Ribera del Duero… Każdy kojarzy na etykiecie tą apelację, ale czy wiecie, że liczy sobie ona zaledwie 35 lat. Do początku lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku funkcjonowały tu tylko spółdzielnie, które skupowały grona od winogrodników. To w tym regionie, który jest wąski i rozciąga się na około 100 km wzdłuż rzeki Deuro, produkuję się najczęściej wina z uprawianych na glebach gliniastych oraz żwirowo- gliniastych Tinta del Pais (Tempranillo).
Jednym z win w hiszpańskiej ofercie Biedronki jest Altos de Tamaron Roble 2015, którego grona Tempranillo zostały zebrane w okolicach miejscowości Olmedillo de Roa w prowincji Burgos. Altos de Tamaron Roble 2015 poddane zostało 10-dniowej maceracji i fermentowane było w kontrolowanej temperaturze. Wino następnie dojrzewało przez okres trzech miesięcy (o czym świadczy napis Roble na etykiecie) w amerykańskich dębowych beczkach i po zabutelkowaniu dojrzewało jeszcze w piwnicy przez okres 6 miesięcy.
Charakteryzuje się głębokim wiśniowym kolorem z fioletowymi refleksami. Nos odnajdzie bogactwo aromatów, jak śliwka, czereśnia, jagoda, suszona róża. Przenika się również wanilia, tosty oraz czekolada. W ustach nie jest zbyt potężne, ale wydaje się być pełne, zrównoważone i taniczne. Jeżeli można by punktować, to minus należeć się może za zbyt krótki finisz, ale za 19,99 zł, Altos de Tamaron Roble będzie dobrym akompaniamentem do serów, duszonego mięsa lub domowej pizzy.
Charakteryzuje się głębokim wiśniowym kolorem z fioletowymi refleksami. Nos odnajdzie bogactwo aromatów, jak śliwka, czereśnia, jagoda, suszona róża. Przenika się również wanilia, tosty oraz czekolada. W ustach nie jest zbyt potężne, ale wydaje się być pełne, zrównoważone i taniczne. Jeżeli można by punktować, to minus należeć się może za zbyt krótki finisz, ale za 19,99 zł, Altos de Tamaron Roble będzie dobrym akompaniamentem do serów, duszonego mięsa lub domowej pizzy.
Supr blog, polecam także urok miłosny
OdpowiedzUsuńBardzo polecam https://silne-linki.blogspot.com/ stronę ze świetnymi artykułami na temat pozycjonowania witryn.
OdpowiedzUsuń