poniedziałek, 24 października 2016

MISTRZ MOŻE BYĆ TYLKO JEDEN - III EDYCJA MISTRZOSTW SOMMELIERÓW POLSKI ZACHODNIEJ 2016...


15 października, po zaciętej walce podczas III edycji Mistrzostw Sommelierów Polski Zachodniej, w salach szczecińskiego hotelu Radisson Blue, Dominik Węsierski odebrał zeszłoroczny tytuł Łukaszowi Głowackiemu.

 
fot. Adrianna Kaczmarek - finaliści - od prawej Łukasz Głowacki, Dominik Węsierski, Maciej Sokołowski
Do eliminacji największych regionalnych branżowych zawodów stanęło 17-stu uczestników. Największą niespodzianką była jednak praktyka. Nie było ani dekantacji  ani otwierania szampana, każdy z uczestników miał przekonać grupę Duńczyków na kulinarną wycieczkę po Polsce. Po opublikowaniu wyników okazało się, że między pierwszym a czwartym miejscem była bardzo niewielka różnica ale do finału mogło się dostać tylko trzech sommelierów. W ścisłej czołówce znaleźli się: Łukasz Głowacki, Maciej Sokołowski oraz Dominik Węsierski. Na podium, najbardziej skupionym i przygotowanym okazał się Dominik Węsierski, pokonując swoich kolegów. Jak sam twierdzi, miesiące przygotowań i degustacji pozwoliły na osiągnięcie założonego celu z 2014 roku jakim było zdobycie pucharu.
 
Organizatorem Mistrzostw Sommelierów Polski Zachodniej jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Sponsorem strategicznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich jest Cisowianka Perlage. Partnerami strategicznymi byli: Wineland, Hotel Radisson Blu, Winnica Turnau, Starka, Tres. Wydarzenie ponadto wspierali importerzy: Mielżyński, Wine Center, Dom Szampana z marką Gosset, Vininova oraz The Fine Food Group. Patronat objęli: Magazyn Wino, Winicjatywa oraz Prestiż.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz