Gdybym zdecydował się kiedyś na napisanie winnego pamiętnika, to temu winiarzowi z Piemontu poświęciłbym z pewnością cały rozdział, a może nawet i dwa. Pisałbym o znajomości, o przyjaźni, o winach z jego piwnicy, a przede wszystkim o jego sercu jakie wkłada w kultywowanie rodzinnej tradycji w produkcję wina.
Dario Rappellino – to winiarz z krwi i kości, który od młodzieńczych lat podpatrywał pracę swojego ojca oraz dziadka w winnicy. To dzięki nim zostało zaszczepione w sercu Dario zamiłowanie do winorośli, które zaowocowało kontynuowaniem rodzinnej tradycji w trzecim już pokoleniu w produkcji win w małej miejscowości Grazzano Badoglio w prowincji Asti. Na niewielkim areale Dario Reppellino uprawia między innymi Rieslinga, Barberę, Malvasię, Ruché (endemiczny szczep uprawiany tylko przez około 28 winiarzy na 40 hektarach winnic) oraz Grignolino, które gości raptem u 60 winiarzy.
Cały artykuł przeczytacie jak zawsze na exumag.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz