niedziela, 4 grudnia 2016

GAMBERO ROSSO - Vini d'Italia Tour 2016/17

To już ósmy raz, kiedy Czerwona Krewetka (Gambero Rosso) odwiedziła w zeszłym tygodniu wraz z włoskimi winiarzami Warszawę. Ten prestiżowy przewodnik po włoskich winach Vini d’Italia obchodzi właśnie 30-lecie istnienia i jak co roku odwiedza największe aglomeracje świata, aby prezentować wyróżnione w danej edycji wina. Spośród 50.000 win poddawanych ocenie przez pracowników Gambero Rosso, tylko nieliczne zdobywają „Trzy Kieliszki” - Tre Bicchieri, wyróżnienia nadawanego przez najbardziej wpływową publikację winiarską Włoch.
 
 



Tegoroczna edycja odbyła się w prestiżowym Hotelu Bristol w Warszawie i podzielona została na degustację komentowaną prowadzoną przez Redaktora Naczelnego Magazynu Wino - Tomasza Prange-Barczyńskiego, który zaprezentował 18 win wyróżnionych w edycji Vini d'Italia 2016/17. Podczas degustacji goście mieli okazję degustować Franciacortę Brut Alma Gran Cuvee z winnicy Bellavista. Wino musujące wytwarzane metodą naturalną, dojrzewające około 40 miesięcy na osadzie z aromatami grzanek dość maślane czyste w smaku. Następie zaserwowane zostały dwa wina białe z Campanii, Falanghina del Sannio Janare 2015 z La Guardiense z nutami cytrusowymi, owocami zielonych owoców, gdzie usta odnalazły dużo świeżości oraz zbalansowaną kwasowość oraz Fiano di Avellino 2015 z Tenuta Sarno, wino bardzo mineralne, skalne (gleby wulkaniczne) z delikatnym owocem, dość wysoką kwasowością oraz dymnym posmakiem. Następnie przyszedł czas na Frascati Superiore Epos Riserva 2015 z Poggio Le Volpi, wina powstałego z kupażu dwóch szczepów (60% Malvasia, 40% Trebbiano) o pięknym, ciepłym owocu lecz zarazem dość mineralnego.
 

Z regionu Veneto goście mogli spróbować Soave Classico Campo Vulcano 2015 od I Campi z dość surowym nosem za to świetnym ciałem oraz kwasowością. Trzy kolejne pozycje należały do Marche. Eleganckie Verdicchio del Castelli di Jesi Calssico Superiore Misco 2015 z winnicy Tenuta di Tavignano zaskoczyło dość mineralnymi aromatami, które przeplatały się z cytrusowymi owocami. Dość wyraziste w smaku z podbitą kwasowością będzie idealnym winem do food pairingu. Ci, którzy szukali bardziej stonowanego wina, spróbowali Verdicchio di Metalica 2015 od Colpaoli.
 

Marotti Campi zaproponowało ciekawe, a zarazem lekkie z dość wysoką kwasowością  Castelli di Jesi Verdicchio Classico Salamariano Riserva 2015, które idealnie sprawdziłoby się w letnie dni. Przedstawicielem Umbrii była winnica Tudernum z Todi Grechetto 2015 o aromatach kwiatowych, wspaniale sprawdzającym się z owocami morza oraz białym mięsem. Dla tych, którzy zamierzają cieszyć się białym szaleństwem w Alto Adige, Vini d'Italia proponuje A.A. Lago di Caldaro Scelto Superiore Bischofsleiten 2015, gdzie na początku odnajdziecie Werther's Original, następnie truskawki...dość delikatne na początku, aby na końcu ukazać swój pazur.


Z win czerwonych wyróżnionych przez Gambero Rosso zaprezentowane zostało 8 etykiet z Sycylii, Toskanii oraz Apulii. Etna Rosso 2012 z Cantine Paolini, której winnice zlokalizowane są na wysokości około 1000 m.n.p.m, dało wino o nutach skórzanych, wilgotnego drewna oraz owocowych ustach z aromatami dymnymi. Toskania zaprezentowała Chianti Riserva 2010, dość delikatne z bogatym owocem, Chianti Classico Berardenga 2013 z ziołowymi nutami oraz skoncentrowanym owocem, w ustach natomiast subtelniejsze od poprzednika, a zarazem bardziej pijalne, Nappolaio 2012 o aromatach landrynkowych oraz ciemnego owocu oraz Bolgheri Rosso Superiore 2013 ładnie ułożone, nie trącone beczką z dużą ilością owocu oraz nutami pieprznymi. Nuty korzenne natomiast pojawiły się w Primitivo di Manduria 2015 z winnicy Felline, a Produttori Vini Manduria zaprezentowało Primitivo di manduria Lirica 2013, z dużą ilością suszonych owoców, z wyczuwalną beczką oraz łagodnym wykończeniem. W poszukiwaniu kawy, ziół, kwiatów, wiśni i śliwki goście udali się do Torrevento, aby zdegustować Castel del Monte Nero di Troia Ottagono Riserva 2013, które dojrzewało przez 8 miesięcy w botti, a następnie przez rok w barrique, dając wino ładnie ułożone, które na pewno znajdzie odbiorców gastronomicznych.


Następnie przyszedł czas na degustację dla branży oraz dla miłośników wina, którzy w tym dniu bardzo licznie odwiedzali stoiska przybyłych winiarzy z najróżniejszych regionów Włoch.

W tym roku goście mieli okazję degustować wina z winnic:
  • Bellavista (Lombardia)
  • Contadi Castaldi
  • Cantina Tudernum
  • Castelsina (Tuscany)
  • Colpaola (Marche)
  • Fattoria Pogni (Tuscany)
  • Felline (Puglia)
  • Fèlsina (Tuscany)
  • La Guardiense (Campania)
  • I Campi (Veneto)
  • Marchetti
  • Marotti Campi (Marche)
  • Paolini (Sicily)
  • Petra
  • Poggio le Volpi (Lazio/Puglia)
  • Produttori Manduria (Puglia)
  • Torrevento (Puglia)
A jak było, zobaczcie sami!


2 komentarze:

  1. Czy można prosić o informację z jakich odmian powstało A.A. Lago di Calardo Scelto Superiore Bischofsleiten 2015? Dodatkowo w przypadku win z Toskanii wypadałoby podać nazwy producentów. O ile w przypadku Chianti Classico Berardenga 2013 można się domyśleć, że chodzi o Felsina Chianti Classico Berardenga, to resztę trzeba zgadywać. Plus zamiast Bolheri chodziło raczej o Bolgheri :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za komentarz. Jeżeli chodzi o Lago di Caldaro Scelto Superiore Bischofsleiten 2015, to powstało ono ze szczepu Schiava (Trollinger, Vernatsh). Prezentowane Chianti pochodziły z następujących winnic: Chianti Riserva 2010 - Castelsina, Chianti Classico Berardenga 2013 - Felsina, a Nappolaio - Fattoria Pogni. Dziękuję również za zwrócenie uwagi na literówki, artykuł pisany był w późnych godzinach wieczornych :-)

      Usuń