Garnacha
jest obecnie najbardziej rozpowszechnionym na świecie pod względem areału
szczepem winogron. Chociaż występuje w wielu winiarskich regionach jak Cote du
Rhone, Roussilion, Sardynia (gdzie znana jest jako Cannonau), a nawet w
Australii i Kalifornii to jej ojczyzną jest Aragonia. To właśnie tam w gorącym
i suchym klimacie panującym w środowej części Półwyspu Iberyskiego powstają najlepsze,
skoncentrowane, mocno owocowe i wysoko alkoholowe wina często odmiany Garnacha
Tintorera, posiadającym nietypowy, ciemny miąższ owoców. Obecnie winnice
obsadzoene krzewami Granacha można spotkać w całej Hiszpanii przez Katalonię,
Carnienę, Navarrę czy Empordę.
Wina
te charakteryzują się aromatem czerwonych owoców, głównie malin, porzeczek,
jagód i wiśni, ale także przypraw, w tym białego pieprzu oraz ... bananów. W
ustach wyraźne i owocowe z dość niską kwasowością i bardzo delikatnymi
taninami. Wina ze szczepu Granacha podatne są na szybkie starzenie, które
objawia się utratą głębokiego koloru i pojawieniem się rdzawego odcienia na
brzegach kieliszka. Dlatego wina z odmiany Garnacha pije się najczęściej jako
wina młode. Jednakże, kiedy są dobrze skoncentrowane lub pochodzące ze starych
krzewów, których jest sporo w Hiszpanii, są poddawane dojrzewaniu w dębinie,
która dodaje im wyrazu. Pojawiają się wtedy nuty ziołowe, pikantne, tostowe,
kawowe, tortowe i piekarnicze. Wina pochodzące z tej odmiany są łatwo pijalne i
mają szerokie zastosowanie w gastronomii.
Wina
ze szczepu Garnacha oraz Graciano (o czym później) degustowaliśmy podczas
spotkania z cyklu Degusta Espana zorganizowanego przez Ambasadę Hiszpanii i
prowadzonego przez Julio Cesar Sobrino.
Galeria zdjęć z degustacji...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz