Mimo dużego zainteresowania w ostatnich latach kuchnią i winem, jak również gwałtownego rozwoju winnic w Polsce, nie posiadamy nawet zarysu historii produkcji wina w naszym kraju, dziejów uprawy winorośli oraz gospodarczych czy kulturowych znaczeń, jakie trunek ten wniósł do polskiej kultury.
"Fukier i wino” to pierwszy tom poświęcony próbie podjęcia podsumowań dotychczasowych opracowań na temat wina w Polsce, jak również wyznaczenie kierunków badań, dążących do uschematyzowania historii winiarstwa w Polsce. Patronem miejsca jest kamienica Fukierów w której Klub Historii i Kultury Wina przy Oddziale Warszawskim Stowarzyszenia Historyków Sztuki, podjął się dość trudnego zadania, jakim jest stworzenie serii “Studia z historii wina w Polce”, cyklu serii wydawniczych publikacji poświęconych historii polskiego winiarstwa...
Cały artykuł przeczytacie na exumag.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz