poniedziałek, 15 stycznia 2018

TESCO FINEST NA WYBIEGU...

Jedyną stałą rzeczą w życiu jest zmiana!... i kiedy to Biedronka chowa się w cieniu Lidla, który przenosi się do internetu – Tesco znajduje rynkową lukę i rusza do boju prezentując etykiety z marki Tesco Finest, jednej z marek własnych sieci Tesco. Pierwsze produkty Finest sieć wprowadziła do polskich sklepów w 2014 roku, z kolejnymi miesiącami stopniowo poszerzając asortyment od ponad 30 etykiet sygnowanych marką Tesco Finest. W ostatnim tygodniu Tesco zaprezentowało swoje wina podczas spotkania prasowego, które odbyło się w restauracji Weranda w Hali Koszyki. Czy jest to zmiana marketowego lidera?


Dobierane przez zespół ekspertów z Wielkiej Brytanii etykiety pochodzą z całego świata, a o ich jakości świadczyć może choćby fakt, że pod każdym winem podpisuje się osoba z konkretnej winiarni, która odpowiedzialna jest za proces stworzenia danego wina.

Podczas spotkania zaprezentowane zostały przez sommeliera Konrada Terecha następujące etykiety:

1. NV Cava Reserva D.O. Tesco Finest 2014
Region: Katalonia, Hiszpania
Winemaker: Gabriel Suberviola

Prosta, świeża, orzeźwiająca i owocowa z dość dużym cukrem resztkowym Cava może spodobać się mniej wybrednym miłośnikom bąbelków, którzy będą chcieli poczęstować „szampanem” swoich gości. Brak tu jednak wytrawności, która z zaznaczoną kwasowością tworzyłaby sztandarową Cavę. Za 27,99 zł można sięgnąć po tą butelkę i cieszyć się jej zawartością w połączeniu z lekkimi sałatkami lub przystawkami.

2. Riesling Tesco Finest 2016
Region: Reinhessen, Niemcy
Winemaker: Peter Griebeler

Temu Rieslingowi na pewno nie można zarzucić jednego…aromatyczności, która w sposób delikatnie przesadny została skryta w butelce. Mocno owocowy z uwypuklonym zielonym jabłkiem Riesling trafi w gusta marketowego klienta. Po tej etykiecie doskonale widać w jakim kierunku idzie Tesco, aby zdobyć serca swoich klientów. Wina są lekkie, mocno aromatyzowane z dużą ilością owocu i pozostawionym cukrem resztkowym. Za niespełna 24,00 zł będzie łakomym kąskiem dla klienta poszukującego „półwytrawnego białego” wina.

3. Pinot Grigio DOC Tesco Finest 2016
Region: Trentino, Włochy
Winemaker: Anselmo Martini

Poczekajcie z zakupem tego wina do wiosny. Fajnie sprawdzi się na tarasie w gronie przyjaciół. Choć brakuje trochę kwasowości, a goryczka wiedzie tu prym, wino to jest mimo swojej prostoty przyjemnym trunkiem, który fajnie sparuje się np. z prosciutto z melonem lub też może być uzupełnieniem kuchni śródziemnomorskiej. Regularna cena za tą etykietę to ćwierć stówki.


4. Sauvignon Blanc Wairau Cove 2016
Region: Marlborough, Nowa Zelandia
Winemaker: Jason Cook

Tak jak w przypadku poprzedniego wina, to również jest dobra propozycja na sezon wiosenno-letni. W tym przypadku mamy możliwość wyboru wina w dwóch wariantach: standardowej butelce o pojemności 0,7l – cena za butelkę 24,99 zł oraz w 3 litrowym kartonie (bag in box) za niespełna 90 zł, uwaga: do końca stycznia cena za 3l – 71,99 zł.

Od pokoleń wina kojarzymy jako sprzedawane głównie w szklanych butelkach. Jednak coraz częściej możemy je dostać pakowane w większych ilościach (3 czy 5 litrów) w karton. Wiele osób ma zastrzeżenia co do takiego sposobu pakowania. Kartony wciąż jeszcze kojarzą się
z kiepskiej jakości winami stołowymi, w których nie jesteśmy w stanie zidentyfikować pochodzenia winogron i wiemy tylko tyle, że zostały zebrane w krajach, np. Unii Europejskiej. Istotna jest oczywiście kwestia wyboru odpowiedniego trunku, ale pewne jest, że wino, które faktycznie znajduje się w plastikowym woreczku włożonym w karton, ma dokładnie te same właściwości i smak, co butelkowane. Tak pakowane wino świetnie nadaje się na większe spotkania w gronie przyjaciół czy rodziny, a po otwarciu dłużej zachowuje świeżość – mówi Konrad Terech, Sommelier Profesjonalny SSP, właściciel Winnicy Nadwarciańskiej oraz autor konceptu degustacyjnego Wino+.
 
A jakie jest nowozelandzkie Sauvignon Blanc z oferty Finest? Ten Sauvignon Blanc z regionu Marlborough charakteryzuje się bardzo bogatym aromatem egzotycznych owoców z nutami agrestu i marakui. W ustach świeże i owocowe… nic specjalnego, a cieszy.

5. Gewurztraminer Alsace Tesco Finest 2016
Region: Alzacja, Francja
Winemaker: Nicolas Haeffelin

Ciekawa Alzacja za 50 zł. Złożone wino z mocnymi owocowymi akcentami, lecz bardziej prawdziwe w ustach niż w nosie. Czuć tu korzenność, pikantność połączone z owocami liczi. Dobrze sprawdzi się w połączeniu z pikantnymi potrawami kuchni tajskiej i hinduskiej na bazie drobiu i ryb.
 
6. Pinot Noir Tesco Finest 2015
Region: Marlborough, Nowa Zelandia
Winemaker: Tamra Washington

Znajdziemy w nim nie tyko aromaty owocowe takie jak maliny, truskawki czy jeżyny, ale również całą gamę nut leśnych począwszy od ściółki i mokrych liści przez dzikie zioła, skończywszy na grzybach a nawet kakao. Ale skąd to kakao w lesie? Wino dobrze zbudowane, cieliste a zarazem odpowiednio kwasowe. Spróbujcie je koniecznie, tak jak my z pieczoną kaczką. Cena podstawowa tego wina to 60 zł, ale w Tesco często spotkacie promocje -20% a nawet - 30%. Warto na nie zapolować, kaczkę lepiej kupić sprawioną.

7. Malbec Tesco Finest 2016
Region: Mendoza, Argentyna
Winemaker: Ernesto Bajda

Wino wykonane przez słynną rodzinną winiarnię Catena Zapata z ręcznie zbieranych winogron u podnóży Andów. Ten Malbec z początku wydaje się być dość ciężkim winem, lecz z czasem łagodnieje ukazując czysty owoc połączony z dymnymi aromatami. Sprawdzi się idealnie z gulaszem oraz pieczonym czerwonym mięsem. Za 28 zł będziecie mieli dużo przyjemności.

8. Tuella Douro Symington Portugal 2014
Region: Douro, Portugalia
Winemaker: Carlos Eduardo

Chciałoby się rzec więcej ciała, choć jest tu umiarkowana kwasowość, tanina i owoc… to brakuje tu jednolitej spójności. Wino o aromatach czarnych owoców podbitych nutami tytoniu i kakao prezentuje się dość przyjemnie lecz brakuje mu delikatnego dopełnienia. Może się spodobać klientom szukającym delikatniejszych przedstawicieli Douro.

9. Rioja Reserva D.O.C. Tesco Finest 2012
Region: Rioja, Hiszpania
Winemaker: Gonzalo Rodriguez

Nie będziecie narzekać jeśli wydacie 50 zł na tą Hiszpanię. To 100 % Tempranillo starzone w beczkach z amerykańskiego dębu ukazuje aromaty ciemnych owoców, wanilii, nut przyprawowych oraz delikatnie korzennych. W ustach dość wysublimowane i miękkie z pozostającym na długo finiszu. Będzie pasowało do dojrzewających serów jak również do piersi z kaczki z filetowanymi pomarańczami, grejpfrutem, gruszką, sosem z czarnej porzeczki i zapiekanymi francuskimi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz