aromatów tytoniu, skóry, ziół i wędzonki. Nasze podniebienia spotkają się z wyraźną taniną, pieprznym posmakiem oraz zrównoważoną, lecz wyczuwalną dębiną. Wino z charakterem oraz pazurem, da się poznać z dobrej strony w połączeniu z dziczyzną, wołowiną oraz z mocnymi dojrzewającymi serami typu Cheddar.

wtorek, 24 lutego 2015

DIONIZOS W WARSZAWIE…

Ponad tydzień temu na zaproszenie Euro Foods, importera żywności, a także win greckich Wina Greckie, w przestronnych salach Restauracji Paros mieliśmy niepowtarzalną okazję próbować ponad 20 rodzajów win powstałych w ojczyźnie Dionizosa. 


Wino w Grecji ma charakter symboliczny, ale też całkowicie utylitarny, prawdopodobnie już 3000 lat przed naszą erą wino było już powszechnie obecne na greckich stołach. Współcześni Grecy również nie wyobrażają sobie, spotkania towarzyskiego lub kolacji bez wina, chociaż jego silnym konkurentem jest Ouzo. Obecnie w Helladzie powstaje ok 3 mln hektolitrów wina, wytwarzanego w ok. 700 zarejestrowanych winnicach. Jednakże niemal w całości wypijane jest lokalnie przez samych Greków.
 
 
Dopiero od niedawna, także z pomocą środków europejskich, niektóre z winnic zaczęły wytwarzać wina o wyższej, kontrolowanej jakości, z myślą o eksporcie. Wśród win prezentowanych podczas degustacji bardzo dobrze wypadły wina z winnicy Nico Lazaridi, szczególnie wino Magic Mountain - mocno owocowe, beczkowe, skórzane, ale także Cavalieri, Perpetuus czy tajemnicze wino F-εὖ, z winnicy Domaine Costa Lazaridi, czerwone Amethystos – śliwkowe, lukrecjowe i porzeczkowe z dużą dawką taniny, z winnicy Biblia Chora, szczególnie białe Ovilos (Semillion 50%, Assyrtiko 50%) o pełnym orzechowo-ziołowym smaku oraz z winnicy Sigalas, wino pod nazwą Santorini (Assyrtiko 100%), mocno mineralne, głęboki i długie wino oraz z winnicy Semeli, szczególnie czerwone Nemea Reserve (Agiorgitiko of Nemea 100%) bardzo bogate, ale wyważone i delikatne o nutach ziół, skóry i mleka. 
 
 
Pomimo dobrej jakości prezentowanych win, raczej szybko nie pojawia się na półkach i stołach, ponieważ ich nazwy i szczepy są dla polskiego konsumenta dość obce, a ceny prezentowanych win zaczynające się od 50 do 150 zł mało zachęcające jak na początek przygody z greckim winem. Importera czeka zatem ciężka praca nad ich upowszechnieniem na polskim rynku i zachęceniem konsumentów do sięgnięcia po prezentowane butelki. Będziemy mu jednak kibicować wznosząc grecki toast:
 
Yamas!!!
 
 
Galeria zdjęć z wizyty Dionizosa w Warszawie

poniedziałek, 23 lutego 2015

CIMAROSA NA BIAŁO, CZYLI NOWA ZELANDIA W LIDLU…

Nasz pierwszy kontakt z CIMAROSA - autorską winną linią Lidla – rozpoczął się od Chardonnay-Viognier 2013, które wydało się nam bardzo aromatyczne, a zarazem uniwersalne i niewymagające. Tym razem jednak z palety win Lidla, która dostępna jest w sieci sklepów od dwóch tygodni, wybraliśmy:  
  • CIMAROSA Chardonnay - Viognier 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Chardonnay 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia)
  • CIMAROSA Syrah 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Carmenere 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Malbec 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Pinot Noir 2012 (Chile)


CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia) – dla niektórych może wydawać się winem mało pijalnym (że tak ładnie ujmę). My natomiast do tej butelki podeszliśmy z trochę innej strony. Założyliśmy sobie, że ten Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, będzie nam towarzyszył przy posiłku. Wybór padł na pieczonego pstrąga łososiowego na białym winie z karmelizowaną marchwią. A jak wypadło to połączenie?
 
 
Biały Nowozelandczyk, choć solo może wydawać się dość szorstki i kwaśny, tak z rybą ukazał swoje skryte walory. W nosie tak jak poprzednik jest bardzo aromatyczny, przeważają słodkie nuty kwiatowe, przebija się akacja oraz słodkie owoce cytrusowe. Usta namaszczone zostają dużą kwasowością z cierpkim gorzkawym posmakiem. Faktycznie wino, może nie spełnić oczekiwań większości konsumentów, lecz w połączeniu z skropionym cytryną pieczonym pstrągiem będzie ciekawym połączeniem i może sprawić wiele przyjemności.
 
 
Sauvignon Blanc z autorskiej linii Lidla dostępny jest w cenie 24,99 zł.

Przepis na PIECZONEGO PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO NA BIAŁYM WINIE Z KARMELIZOWANĄ MARCHWIĄ niebawem znajdziecie na stronie Polecane do wina

sobota, 21 lutego 2015

TRZY TWARZE BRUNELLO…

Choć Brunello di Montalcino jest jednym z bardziej rozpoznawalnych włoskich win, to tak naprawdę jego wielka historia rozpoczęła się dość niedawno. Mimo, iż wzmianki o szczepie Sangiovese pochodzą już z początków XIV w, to dopiero schyłek wieku XIX ukazał prawdziwe oblicze Brunello.
Stało się to za sprawą prekursora Brunello di Montalcino, Ferruccio Biondi–Santi, który to w 1888 r, wyprodukował pierwszą butelkę tego szlachetnego napoju, którego nazwa najprawdopodobniej została zapożyczona od wyjątkowo ciemnego zabarwienia owoców. Do początku lat pięćdziesiątych ubiegłego stulecia, jedynym (zarejestrowanym) producentem Brunello, był właśnie Biondi – Santi, który to przez okres ponad 43 lat, zadeklarował tylko cztery roczniki do sprzedaży -1888, 1891, 1925 oraz 1945r. Dość wysoka cena win zniechęcała pozostałych do produkcji tych właśnie win, aczkolwiek z czasem winiarze zwietrzyli w Brunello duży potencjał i na przełomie 1960 roku, było ich już 11. Później historia trochę przyspieszyła, 1970r – zamknął się liczbą producentów w ilości 25, dziesięć lat później było ich już 53, i w tym właśnie roku Brunello di Montalcino, uzyskało jako pierwsze status Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Dziś w samym Montalcino lub na jego obrzeżach około 240 winiarzy zajmuje się produkcją Brunello di Montalcino.


W ostatni weekend wpisała się walentynkowa degustacja toskańskiej arystokracji, zorganizowana przez dobrze znanego już nam importera z Ursynowa, DaWino. Wśród czerwonych ust oraz serduszek nawiązujących do święta zakochanych, odkorkowane zostały trzy etykiety Brunello di Montalcino, które mieliśmy okazję degustować.

środa, 18 lutego 2015

LUZOMANIA W BIEDRONCE…

Jeronimo Martins Polska przygotował dla fanów i amatorów portugalskich win wielką niespodziankę, a może właśnie spodziewaną od wielu tygodni ofertę win portugalskich… 20-tu zgrabnych Portugalczyków pojawi się niebawem w Biedronkach w całej Polsce. Mieliśmy okazję spróbować ośmiu z nich podczas niedawnej prezentacji w szykownych wnętrzach Ufficio Primo w Warszawie…
 
 
Na pierwszy ogień poszło Vinho Verde, Loureiro 100% - wino aromatyczne i świeże, lekko musujące, doskonałe do sałatek, delikatnych owoców morza oraz jako aperitif – pić nie czekać. (12,99 zł)
 
 
Kolejne białe to Loios Alentejano z winogron Arinto, rabo de Ovelha i Roupeiro – wino owocowe, cytrusowe z nutami śliwki i pestki – polecamy do białych mięs i ryb w sosach śmietanowych. (14,99 zł)
 
 
Czy wiecie, że w Portugalii uprawianych jest ok. 300 endemicznych szczepów winogron?
 
W bardziej pękatej butelce kolejne białe wino Casa de Santar ze szczepów Encruzado, Cerceal i Bical, od renomowanego producenta z regionu Dao – delikatne, kwiatowe z nutami pomarańczy i cytryny do równie delikatnych dań. (24,99 zł
 
 
Czwarte białe wino Dona Ermelinda ze szczepów Fernao Pires, Arinto, Antao Vaz i Chardonnay z regionu Palmaela na Półwyspie Setubal było starzone w beczkach z dębu kanadyjskiego, co dało mu bardzo intensywne aromaty ziołowe, dymne i kokosowe. W ustach zaskakująco przyjemne, pełne, gruszkowo—orzechowe. Sprawdzi się w kuchni orientalnej, indyjskiej oraz do mocnych serów. (14,99 złNaszym zdaniem najlepsze wino białe.
 

Cabriz Colheita Seleccionada powstałe ze szczepów Touriga Nacional, Alfrocheiro i Tinta Roriz, to typowe kupażowane wino z regionu DAO – posiada aromaty czekolady, ziół i powideł, w ustach gładkie ale charakterne, o dobrej kwasowości, owocowe i delikatnie taniczne, do pieczonego drobiu i wieprzowiny, pasztetów i wędlin. Chce się pić codziennie… (19,99 zł)
 
 
Czy wiecie, że konsumpcja wina na głowę w Portugalii jest jedną z najwyższych na świecie?
 
Vale da Raposa pochodzące z najważniejszego regionu winiarskiego Portugali, Douro. Powstało ze szczepów Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinto Cao, Tinta Barroca – posiada wiele aromatów: słodkie kwiaty, prażone migdały, ziemia i wiatr i smaków: maliny, jeżyny, truskawki… Wino wyraziste i mocne, pasujące do mięs z grilla, steków, potraw z grzybami. (24,99 zł)
 

Herdade dos Grous, Alentejano powstało z winogron Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Aragonez i Syrah, mocno owocowe z bogatą paletą aromatów tytoniu, skóry, ziół i wędzonki, w ustach również rozbudowane, pieprzne, dębowe, z pazurem. Polecamy do dziczyzny, wołowiny i mocnych dojrzewających serów typu Cheddar.(29,99 zł) Naszym zdaniem najlepsze wino czerwone.
 
 
Pingo Doce. Porto LBV powstałe w Douro ze szczepów Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Franca i Tinta Roriz pochodzi z jednego rocznika i dojrzewa co najmniej 4 lata w dużych beczkach. W nosie oddaje złożone aromaty owocowe z nutami jeżyn i fig oraz wiśni z nalewki, w ustach czekoladowe, ziołowe, momentami apteczne, intensywne. Podawać do deserów czekoladowych oraz mocnych dojrzewających serów pleśniowych typu Rochefort i Stilton lub samo w sobie jako deser. (39,99 zł
 
 
Czy wiecie że najstarszym regionem winiarskim jest właśnie Porto? Jego granice zdefiniowano już w 1756 roku…
 
Prezentujemy również pełną ofertę win portugalskich dostępnych w Biedronce:
- Pingo Doce, Vinho Verde, Loureiro, białe - 12,99 zł
  Podawać do: sałatek, owoców morza, delikatnych i chudych ryb, serów kozich.
- Loios, Regionale Alentejano czerwone - 14,99 zł
  Podawać do: makaronów z sosami mięsnymi, żeberek wieprzowych z grilla, pieczonej kaczki.
- Adega de Borba, Alentejo, czerwone - 19,99 zł
  Podawać do: czerwonych mięs, carpaccia z cielęciny, żeberek cielęcych z grilla lub pieczonych.
- Terras do Po, Regionalne, Półwysep de Setubal, czerwone - 19,99 zł
  Podawać do: mięs chudych z grilla, jagnięciny, makaronów z mięsnymi sosami.
- Esteva, Duoro, czerwone - 19,99 zł
  Podawać do: pieczonej kury, cielęciny duszonej lub z grilla, makaronów z sosem pomidorowym.
- Vale da Raposa, Duoro, czerwone - 24,99 zł
  Podawać do: mięs wędzonych, mięs czerwonych z grilla lub pieczonych, risotta.
- Pingo Doce, Reserva Selecao, Regionalne Alentejano czerwone - 24,99 zł
  Podawać do: duszonej cielęciny, golonki z pieca, kiełbas wieprzowych, twardych serów.
- Pingo Doce, LBV Porto - 39,99 zł
  Podawać do: deserów z owocami leśnymi, serów pikantnych lub o bardzo intensywnym smaku.
- Loios, Regionalne, Alentejano, białe - 14,99 zł
  Podawać do: ryb z kremowym sosem, gotowanych warzyw, drobiu, lasagni.
- Monte da Ravasqueira, Regionalne, Alantejano, czerowne - 14,99 zł
  Podawać do: tłustych mięs, prosięcia, wieprzowiny, pieczonego jagnięcia, dań z kiełbasą.
- Cabriz Colheita Seleccionada, Dao, czerwone - 19,99 zł
  Podawać do: drobiu (kury, indyka, kaczki), polędwicy wołowej lub pieczonej wieprzowiny.
- Herdade dos Grous, Regionalne, Alentejano, czerwone - 29,99 zł
  Podawać do: wieprzowiny, pieczonego koźlęcia, dań z dziczyzny, serów o intensywnym smaku.
- Herdada dos Grous, Regionalne, Alentejano, białe - 29,99 zł
  Podawać do: tłustych ryb, owoców morza w sosie, dorsza, ryb wędzonych.
- Dona Ermelinda, DO Palmela, Półwysep Setubal, czerwone - 14,99 zł
  Podawać do: czerwonych mięs, drobiu, makaronów z mięsnym sosem, twardych serów.
- Dona Ermelinda, DO Palmela, Półwysep Setubal, białe - 14,99 zł
  Podawać do: ryb z kremowym sosem, drobiu z curry, sashimi z tuńczyka, pieczonej kaczki.
- Casa de Santar, Dao, białe - 24,99 zł
  Podawać do: chudych ryb z grilla, sałatek, makaronów z owocami morza lub rybą.
- Adega de Pegoes, Moscatel de Setubal - 11,99 zł
  Podawać do: deserów z pomarańczą lub innymi cytrusami, lodów owocowych, deserów mlecznych.
- Adega de Pegoes, Colheita Sellecionada, Regionalne, Półwysep Setubal, czerwone - 16,99 zł
  Podawać do: chudych czerownych mięs, drobiu, makaronów z mięsnym sosem.
- Adega de Pegoes, Colheita Sellecionada, Regionalne, Półwysep Setubal, białe - 16,99 zł
  Podawać do: dorsza, tłustych ryb, risotta, pieczonej kury, kaczki w słodko-kwaśnym sosie.
- Vinhas de Pegoes, Regionalne, Półwysep Setubal, biale - 9,99 zł
  Podawać jako aperitif przed posiłkiem lub do sałatek i lekkich dań. 
 
A tak poznawaliśmy nową portugalską ofertę Biedronki.

wtorek, 17 lutego 2015

AUSTRIA MNIEJ ZNANA…czyli Grüner Veltliner atakuje…

Jednym Austria kojarzy się z Janem III Sobieskim, który to w 1683 roku stoczył Wielką bitwę pod Wiedniem, przeganiając Turków, innym natomiast z Walcem wiedeńskim, którego historia sięga już dwustu lat. Są też tacy, którzy kraj ten kojarzą z bajecznymi krainami narciarskim, odwiedzając je, aby oddawać się białemu szaleństwu. Ale jest też grupa osób, które kraj przecięty Dunajem kojarzą z winem. I ta właśnie grupa miała ostatnio okazję odwiedzić sale balowe hotelu Victoria, gdzie na zaproszenie organizacji AUSTRIAN WINE, do Warszawy zjechało ponad sześćdziesięciu winiarzy z Wiednia, Dolnej Austrii, Burgenlandu oraz Styrii, aby zaprezentować swoje wina.
 

poniedziałek, 16 lutego 2015

CIMAROSA W SIEDMIU ODSŁONACH, CZYLI NOWY ŚWIAT W LIDLU...

Kiedy to Biedronka umacnia się w swojej ofercie win portugalskich, Austria i Portugalia wysyła swoją delegację do Warszawy, a lokalni importerzy organizują tematyczne degustacje, Lidl niespodziewanie wprowadza ofertę win z Nowego Świata.
Od zeszłego tygodnia na półkach sklepowych, dostępna jest CIMAROSA, autorska linia win  z Chile oraz jednej etykiety z Nowej Zelandii. Jak podaje informacja prasowa, "Tworząc serię Cimarosa dążymy do uproszenia wizerunku wina w Polsce, co na obecnym etapie oczekiwań konsumentów, ma znaczenie strategiczne. Koncentrujemy się na prezentacji indywidualności smaku wina, który zależy od szczepu wykorzystanego do produkcji oraz jego pochodzenia."
 
A co zaprezentowano w nowej ofercie?
  • CIMAROSA Chardonnay - Viognier 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Chardonnay 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia)
  • CIMAROSA Syrah 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Carmenere 2012 (Chile)
  • CIMAROSA Malbec 2013 (Chile)
  • CIMAROSA Pinot Noir 2012 (Chile)
 
 
Pierwsze z degustowanych win z limitowanej edycji, to CIMAROSA Chardonnay-Viognier 2013. Ten kupaż dwóch szczepów daje wino o blado słomkowej barwie, z delikatnymi aromatami kwiatowymi i dojrzewającymi cytrusami. W ustach delikatne i nieskomplikowane, bardzo uniwersalne. Nie odnajdziemy tu zbyt dużej kwasowości, więc wino może być idealnym partnerem na co dzień, jak również dobrze sprawdzi się w połączeniu ze średnio pikantnymi daniami orientalnymi, białym mięsem oraz w sezonie letnim, z grillowanymi rybami. 
 
 
Wina z autorskiej linii Lidla dostępne są w cenach:
CIMAROSA Chardonnay - Viognier 2013 (Chile) - 14,99 zł
CIMAROSA Chardonnay 2013 (Chile) - 21,99 zł
CIMAROSA Sauvignon Blanc 2013 (Nowa Zelandia) - 24,99 zł
CIMAROSA Syrah 2012 (Chile) - 24,99 zł
CIMAROSA Carmenere 2012 (Chile)- 14,99 zł
CIMAROSA Malbec 2013 (Chile) - 24,99 zł
CIMAROSA Pinot Noir 2012 (Chile) - 24,99 zł

niedziela, 15 lutego 2015

CALIFORNIA DLA NAJLEPSZYCH...

Jak to jest, kiedy na chwilę dołącza się do grupy najlepszych Sommelierów Polskich? Powiem tak, Godnie!
Niech Was to nie zwiedzie, nie zostałem członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, ani nawet Sommelierem. Do takich nazwisk jak Piotr Kamecki, Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk, czy też wielu innych, jeszcze mi bardzo, bardzo daleko. Nie ma takiego światełka w tunelu, które by mogło nawet delikatnie dla mnie zaświecić. Mam swoje miejsce w szeregu i nadal stoję w kolejce po winną wiedzę.
 
 
Kiedy nadarzyła się okazja wzięcia udziału w seminarium skierowanym do Sommelierów, a dotyczącym win kalifornijskich, od razu na mojej twarzy zagościł uśmiech. Na Zaproszenie California Wines-Polska oraz Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, miałem zaszczyt zasiąść przy jednym stole z najlepszymi i uczestniczyć w Discover California Wines. Gościem specjalnym, a zarazem prowadzącą degustację była Claudia Schug Schutez – Ambasador win kalifornijskich w Europie, która przeprowadziła nas przez winny świat Zachodniego Wybrzeża Stanów Zjednoczonych – Kalifornię.
 
 
Wina na tą okazję zostały dostarczone przez czołowych importerów, których pozwolę sobie wymienić przy notach degustacyjnych. O samej Kalifornii natomiast pisałem już w artykule „California Wine & Food”, więc tym razem uwagę skupię na degustowanych winach.
 
MIRASSOU SAUVIGNON BLANC 2013 (CALIFORNIA)

Opis wina: Nasze wino Mirassou Sauvignon Blanc cechuję wspaniałe aromaty cytryny Meyer, kwiatów cytrusowych, kiwi i passiflory, które rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem, charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc.
Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa.
Moja nota: Wino bardzo przyjemne i orzeźwiające. Nos bardzo intensywny, zgłębiający aromaty owoców egzotycznych oraz wanilii. Podniebienie odnajdzie tu dość żwawą kwasowość, która jednak nie naprasza się. Końcówka przyjemnie pieszczona jest limonką.
Importer: PWW Sp. z o.o. 

PANAMERA CHARDONNAY 2013 (CALIFORNIA)
 
Opis wina: Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku. Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów.
Moja nota: To Chardonnay na pierwszy "rzut oka" nie zachwyciło. Owoc wydał mi się schowany za dębem, gdzieś w oddali ukazywał się owoc nektarynki leżącej na talerzu razem z grejpfrutem. Usta również dębowe i kwasowe z końcówką kojarzoną z ryżowymi waflami.
Serwowałbym to wino do kurczaka oraz potraw z ryżem.
Importer: Cerville Investments Sp. z o.o.
 
IRONSTONE RESERVE CHARDONNAY 2012 (SIERRA FOOTHILLS)

Opis wina: Winnica Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń. To, co początkowo było ranczem dla bydła, z czasem zamieniło się w ponad 100 hektarów górskich winnic klasy Premium. Winnica położona jest w bliskiej odległości od winiarni Ironstone.
Program Ironstone Reserve opiera się na trzech kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji wina. Reserve Chardonnay 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu.
Moja nota: To Chardonnay ganiało po moich nozdrzach, aby udowodnić im, że ma w sobie owoc. Ganiało, ganiało i padło. Usta natomiast zostały rozpieszczone pięknie zrównoważoną beczką, dzięki której wino bardzo ładnie się obroniło. Dość dobrze zbudowane i pełne ciała wymaga jednak powrotu w poszukiwaniu owoców.
Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)
 
MARIMAR ESTATE, LA MASIA CHARDONNAY 2009 (RUSSIAN RIVER)
 
Opis wina: Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 październikiem. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu. 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem. Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze.
Moja nota: Ależ tu się dzieje. Początek ukazuje nuty warzywne, wydobywają się aromaty kapuściane, aby potem ukazać dość skoncentrowany owoc cytrusowy. W ustach również dość kwasowe, ale skoncentrowane i solidne. Choć wino ma już sześć lat, jest nadal w świetnej kondycji i niejednemu miłośnikowi win może sprawić wiele przyjemności.
Importer: Piwnica Wybornych Win
 
ROBERT MONDAVI PINOT NOIR 2009 (CALIFORNIA)
 
Opis wina: To wino jest prawdziwym hołdem złożonym odmianie Pinot Noir. Bujne aromaty owocowe, truskawek, wiśni i jagód, z nutami przypraw. W ustach pełne, głębokie, o mocnych owocowych smakach i miękkiej fakturze z aksamitnymi taninami. Perfekcyjnie zrównoważona kwasowość i bogaty finisz. Wyborne do dań z wołowiny, kaczki i grzybów, półtwarde sery.
Moja nota: Kolejna eksplozja aromatów. Nos otwiera rodzynka i podsuszane owoce. Kwasowość pięknie tańczy tu ze zrównoważoną taniną, łącząc ze sobą delikatną i subtelną końcówkę. Jest to jedno z tych win, które na długo pozostaje w pamięci.
Importer: Partner Center
 
MARIMAR ESTATE, LA MASIA PINOT NOIR 2004 (RUSSIAN RIVER)
 
Opis wina: Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór trwa od 12 września do 15 października. Po delikatnym kruszeniu zachodzi fermentacja, która odbywa się w stalowych, nierdzewnych kadziach. Wino dojrzewa w dębowych francuskich beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha. Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs.
Moja nota: Jeżeli każde wino z Marimar Estate, jest takie jak to Pinot Noir, czy też wcześniej opisywane Chardonnay, to ja już mam swoich faworytów z Kalifornii. Dużo owocu przenikającego się z francuskim dębem prezentuje wspaniały bukiet. Występują tu również moje ulubione nuty dymne. Podniebienie zazna delikatnie skrytego owocu przebitego (chyba przez okres 11 lat) nutami beczkowymi. Jednakże mimo poważnego wieku, wino to jest w świetnej formie i jakże żywej kondycji.
Importer: Piwnica Wybornych Win
 
PANAMERA CUVEE CALIFORNIA 2011 (CALIFORNIA)

Opis wina: Jasny rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii. Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami. Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej.
Moja nota: Niestety to wino nie dało się poznać. Nie wytrzymało próby czasu.
Importer: Cerville Investments Sp. z o.o.
 
WENTE SANDSTONE MERLOT 2011 (LIVERMORE)

Opis wina: Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce chłodne, gleby świetnie odprowadzają wodę, a bryza znad Zatoki San Francisco daje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego. Idealny kompan do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Ten merlot jest niezwykle uniwersalny.
Moja nota: W kieliszku odnajdziemy leśne, czerwone owce oraz wiśnie. Wino pięknie się rozwija, (w notatkach zapisałem sobie - można się w nim zakochać). Usta ukazują perfekcyjne i harmonijne idealnie zbudowanego Merlota. Wino jest w idealnym momencie, aby się nim w całości cieszyć. 
Importer: VININOVA SP. Z O.O.
 
NOBLE VINES 181 MERLOT 2012 (LODI)

Opis wina: Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość. Polecane do pieczonego indyka, włoskich wędlin, i twardych serów.
Moja nota: Tego Merlota miałem okazję już poznać podczas California Wine & Food, którego przypisaliśmy do Wieprzowych żeberk z oryginalnym sosem Hickory Barbecue podawanych z ziemniakami zapiekanymi z serem i pieczonym bekonem, fasolą kowbojską i cytrusowym Colesławem. Tym razem jednak troszkę zabrakło owocu, jednakże uwidoczniona beczka wpasuje się idealnie w sugerowaną wyżej potrawę lub te wyszczególnione w opisie wina.
Importer: VININOVA SP. Z O.O.
 
IRONSTONE RESREVE OLD VINE ZINFANDEL 2012 (LODI)

Opis wina: Lodi, region z klasycznym śródziemnomorskim klimatem i odpowiednią glebą jest idealnym miejscem do produkcji światowej klasy zinfandeli. Winogrona pochodzą z 80-letnich krzewów winorośli. Old Vine Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały zinfandel. Ma miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem. Zinfandel o tak bogatej strukturze potrzebuje konkretnego towarzysza. Na przykład dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych.
Moja nota: Tutaj pewnie zostanę przybity gwoździami do ściany, ale dla mnie owoc zaginął bezpowrotnie, była gdzieś jakaś kiszonka oraz coś sztucznego się w powietrzu unosiło. Usta to już co innego. Dość szorstkie, ściągające podniebienie. Jest ciężkie, ale właśnie powinno być. Mocny owoc, dobra taniczność i długi finisz. Ze stekiem śmiało pójdzie na parkiet.
Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)
 
SEGHESIO ZINFANDEL 2012 (SONOMA)

Opis wina: Soczysty kalifornijski Zinfandel od słynnego producenta Seghesio, który specjalizuje się w produkcji win z tego szczepu. Wino rozwija akcenty wyraźnie jagodowe w zapachu, przełamane nutą gorzkiej czekolady. Bardzo kremowa i skoncentrowana budowa oraz niska kwasowość. Polecane do degustacji w miłym towarzystwie.
Moja nota: Ten Zin jakże odmienny od swojego poprzednika. Aromaty, aż wyrywają się z kieliszka. Co prawda jest tu wyczuwalny alkohol, jednakże owoc jest dużo silniejszy i wychodzi obronnie. Jak dla mnie wydaje się nieco ziemiste, usta gubią owoc i beczkę, gdzieś w oddali dochodzi do głosu anyż.
Importer: Mielżyński Sp. z o.o.
 
HESS SELECT CABERNET SAUVIGNON 2011 (NORTH COAST)
 
Opis wina: 
BARWA: Intensywna, rubinowa barwa.
AROMAT: Dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw.
SMAK: W ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia już teraz.
Szczepy: 84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1% Malbec
Beczka: 12-13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (35% nowe beczki)
Moja nota: Wiśniowo - pieprzne aromaty dość intensywnie ukazują charakter Caberneta. Owocowy bukiet zaprasza do zgłębienia smaku. Na podniebieniu dużo się dzieje, od intensywnego owocu, poprzez umiarkowaną kwasowość przeplatającą się z idealnie zrównoważonymi taninami. Końcówka długa i bardzo miękka.

Importer: Sommelier Dystrybucja
 
LOUIS M. MARTINI CABERNET SAUVIGNON 2010 (NAPA VALLEY)
 
Opis wina: Wino Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego cedru i suszonych ziół. Skoncentrowane smaki czarnej wiśni oraz jagody, są przyjemnie zharmonizowane z nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i zrównoważone, wino charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywą paletą. Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa.
Moja nota: W tym bardzo przyjemnym winie odnajdziemy dużo aromatów, od wiśni, przypraw poprzez wanilię. Pomimo, iż kwasowość jest dość wysoka, to wino bardzo ładnie się ułożyło, dając ciekawy pieprzny finisz.
Importer: PWW Sp. z o.o.
 
STARMONT CABERNET SAUVIGNON 2010 (NAPA VALLEY)
 
Opis wina: Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny Merlot sprawiło, że dużo wcześniej taniny zyskują na miękkości i dojrzałości. Ekstraktywne i atłasowe.
Moja nota: To wino osobiście mnie nie urzekło. Nie odnalazłem tu zbyt dużo owocu, może tak jak w opisie pojawia się trochę nalewki, ale świeżej. Dość mocno taniczne z umiarkowaną końcówką. Na pewno lepiej się zaprezentuje z dobrze przyprawionym czerwonym mięsem.
Importer: Mielżyński Sp. z o.o.
 
 
Druga część spotkania była również bardzo ciekawym doświadczeniem. Podczas lunchu mieliśmy okazję spróbować, jak powyższe wina łączą się z serwowanymi, wspaniałymi potrawami.
 
MARYNOWANE PRZEGRZEBKI Z KOPREM WŁOSKIM W POŁĄCZENIU
Z JOGURTEM CURRY ORAZ SOKIEM Z CYTRYNY
Degustowane wina:
Leaping Horse Chardonnay 2013 (California)
Robert Mondavi Private Selection Chardonnay 2012 (California)
 
SMAŻONA PIERŚ KURCZAKA Z RISOTTO, MIODEM TRUFLOWYM
ORAZ CHRUPIĄCYM BOCZKIEM
Degustowane wina:
Backhouse Chardonnay 2012 (Sonoma)
Wente Chardonnay 2013 (Livermore)
 
DUSZONA W OLIWIE WOŁOWINA Z BAKŁAŻANEM ORAZ SOSEM WIŚNIOWYM
Degustowane wina:
Leaping Horse Merlot 2013 (California)
Gnearly Head Old Zin 2012 (Lodi)
 
CZEKOLADOWA TARTA Z SOSEM Z MARAKUJI
Degustowane wina:
Branzin Old Vine Zinfandel 2012 (Lodi)
 
 
Galeria zdjęć z seminarium Discover California Wines


środa, 11 lutego 2015

BOEUF BOURGUIGNON I EGRI BIKAVER W JEDNYM STALI DOMKU...

Klasyczne jednogarnkowe francuskie zimowe danie, do którego potrzeba tylko trochę wołowiny i butelkę wina oraz węgierski klasyk Egri Bikaver Toth Ferenc 2011 z LIDLa, soczysty, dębowy z nutami wędzonki i lukrecji. To wino doskonale się sprawdzi z różnego rodzaju pieczonymi lub duszonymi mięsami jak właśnie boeuf bourguignon.
 

Garbnik nie jest agresywny, a nuty wędzonki i lukrecji doskonale połączą się ze smakiem mięsa i dobrze przyprawionego sosu. Wino dostępne jest w ramach nowej oferty LIDLa, ponad 20 węgierskich win, w bardzo konkurencyjnej cenie 19,99 zł. Polecamy nasze zestawienie na sobotni lub niedzielny obiad w gronie rodziny i przyjaciół.
Ps. do przygotowania wołowiny po burgundzku używamy lekkiego wina bez beczki najlepiej pinot noir...
Przepis znajdziecie na zaprzyjaźnionym blogu Królestwo Garów.