Symbolem frankońskich win jest niewątpliwie bocksbeutel, tradycyjna, spłaszczona i pękata butelka, która w wolnym tłumaczeniu oznacza „koźlą butelkę”. Zastrzeżony i nietypowy kształt butelki wziął swoją nazwę od bukłaku z koźlej skóry, albo też od kształtu sakiewki, w której noszono modlitewniki. Niezależnie jednak od tego skąd wzięła się nazwa, dziś bocksbeutel, to atrybut doskonałej jakości win produkowanych w regionie.
Choć u podnóża Schwanberg, położonego na południe od Steigerwaldu uprawa winorośli zakorzeniona jest w miejscowej tradycji od ponad 1200 lat, to dopiero od sześciu pokoleń rodzina Emmerich sprawuje pieczę nad dziewięcioma hektarami winnic. Przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza oraz doświadczenie, pozwoliły na stworzenie winnicy, która w obecnej formie uprawia tradycyjne odmiany takie jak Sylvaner, Müller Thurgau, Gewurztraminer, Riesling oraz kilka nowych odmian takich jak Scheurebe, Bachus i Kerner. Tu powstają również czerwone wina wytrawne, wytwarzane z winogron Domina oraz Merlot…
Cały artykuł przeczytacie na exumag.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz