czwartek, 30 listopada 2017

SAMUEL TINON - FRANCUSKA ELEGANCJA W WĘGIERSKIM WYDANIU...

Nazywany „latającym winiarzem” przez lata pracował jako konsultant do spraw wina we Włoszech, Chile, Teksasie, Australii oraz Węgrzech. Choć jego korzenie wywodzą się z Bordeaux, postanowił osiąść w Tokaju, aby tworzyć węgierskie wina o iście francuskiej elegancji.

Tokaj

Pochodzący z Sainte-Croix-du-Mont, niedaleko Bourdeax, Samuel Tinon przez lata pracował jako konsultant do spraw wina we Włoszech, Chile, Teksasie oraz Australii, aby w 1991 roku osiąść w Tokaju podejmując wyzwania najpierw jako dyrektor w Royal Tokaj, a następnie jako konsultant winiarski w Oremus Wine Estate. W 2000 roku zakupił 5-hektarową winnicę w okolicach Olaszliszki i zajął się produkcją win, których roczna produkcja oscyluje na poziomie 10-15 tyś butelek. Jego wytrawne oraz słodkie szamorodni oraz aszú trafiły również do Polski, a o jakości win z winnicy Samuel Tinon miałem okazję przekonać się podczas degustacji u jednego z importerów, gdzie w kameralnym gronie Samuel wprowadził nas w świat tokajskich win.

O winach od Samuela przeczytacie na exumag.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz