Uznana za „Piwnicę roku 2016” jest jedną z najbardziej renomowanych winiarni w Tokaj – hegyaljai – borvidék, regionie winiarskim w północno – wschodniej części Węgier. Tutaj na 85 hektarach, zlokalizowanych w siedmiu winnicach, wokół pięciu wiosek, rodzina Kékessy wytwarza cenione na całym świecie wina.
Patricius jest jedną z najbardziej uznanych winiarni tokajskich. Prowadzona przez węgierskiego biznesmena i dyplomatę, Dezső Kékessa oraz jego córkę Katinkę Wimpffen – Kékessy jest w posiadaniu rodziny od końca lat dziewięćdziesiątych. Jednakże rodzina Kékessy ma zakorzenione tradycje winiarskie od XVII wieku, gdy jej przodkowie, rodzina Okolicsány była właścicielem cenionych winnic w Tokaju, Szegi oraz Szõlõske. Wraz z zakupem winnic rodzina zakupiła w Várhegy, trzystuletni budynek winiarni, którego historia pamięta hrabiowską rodzinę Wolkenstein i Falkenheim, jezuitów oraz rodziny Széchenyi – Falkenstein, Rákóczi i Hohenlohe.
Wraz z zakupem winnic zlokalizowanych na siedmiu parcelach: Szárhegy-dűlő, Sárazsadány, Czigány-dűlő, Bodrogkisfalud, Várhegy-dűlő, Bodrogkisfalud , Lapis-dűlő, Bodrogkeresztúr, Bendecz-dűlő, Bodrogkeresztúr, Sajgó-dűlő, Bodrogkeresztúr, Teleki-dűlő w Tokaju, Dezső Kékessy skupił się na remoncie i unowocześnieniu winiarni. Odrestaurowane według rycin z 1867r zabudowania, otrzymały nową duszę w postaci przemyślanej części produkcyjnej. Zamiast systemu pompowanego, zastosowany został grawitacyjny system produkcji win. Trzypiętrowa, nowoczesna część produkcyjna, umieszczona w większości pod ziemią połączona jest z wydrążonymi w tufie, piwnicami.
Całość winiarni zachowuje tradycyjne walory węgierskich, historycznych zabudowań. To tu powstają doskonałe wytrawne wina ze szczepów Furmint, Hárslevelű, Muszkatu oraz wspaniałe, legendarne Aszú.
A jakie wina warto spróbować odwiedzając Patricius Borház?
O tym przeczytacie na exumag.com
Te informacje zachęciły mnie do skosztowania tamtejszego wina.
OdpowiedzUsuń