wtorek, 10 października 2017

VILLA CAVICIANA, GDZIE KULTURA SPOTYKA SIĘ Z NATURĄ…

Położona na granicy Lazio i Toskanii, na zachodnim brzegu Lago di Bolsena, Villa Caviciana to nie tylko winnica, ale nowoczesne, w pełni ekologiczne i doskonale wpisane w środowisko tego regionu przedsięwzięcie polegające na zgodnym z naturą zagospodarowaniu przestrzeni. W prowadzonej w Villa Caviciana działalności widać szacunek dla ziemi, roślin, zwierząt i powstających z nich produktów. Jednocześnie, wszystkie budynki, pomieszczenia w winnicy a nawet kolory etykiet win zaprojektowane zostały przez artystów, ale 100% w zgodzie z otaczającą naturą.


Wszystko zaczęło się w 1999 roku, kiedy Mocca i Fritzl Metzeler, kolekcjonerka sztuki współczesnej i prawnik, przyjechali tutaj na urlop, a następnie zdecydowali nabyć na stałe niedużą willę. Szybko jednak okazało się, że razem z domkiem musieli nabyć 40 hektarów ziemi. Następnie, uciekając od miejskiego zgiełku, postanowili zrealizować projekt swojego życia. Obecnie Villa Caviciana liczy sobie 160 ha w tym tylko 25 ha przeznaczonych jest pod winnice, na pozostałych rośnie 6000 drzewek oliwnych oraz mieszka 500 świń rasy Mangalica oraz kilkadziesiąt rogatych owiec rasy Zakel z których powstają doskonałe szynki dojrzewające, salami oraz inne produkty mięsne.'


W Villa Caviciana winorośl rośnie na nasłonecznionych stokach schodzących ku jezioru, położonych na wulkanicznej glebie. To unikalne terroir, mające za postawę wulkaniczny tuf, daje powstającemu tutaj winu głębię, charakter oraz potencjał rozwoju i dojrzewania. W winnicy wykorzystywane są najnowsze metody winifikacji, jednakże cały proces od odszypułkowania winogron, przez fermentację do dojrzewania w beczkach z francuskiego dębu od 6 miesięcy aż do 2 lat przebiega w spokoju i poszanowaniu dla zebranych owoców, tylko z zastosowaniem metody grawitacyjnej bez gwałtownego przepompowywania wina.


Obecnie w Villa Caviciana powstaje 60-70.000 butelek win pod ośmioma etykietami. Do produkcji wina wykorzystywany jest lokalny szczep Aleatico, ale nie - jak dotychczas - do produkcji cienkiego, czerwonego wina, ale do świeżego i soczystego wina różowego TADZIO, wina musującego LORENZO, wytwarzanego metodą Charmata, jednakże dojrzewającego długo na osadzie z drożdży oraz eleganckiego deserowego wina MADDALENA powstającego z winogron podsuszanych jeszcze na krzakach w winnicy.


Najlepsze wina powstają jednak z kupaży w oparciu o szlachetny toskański szczep Sangiovese oraz międzynarodowe szczepy, takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc czy Tannat. ELEONORA to połączenie Sangiovese i Merlot, które dojrzewają częściowo w stalowych tankach a częściowo w używanych dębowych beczkach; w wyniku czego powstaje rozłożyste, głębokie wino o miękkich taninach o „kanapowym” charakterze. LETIZIA to tradycyjny kupaż bordoski, którego składowe dojrzewały 16 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino charakteryzuje się głębią, owocowością i złożonością, przypominając najlepsze wina z apelacji Medoc. FAUSTINA natomiast to wyjątkowe połączenie Sangiovese i Tannat, który znalazł na wulkanicznej glebie doskonałe warunki rozwoju. W efekcie tego kupażu oraz 18-mięsiecznego dojrzewania w dębie, otrzymujemy eleganckie, ale potężnie zbudowane i skoncentrowane wino o fascynujących aromatach ziołowo-owocowych i długiej pieprznej końcówce.


Wszystkie nazwy win związane są niemiecko-włoskimi historiami miłosnymi. MADDALENA / FAUSTINA to dwa imiona (rzeczywiste i literackie) włoskiej kochanki J.W. von Goethego. LETIZIA była zmysłową kobietą spotkaną w Luce przez Heinricha Heinego. ELEONORA, to imię znakomitej włoskiej aktorki w której zakochał się Rainer Maria Rilke. Wszystkie te kobiety dawały niemieckim pisarzom radość i szczęście, bez czego nie powstałaby ich poezja, a co za tym idzie, nasza kultura byłaby uboższa. Dzisiaj, otwierając jedną z butelek powstałych w Villa Caviciana możemy doznawać podobnej radości, kosztując zmysłowego smaku wina powstałego z dojrzałych na włoskim słońcu winogron.


W tym kontekście trzeba jeszcze dodać, że jedyne białe wino, doskonały kupaż Chardonnay i Sauvignon Blanc, wytwarzane w Villa Caviciana nazywa się FILIPPO, tak samo jak pseudonim J.W. von Goethego podczas jego słynnej podróży do Włoch.'


Villa Caviciana nie jest jeszcze reprezentowana w Polsce i wciąż szuka swojego importera. Zainteresowane firmy zapraszamy do kontaktu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz