15 października, po zaciętej walce podczas
III edycji Mistrzostw Sommelierów Polski Zachodniej, w salach szczecińskiego
hotelu Radisson Blue, Dominik Węsierski odebrał zeszłoroczny tytuł Łukaszowi
Głowackiemu.
![]() |
fot. Adrianna Kaczmarek - finaliści - od prawej Łukasz Głowacki, Dominik Węsierski, Maciej Sokołowski |
Do eliminacji
największych regionalnych branżowych zawodów stanęło 17-stu uczestników. Największą
niespodzianką była jednak praktyka. Nie było ani dekantacji ani otwierania szampana, każdy z uczestników
miał przekonać grupę Duńczyków na kulinarną wycieczkę po Polsce. Po
opublikowaniu wyników okazało się, że między pierwszym a czwartym miejscem była
bardzo niewielka różnica ale do finału mogło się dostać tylko trzech
sommelierów. W ścisłej czołówce znaleźli się: Łukasz Głowacki, Maciej
Sokołowski oraz Dominik Węsierski. Na podium, najbardziej skupionym i
przygotowanym okazał się Dominik Węsierski, pokonując swoich kolegów. Jak sam
twierdzi, miesiące przygotowań i degustacji pozwoliły na osiągnięcie założonego
celu z 2014 roku jakim było zdobycie pucharu.
Organizatorem
Mistrzostw Sommelierów Polski Zachodniej jest Stowarzyszenie Sommelierów
Polskich. Sponsorem strategicznym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich jest
Cisowianka Perlage. Partnerami strategicznymi byli: Wineland, Hotel Radisson
Blu, Winnica Turnau, Starka, Tres. Wydarzenie ponadto wspierali importerzy: Mielżyński,
Wine Center, Dom Szampana z marką Gosset, Vininova oraz The Fine Food Group. Patronat
objęli: Magazyn Wino, Winicjatywa oraz Prestiż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz