Słowacki, winiarski region Tokaj, to najmniejszy i zarazem najcenniejszy region winnic na Słowacji. Wraz z częścią obszaru znajdującego się na Węgrzech tworzy jednolity, historyczny region winiarski Tokaj. Zajmujący 910 hektarów po stronie słowackiej teren stanowi jedną szóstą całkowitej powierzchni regionu Tokaj.
Słowacki Tokaj miałem okazję poznać „bliżej”, kiedy dane mi było degustować Tokajský Výber 3 putňový z 2011 roku, o którym pisałem w artykule W cieniu Tokaju – Tokajský výber. Zaciekawiony odmiennym od węgierskich Tokajów stylem, postanowiłem skorzystać z zaproszenia lokalnych winiarzy i odwiedzić, ten historyczny region, którego niewielka cześć położona jest po stronie słowackiej. W odróżnieniu od węgierskiej części zajmującej około 6000 hektarów, zlokalizowanych wokół 27 wiosek, słowacki Tokaj to ledwie 910 hektarów obejmujących dwie gminy, z jedynie 7 wioskami.
O tym co skrywają słowackie, tufowe piwnice i jakie wina tam powstają... przeczytacie na exumag.com
Wiele tutaj interesujących i ważnych informacji.
OdpowiedzUsuńMnie ostatnio zainteresowała destylacja i proces wytwarzania alkoholu na własną rękę. Znalazłam na tej stronie https://dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54 sporo przydatnych informacji na ten temat. . Moim zdaniem warto tam zajrzeć, ponieważ można znaleźć tam masę jakościowych porad i wskazówek.
OdpowiedzUsuń