sobota, 12 listopada 2016

POWINOWACI PREZENTUJĄ WINA CHORWACKIE...

Gościem specjalnym Wine Expo Poland 2016 była Chorwacja reprezentowana przez organizację Vina Mosaica mającą na celu promocję win z tego kraju. Nie przypadkowo mozaika kojarzy się z chorwackim winiarstwem. Zróżnicowanie klimatyczne i geologiczne powoduje, że na terytorium stosunkowo niewielkiego kraju występują rozmaite terroir pozwalające na kultywację różnych szczepów winnych i produkcję win w różnych stylach. Najważniejsze dwa regiony winiarskie Chorwacji to Continental (Kontinetalna) and Coastal (Primorska).
 
 
Powinowaci w osobie Pawła Grotowskiego zostali poproszeni o poprowadzenie wspólnie z Kruno Filipović prezentacji Regionu Kontynentalnego w skład którego wchodzą Chorwackie Wyżyny (Croatian Uplands), Sławonia oraz Naddunajskie Niziny (Danube Plains). O ile w przypadku Chorwackich Wyżyn odczuwa się przemożny wpływ klimatu śródziemnomorskiego, a gleby są bardziej kamieniste, to w przypadku Naddunajskich Nizin dominujący jest klimat kontynentalny, a ogromny wpływ na warunki uprawy winorośli ma Dunaj - druga największa rzeka Europy, a gleby to głównie czarnoziemy i gleby aluwialne, dobrze przepuszczalne i nie zatrzymujące wody. Na terenie Sławonii krzyżują się natomiast wpływy klimatu kontynentalnego oraz śródziemnomorskiego. W górzystych subregionach uprawiane są głównie szczepy białe, wśród których króluje Graševina, znana także w innych krajach Europy Środkowej jako Welschriesling, czyli Riesling Włoski pasująca doskonale do ryb i owoców morza. Graševina to szczep dający zwykle wina świeże, mineralne, delikatnie owocowe i orzeźwiające, chociaż dzięki różnym zabiegom, jak dojrzewanie w beczkach czy pod kożuchem z drożdży (sur lie) mogą z tego szczepu powstawać także wina bardziej skoncentrowane o wyrazistym smaku i dłuższym potencjale starzenia pasujące także do bardziej wyrazistych potraw.
 

W kontekście Sławonii nie można nie wspomnieć o beczkach z dębu sławońskiego, w których dojrzewają nie tylko wina Chorwackie, ale także często znakomite wina włoskie w takich regionach jak Veneto, Toskania i Piemont, gdzie w beczkach ze sławońskiego dębu powstają najlepsze wina z tego regionu Barolo i Barbaresco.
 

W regionach nizinnych z przewagą gleb aluwialnych bardziej popularne są wina czerwone, a wśród nich Frankovka, znana i popularna także na Węgrzech jak Kekfrankos oraz w Niemczech i Austrii jako Blaufränkisch. Frankovka to wino mocno owocowe z delikatnymi taninami i świeżą kwasowością. Wina z tego szczepu są bardzo terroirystyczne, czyli wyrażają w dużym stopniu warunki klimatyczne i geologiczne swojego siedliska oraz pasują do tradycyjnej polskiej kuchni, szczególnie do kaczki, gęsi oraz delikatnej dziczyzny. Zarówno białe jak i czerwone wina degustowane podczas prezentacji pokazały bardzo wysoki poziom i spotkały się z ciepłym przyjęciem przez uczestników degustacji. Chcielibyśmy więcej takich środkowoeuropejskich wina w naszych sklepach i na naszych stołach.

Podczas prezentacji zaprezentowano następujące wina, które poszukują importera w Polsce:

1. Badel 1862, Križevci - Graševina, 2015

2. Badel 1862, Daruvar - Sauvignon Blanc, 2015

3. Galić, Graševina, 2015

4. Krauthaker, Mitrovac - Graševina, 2015

5. Orahovica, Silvanac zeleni(dry), 2015

6. Orahovica, Frankovka, 2013

7. Feravino, Miraz - Frankovka, 2013

8. Belje, Cabernet Sauvignon/Merlot, 2013

9. Krauthaker, Zelenac izborna berba bobica (berrenauslese) 2009


Zainteresowanych importerów prosimy o kontakt na
powinowaci.group@wp.pl

2 komentarze:

  1. Belje cabernet sauvignon jak i cała oferta Vina Belje są obecne w Polsce. Wyłącznym importerem jest firma Key2Biz sp. z o.o. z Krakowa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulujemy dobrego wyboru. Organizator nas o tym nie poinformował. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń