czwartek, 15 grudnia 2016

BUBBLES - MUSIAKI NA SYLWESTRA...

Czym przywitać Nowy Rok? Jak spędzić tą magiczną noc, kiedy wraz z przyjaciółmi punktualnie o godzinie 00:00 będziecie otwierać szampany, składać sobie noworoczne życzenia oraz rozświetlać niebo sztucznymi ogniami. Jakie wina najlepiej sprawdzą się w ten wieczór i jakie potrawy będą dobrym uzupełnieniem, postanowiliśmy wraz Martą i Robertem z Nasz Świat Win, Karoliną i Sebastianem - Zdegustowany, Dominiką z Nóż i widelec, Izą z Raport z win oraz Sabiną pochylić się nad tym tematem i zaprezentować Wam ciekawe wina musujące, które idealnie pasować będą do sugerowanych potraw. A co nam z tego wyszło...zobaczcie sami.
 
Praca u podstaw
 
Do siedmiodaniowej kolacji składającej się z przystawek, dań głównych oraz deseru, przygotowanej przez Dominikę mieliśmy do dyspozycji 18 win musujących, które dostępne są na naszym rynku w marketach, a także u renomowanych importerów.
 


Cremant d'Alsace Brut, Weiber
 
Na aperitif wybrany został Cremant d'Alsace Brut, Weiber (27,99 zł) z najnowszej, dostępnej od 12 grudnia oferty Lidl Polska, który swoją perlistością oraz dość wyraźną kwasowością wprowadził gości w musujący nastrój.
 
PRZYSTAWKI
 
FAMÍLIA OLIVEDA Brut Nature Reserva, Schlumburger Gruner Veltliner Brut 2014, Jo Landron Vin Mousseux Brut Nature Atmospheres,
 
Do tatara z łososia z avokado, kiszoną cytryną, zielonym ogórkiem, szalotką i czarnuszką (przepis na to danie znajdzie tutaj), zestawiliśmy trzy wina:
 
Familia Oliveda Brut Nature Reserva od El Catador. Nos lekki, owocowy, usta gładkie z dużą dawką nut pochodzących z autolizy drożdży dających skoncentrowaną ale nie rześką mineralność, trochę przypominającą kit. Do tego niska kwasowość. Wino chyba po swoim szczycie. Importer: El Catador, cena 39,99 zł.
 
Jo Landron Vin Mousseux Brut Nature Atmospheres. Wino otrzymane metodą szampańską, dojrzewało 36 miesięcy na osadzie z drożdży. Nos zwiewny i delikatny. W smaku chlebowe, owocowe, wyraziste i eleganckie zarazem, wyraźne nuty jabłek, ciało średnie ale zrównoważone. Pije się z wielką przyjemnością, ale nie pozostaje długo na języku. Importer: Deliwina, cena 85,00 zł.
 
Schlumburger Gruner Veltliner Brut 2014, musujący Veltliner wytworzony metodą szampańską. Delikatne ziołowe aromaty, owocowe ciało z nutami roślinnymi i wyczuwalnym cukrem ok 8-9 gram. Świetne jako aperitif oraz do lekkich dań jak doprawione carpaccio lub tatar z łososia a może nawet do gravlax? Importer Vininova, cena 59,00 zł.
 
Champagne Maxime Bellois Brut, Le Colture – Rive di Santo Stefano “Gerardo”, Vigne Matte Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Dry Millesimatte
 
Kolejną jakże lekką przystawką było Prosciutto z melonem i w tym przypadku również zostały zestawione trzy wina:
 
Champagne Maxime Bellois Brut
Vigne Matte Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Spumante Extra Dry Millesimatte z 13Win. Nos bogaty, mocno owocowy, charakterystyczny dla szczepu Glera, usta równie bogate żywiołowe, mocno owocowe z nutami landrynek i wyraźną słodyczą (tak mają włoskie wina określane jako Extra Dry). Importer: 13 Win, cena 60 zł.
 
Le Colture – Rive di Santo Stefano “Gerardo”. Typowe Prosecco ze szczepu Glera o świeżym , lekko owocowym nosie, bardzo przyjemnych owocowych ustach z nutami biaych owoców i landrynek. Super pijalne, chociaż za tą cenę można oczekiwać więcej. Importer: Le Barbatelle, cena 79,00 zł.
 
Champagne Maxime Bellois Brut, odświeżający i lekki szampan. Ciepłe, chlebowe aromaty z nutami kogla-mogla i rodzynek. Usta świeże, kwasowe, cytrusowe i mineralne z wyraźną grejpfrutową końcówką. Dobre na aperitif oraz do lekkich klasycznych przystawek jak ostrygi, czy melon z szynką. Powinien sprawdzić się także z innymi owocami morza oraz pieczonymi rybami. Importer: Lidl Polska cena: 79,90 zł.
 
Ferrari Brut, Trento DOC, Domaine de Dusenbach Cremant d’Alsace Brut Prestige
 
Roladki z pieczonej cukinii z suszonymi pomidorami i mozzarellą według przepisu Nóż i widelec, to kolejna z serii lekkich przystawka, która dość ciekawie połączyła się z:
 
Ferrari Brut, Trento DOC, intensywne i złożone wino z północy Włoch. W nosie aromaty palonego masła, rozgrzanego asfaltu i samochodowej opony oraz popcornu. Witajcie w kinie samochodowym :-) Usta głębokie, owocowe, kwasowe z nutami pieczonego jabłka i nut samochodowych. Świetne do pieczonych i smażonych dań oraz intensywnych przystawek. Importer: Partner Center, cena 139,00 zł.

Domaine de Dusenbach Cremant d’Alsace Brut Prestige o żywym żółtym kolorze, dość mineralne z intensywnymi aromatami owoców cytrusowych. W ustach żywe z wysublimowaną kwasowością. Importer: Wine & You, cena: 59,00 zł

Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne AOC 2008, Bellavista Franciacorta Brut, Graham Beck Blanc de Blancs 2010

Bellavista Franciacorta Brut

A co podać do Crostini z portobello ragu? Ciekawa, przystawka w tym przypadku sprawdziła się z Bellavista Franciacorta Brut, bardzo elegancka Franciacorta o lekkim mineralno-owocowym nosie oraz pełnych kremowo-mineralnych ustach. Wino na najlepsze okazje, wytworzone metodą szampańską z klasycznych szczepów: Chardonnay 77%, Pinot Noir 22% i Pinot Blanc 1%. Impoter: Le Barbatelle - Prosecco i Wina Włoskie cena: 179 zł.

Nie odstawał również Graham Beck Blanc de Blancs 2010. Wino otrzymane metodą szampańską ze szczepu Chardonnay, dojrzewało 36 miesięcy na osadzie z drożdży. Nos bogaty, dymny z nutami owocowymi. W ustach pełnia smaku, nuty maślane, głębokie i wyraźna kwasowość. Świetne wino do poważnych potraw z dzikiego drobiu, dojrzewających serów lub samo w sobie. Importer: Southwine, cena 79 zł.

Ci, którzy wolą natomiast klasyczne wino musujące, polecamy Deliance Pere et Fils Cremant de Bourgogne Brut Reserve, eleganckie i wino musujące powstałe w 100% ze szczepu Chardonnay metodą szampańską. Aromaty maślanej bułeczki i kruchych maślanych ciasteczek. W ustach gładkie, kremowe, jednocześnie świeże i owocowe. Doskonały partner do wielu świątecznych dań. Importer: Vins de France, cena 79 zł.
 
DANIA GŁÓWNE
 

Bailly Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne AOC 2008, Champagne Marquis De Bel Aires
 
Dorada z patelni z sosem beurre blanc (winno-maślany) + pieczone warzywa z Champagne Marquis De Bel Aires, bogatym aromatycznym szampanem. Wyczuwalne nuty chlebowe, maślane i dymne. Usta pełne, krągłe, owocowe i mineralne zarazem z odświeżającą kwasowością. Świetnie pasuje do smażonej dorady przygotowanej przez Nóż i Widelec. Spróbujcie do karpia lub innych smażonych ryb na Wigilię i Święta. Importer: Winkolekcja cena: 129 zł.
 
Możecie śmiało do tej potrawy serwować również Bailly Lapierre Vive-la-Joie Brut Cremant de Bourgogne AOC 2008. Wino wytworzone metodą szampańską z gron szczepu Chardonnay i Pinot Noir, dojrzewało 36 miesięcy na osadzie z drożdży. Klasyka gatunku o piękny bogatym aromacie pieczonego jabłka. W ustach pełne, ale rześkie, owocowe i mineralne zarazem; doskonały balans. Jedno z lepszych win tego wieczoru. Importer: Vininova, cena 114 zł.

 
Malibran Gorio Prosecco Valdobbiadene D.O.C.G


Torre Blanca Cava Brut Rosat
Polędwiczka wieprzowa z glazurą z melasy z granatów + puree z pietruszki i selera + liście szpinaku + granat w połączeniu z MALIBRAN GORIO PROSECCO VALDOBBIADENE D.O.C.G... Radosne i cudownie owocowe Prosecco o krągłych ale odświeżających ustach. Eleganckie i soczyste. Doskonałe na świąteczne i karnawałowe spotkania. Importer: Vini e Affini, cena 59,00 zł.

 

TORRE BLANCA CAVA BRUT ROSAT. Mineralna i owocowa Cava o wyraźnych nutach truskawek i śmietanki. O pełnych ale rześkich ustach. Kremowe o świetnej kwasowości. Dało radę do polędwiczek wieprzowych marynowanych w melasie z granatów, syropie klonowym i nasionach gorczycy przygotowanych przez Nóż i Widelec - czyli pycha... Importer: Wine & You, cena: 44,00 zł.
 
DESER 

Redentore Prosecco Extra Dry, Bisol Desiderio Jeio 'Colmei' Extra Dry, Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG

Semifredo di ricotta (z czekoladą i pomarańczą)... smakiem i konsystencją przypominający deser lodowy był godnym kompanem do Redentore Prosecco Extra Dry. Lekkie i zwiewne Prosecco powstałe w 100% ze szczepu Glera, ukazujące w nosie słodkie owoce gruszka, jabłko. Usta świeże i orzeźwiające z dobrą koncentracją mineralności. Imporeter: M&P, cena: 49,00 zł.

Bisol Desiderio Jeio 'Colmei' Extra Dry, Prosecco di Valdobbiadene Superiore DOCG o słomkowej barwie z aromatami jabłek, brzoskwiń, gumy arabskiej :-) oraz kwiatów. Podniebienie pełne i krągłe z wyważoną harmonią i dość wytrawną końcówką. Importer: Winkolekcja, cena: 64,90 zł

Jeżeli choć trochę pomogliśmy Wam dobrać wina oraz potrawy na sylwestrową noc to musicie pamiętać jeszcze o jednym! O kieliszkach, które grają tak ważną rolę w smakowaniu wina. My na tą okazję wybraliśmy Flety z linii Festival firmy Spiegelau, które udostępnił nam  generalny dystrybutor firma Table Art.

Wszystkie przepisy na prezentowane potrawy znajdziecie na blogu Nóż i widelec, a pozostałe relacje z Bubbles ukazały się na blogach:
 
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz