poniedziałek, 22 lutego 2016

HISZPAŃSKI PUNKT G...


Garnacha jest obecnie najbardziej rozpowszechnionym na świecie pod względem areału szczepem winogron. Chociaż występuje w wielu winiarskich regionach jak Cote du Rhone, Roussilion, Sardynia (gdzie znana jest jako Cannonau), a nawet w Australii i Kalifornii to jej ojczyzną jest Aragonia. To właśnie tam w gorącym i suchym klimacie panującym w środowej części Półwyspu Iberyskiego powstają najlepsze, skoncentrowane, mocno owocowe i wysoko alkoholowe wina często odmiany Garnacha Tintorera, posiadającym nietypowy, ciemny miąższ owoców. Obecnie winnice obsadzoene krzewami Granacha można spotkać w całej Hiszpanii przez Katalonię, Carnienę, Navarrę czy Empordę.
 
 
Wina te charakteryzują się aromatem czerwonych owoców, głównie malin, porzeczek, jagód i wiśni, ale także przypraw, w tym białego pieprzu oraz ... bananów. W ustach wyraźne i owocowe z dość niską kwasowością i bardzo delikatnymi taninami. Wina ze szczepu Granacha podatne są na szybkie starzenie, które objawia się utratą głębokiego koloru i pojawieniem się rdzawego odcienia na brzegach kieliszka. Dlatego wina z odmiany Garnacha pije się najczęściej jako wina młode. Jednakże, kiedy są dobrze skoncentrowane lub pochodzące ze starych krzewów, których jest sporo w Hiszpanii, są poddawane dojrzewaniu w dębinie, która dodaje im wyrazu. Pojawiają się wtedy nuty ziołowe, pikantne, tostowe, kawowe, tortowe i piekarnicze. Wina pochodzące z tej odmiany są łatwo pijalne i mają szerokie zastosowanie w gastronomii.
 
 
Wina ze szczepu Garnacha oraz Graciano (o czym później) degustowaliśmy podczas spotkania z cyklu Degusta Espana zorganizowanego przez Ambasadę Hiszpanii i prowadzonego przez Julio Cesar Sobrino.
 

Galeria zdjęć z degustacji...

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza