piątek, 27 lipca 2018

WINNICA WIELICZKA - ODWIEDZAJĄC PODNÓŻE KARPAT...

Na Małopolskim Szlaku Winnym, nieopodal Wieliczki i podnóża Karpat, znajduje się założona w 2013 roku Winnica Wieliczka. 15-hektarowy areał mieszczący się na zboczu wzniesienia zwanego Laskowiec to miejsce, w którym Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskóła prowadzą biodynamiczną winnicę, tworząc z jej owoców polskie szlachetne trunki.



Historia winnicy rozpoczęła się nie tak dawno, bo zaledwie 5 lat temu. Agnieszka i Piotr swój wspólny koncept urzeczywistnili w 2013 roku, gdy założyli działalność na terenach dawnego pegeeru. Choć teren pierwotnie był bardzo zaniedbany, a ziemia wyjałowiona przez sztuczne nawozy i opryski, nie zniechęciło to pionierów ekologicznej uprawy do naprawy struktury gleby i podjęcia się dość trudnego w tym regionie zadania, jakim było stworzenie biodynamicznej winnicy...
 
Cały artykuł przeczytacie na exumag.com
 

3 komentarze:

  1. Bardzo chciałbym spróbować Rieslinga z tej winnicy. Jestem jego ogromnym fanem :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy Riesling lecz mi osobiście zabrało cukru (podobnie robi Winnica HOPLE Poraj Paczków). Ciekaw jestem jak jest on odbierany przez miłośników wina.

      Usuń
  2. To jest wini amojego kolegi Mikołaja toledo a tak dokładnie to jego mamy

    OdpowiedzUsuń