Kolekcjonowanie wina może być przyjemnością samą w sobie. Każdy miłośnik wina chce stworzyć swoją kolekcję, zawierającą różne gatunki i roczniki, które w oczekiwaniu na właściwy moment powinny być odpowiednio przechowywane. Wszystko po to by zapewnić im prawidłowy proces dojrzewania w butelce, lecz również nie narazić ich na zepsucie. Jednakże żeby cieszyć się wspaniałą kolekcją należy spełnić kilka kluczowych warunków.
Na początku warto jest wspomnieć, iż nie każde wino nadaje się do kolekcjonowania i dłuższego przechowywania. Szacuje się, iż tylko 2-3% produkowanych na świecie win nadaje się do leżakowania (wina te posiadają tzw. potencjał dojrzewania – starzenia). Pozostałe wina powinno spożyć się w okresie 3-5 lat od zbiorów. Jednakże te najlepsze potrzebują około 20, aby ewoluować, rozwinąć się i ukazać swój charakter. Głównymi ingrediencjami jest kwasowość, taniny, alkohol oraz cukier. Do takich win należeć mogą na przykład włoskie Barolo, francuskie Bordeaux, węgierskie Tokaje i niemieckie Rieslingi.
Na co zwrócić szczególną uwagę, aby utrzymać wina w idealnej kondycji, przeczytacie na exumag.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz